Hulp aan ex-toeslagpartner affaire kinderopvangtoeslag Belastingdienst

Waren u en uw ex-partner gedupeerden van de kinderopvangtoeslagaffaire? En bent u in de problemen gekomen door de kinderopvangtoeslagaffaire? Zoals problemen met uw gezondheid, werk, schulden, woning of gezin? Neem dan contact op met de gemeente voor persoonlijke hulp en advies.

Een ex-toeslagenpartner kan ook een huisgenoot of familielid zijn. Kijk voor meer informatie op de Begin externe link: website van de Belastingdienst(Externe link), einde externe link..

Belangrijk om te weten

De Belastingdienst werkt hard om ex-toeslagpartners van een gedupeerde te vergoeden.

  • De meeste ex-toeslagpartners krijgen een brief van de Belastingdienst. Met de uitnodiging om zich aan te melden voor de ex-toeslagpartnerregeling. Krijgt u geen brief? Dan kunt u zich vanaf 1 januari 2024 aanmelden bij de Belastingdienst.
  • Pas als de Belastingdienst u erkent als ex-toeslagpartner, kan de gemeente u helpen.
  • De Belastingdienst is verantwoordelijk om uw geleden schade te vergoeden.
  • De gemeente kan dit proces niet versnellen of veranderen.

Schulden

Bent u erkend ex- toeslagpartner van een gedupeerde? En heeft u private schulden? Begin link: Geef uw schulden dan door aan Sociale Banken Nederland (SBN), einde link. . Private schulden zijn bedragen die u nog moet betalen aan organisaties die niet bij de overheid horen. Bijvoorbeeld de NS, uw energiebedrijf, uw zorgverzekeraar, uw woningbouwcorporatie of een webwinkel.

Persoonlijke hulp en advies

De gemeente helpt op maat. Een medewerker kijkt eerst samen met u naar uw persoonlijke situatie en welke problemen u heeft. Dan maakt u samen een plan van aanpak.

In dat plan staat bijvoorbeeld dat u hulp krijgt met:

  • schulden oplossen
  • uitkering of regeling aanvragen
  • oplossingen zoeken op het gebied van gezondheid en gezin
  • inschakelen van andere hulpverlening, als dat nodig is

Vergoeding dringende kosten

De medewerker kan soms ook helpen om dringende kosten te vergoeden. Het gaat dan om kosten die uw kans op herstel verbeteren. En die bijdragen aan een positieve toekomst. Wat dat is, dat verschilt per persoon en per situatie. Daarom kunt u uw vergoeding niet vergelijken met die van een andere ouder. Dit heet maatwerk.

SPUK-aanvraag niet mogelijk

De gemeente krijgt daarbij regelmatig de vraag om een SPUK-aanvraag te doen. Dat kan niet. De SPUK-regeling bestaat wel, maar is niet voor gedupeerde ouders. Het is een afspraak tussen het ministerie en gemeente over het verrekenen van allerlei kosten.

Hulp nodig? Meld u aan

U kunt zich op verschillende manieren aanmelden:

Als u niet tevreden bent

Bent u niet tevreden over de manier waarop de gemeente u helpt of behandelt? Dan kunt u altijd contact opnemen met de gemeentelijke ombudsman. Ga naar Begin externe link: ombudsman.denhaag.nl(Externe link), einde externe link.. Daar vindt u ook meer informatie over de werkwijze van de ombudsman.

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070