Schuldbemiddeling of saneringskrediet
Komt u in aanmerking voor schuldhulpverlening? Dan zoekt de gemeente eerst naar een oplossing met uw schuldeisers. Dit heet het minnelijk traject. Via schuldbemiddeling of saneringskrediet betaalt u vervolgens uw schulden af.
De gemeente zoekt dan contact met uw schuldeisers. De schuldeisers geven dan door hoe hoog uw schuld is. U krijgt daarvan een overzicht.
Voorwaarden
U:
- maakt geen nieuwe schulden. Ook een boete is een schuld
- doet mee aan de (verplichte) cursussen
- probeert uw inkomen te verhogen
- geeft minder geld uit, bijvoorbeeld door abonnementen op te zeggen
- geeft alle wijzigingen in uw situatie (ook uw telefoonnummer) door
- geeft de gemeente toestemming uw budget een tijd voor u te beheren of u accepteert een bewindvoerder die de rechter heeft aangewezen
Kijk voor meer informatie over de voorwaarden op Beleidsregels schuldhulpverlening 2017.
Betalingsvoorstel
De gemeente kijkt hoeveel u kunt aflossen. De gemeente doet daarna een betalingsvoorstel aan uw schuldeisers. Als uw schuldeisers meewerken, kan dit ongeveer 120 dagen duren.
Gaan alle schuldeisers akkoord? Dan begint u met aflossen. Dit kan op de volgende manieren gebeuren:
- Bij schuldbemiddeling betaalt u 3 jaar lang, via de gemeente, elke maand een bedrag aan uw schuldeisers. Dit bedrag is op basis van uw inkomen.
of
- Bij een saneringskrediet krijgt u via de Gemeentelijke Kredietbank (GBK) een lening. Met de lening betaalt het GKB de schuldeisers in 1 keer af. U betaalt vervolgens 3 jaar lang aan de GKB om de lening met rente terug te betalen.
Kwijtschelding
Na 3 jaar heeft u uw schulden afgelost of worden door uw schuldeisers kwijtgescholden. Dit geldt niet voor het (Centraal Justitieel Incassobureau) CJIB of DUO.
Financieel coach
Tijdens het schuldhulpverleningstraject krijgt u een financieel coach. Die helpt u bijvoorbeeld om goede keuzes te maken bij uw uitgaven. Zo voorkomt u dat u in de toekomst weer financiƫle problemen krijgt.
Kijk voor meer informatie over het oplossen van uw schulden op Schuldhulpverlening.
Contact
Heeft u nog vragen? Dan kunt u contact opnemen met SZW.
Gepubliceerd: 18 mei 2018Laatste wijziging: 26 april 2022