Ooievaarspas aanvragen

De Ooievaarspas is een gratis pas voor mensen met een laag inkomen. Met de Ooievaarspas kunt u leuke dingen doen in Den Haag en omgeving. Bijvoorbeeld sporten, naar een concert of een cursus volgen. De meeste activiteiten zijn gratis. Of er is korting. De pas is voor het hele gezin.

  • U woont in Den Haag, Leidschendam-Voorburg of Rijswijk.
  • U heeft een inkomen tot 130% van de bijstandsnorm.
  • Uw vermogen (bijvoorbeeld geld op uw bank-of spaarrekening) komt niet boven de vermogensgrens.
  • Bent u ondernemer? Uw zakelijke vermogen telt niet mee bij het beoordelen van de aanvraag van een Ooievaarspas.
  • Studeert u aan hbo of universiteit? Dan mag u geen recht hebben op een lening of aanvullende beurs van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

  • Uw bankafschriften van de afgelopen maand. Bijvoorbeeld: vraagt u de pas aan in april, dan moet u de bankafschriften van maart meesturen.
  • Kopie van het identiteitsbewijs van uw partner als u die heeft.

U woont in Den Haag

Ontvangt u een bijstandsuitkering?

Dan krijgt u automatisch een brief waarin staat hoe u (en uw gezin) de Ooievaarspas kan krijgen. Bent u deze brief kwijt? Bel dan de Klantenservice (070 – 353 75 00). U kunt ook naar de Advies- en informatiebalie komen.

Ontvangt u geen bijstandsuitkering?

En voldoet u aan de voorwaarden, dan kunt u een Ooievaarspas aanvragen.

Ooievaarspas kwijt of kapot

Bent u uw Ooievaarspas kwijt of is hij kapot? Vraag dan een nieuwe pas aan. Uw oude pas wordt dan geblokkeerd.

Aanvragen voor uw kinderen

U kunt voor al uw erkende kinderen tot 18 jaar een Ooievaarspas aanvragen. Ook als zij niet bij u wonen. Op het aanvraagformulier vult u de gegevens van uw kinderen in. Kinderen van 18 jaar of ouder moeten zelf een aanvraagformulier invullen.

Hulp bij uw aanvraag

Vindt u het moeilijk om het digitale formulier zelf in te vullen? Vraag dan hulp bij een Servicepunt XL.

U woont in Leidschendam-Voorburg of Rijswijk

Kijk voor meer informatie op de website van gemeente Leidschendam-Voorburg(Externe link). Of op de website van gemeente Rijswijk(Externe link).

Binnen 8 weken na uw aanvraag krijgt u een brief. Hierin staat of u wel of niet een Ooievaarspas krijgt.

Heeft u recht op een Ooievaarspas? Dan krijgt u binnen 4 weken een nieuwe brief. Daarmee kunt u de gemeente foto’s sturen die op de pas komen.

Ooievaarspas verlengen

U krijgt vóór 1 november een brief of uw Ooievaarspas volgend jaar verlengd wordt. Heeft u vóór 1 november geen bericht gekregen? En wilt u de Ooievaarspas verlengen? Doe dan een nieuwe aanvraag(Externe link).

Uw naam of pasfoto veranderen

Op de pas komt de naam zoals die bij de gemeente bekend is. Kloppen uw gegevens niet? Dan kunt u uw persoonsgegevens aanpassen. Als deze zijn aangepast, vraagt u een nieuwe pas aan.

Als u alleen een foto wilt aanpassen, dan kunt u direct een nieuwe pas aanvragen.

Alle kortingen en activiteiten

Alle kortingen en activiteiten staan op www.ooievaarspas.nl(Externe link). Wilt u op de hoogte blijven van de nieuwste aanbiedingen? Meld u dan aan voor de Ooievaars-nieuwsbrief(Externe link).

Meer voordelen voor mensen met een laag inkomen

Mensen met een laag inkomen hebben vaak recht op speciale regelingen. In Den Haag zijn dat ‘Ooievaarsregelingen’. Bijvoorbeeld gratis reizen, korting op een zorgverzekering of leermiddelen voor uw kind. Alle regelingen vindt u op de pagina Overzicht Ooievaarsregelingen.

Heeft u vragen over de Ooievaarspas? Neem dan contact op met de klantenservice SZW .

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070