Geld lenen bij de Gemeentelijke Kredietbank

Kunt u geen geld lenen bij een gewone bank? Misschien kunt u bij de Gemeentelijke Kredietbank wel een lening krijgen. Bijvoorbeeld om uw schulden af te lossen. Of als u geld nodig heeft voor uw huis.

De Gemeentelijke Kredietbank (GKB) vindt het belangrijk dat u verstandig omgaat met de lening. Daarom vraagt de gemeente altijd waarom u een lening nodig heeft. Heeft u schulden? Los die dan eerst helemaal af met de lening van de GKB. Zijn uw schulden hoger dan het bedrag dat u kunt lenen? Kijk op de pagina Begin link: Hulp bij schulden, einde link. wat u kunt doen.

 • U woont in Den Haag. (Woont u in Gouda of Delft? Dan heeft u een verwijsbrief nodig van uw gemeente.)
 • U bent 18 jaar of ouder.
 • U heeft betaald werk of krijgt een uitkering. (Als zelfstandige kunt u geen lening aanvragen. Misschien kunt u andere financiële hulp krijgen van de gemeente. Kijk hiervoor op de pagina Begin link: denhaag.nl/BBZ, einde link. .
 • U zit niet in een schuldregeling of in de Wet schuldsanering natuurlijke personen (WSNP).
 • Krijgt u studiefinanciering? Dan moet u daarnaast een inkomen ontvangen van minimaal de bijstandsnorm.

U voldoet ook minimaal aan 1 van deze voorwaarden

De GKB heeft 2 soorten leningen

1. Doorlopend krediet

Een doorlopend krediet is een lening waarbij u op elk moment geld kunt opnemen. Dat kan tot aan een afgesproken bedrag. U betaalt elke maand een vast bedrag terug.

Zo werkt een doorlopend krediet bij de GKB:

 • U bepaalt zelf hoeveel en wanneer u geld opneemt.
 • U betaalt alleen rente over het opgenomen bedrag.
 • De rente van een doorlopend krediet kan tijdens de looptijd veranderen. U krijgt daarover altijd een maand van tevoren bericht.
 • U betaalt uw lening in 36 maanden terug. U mag ook eerder aflossen. Als u al een deel heeft terugbetaald, kunt u opnieuw geld lenen. Dan kan de looptijd van de lening langer worden.

Tarieven 2024:

Situatie Lening Aflossing per maand
Alleenstaande € 2.600 € 78
Alleenstaande ouder € 3.300 € 100
Echtpaar of gezin € 3.600 € 108
Belangrijke informatie: Krijgt u een lagere uitkering door de kostendelersnorm? Of krijgt u kindgebonden budget en is de lening bedoeld om schulden af te lossen? Dan kijkt de GKB wat u maximaal kunt lenen.

2. Persoonlijke lening

U leent 1 bedrag. U betaalt elke maand een vast bedrag terug.

Zo werkt een persoonlijke lening bij de GKB:

 • Bij een persoonlijke lening leent u een bedrag in 1 keer.
 • U betaalt het geleende bedrag en de rente terug in de afgesproken periode.
 • In die periode betaalt u een vast bedrag per maand en de rente ligt vast. Zo weet u precies hoeveel de lening kost en wanneer u klaar bent met terugbetalen.

U kunt de lening online aanvragen. Stuur de volgende documenten mee als pdf-bestand:

Wilt u een lening aanvragen? Vul dan het aanvraagformulier in.

U betaalt elke maand een deel van uw lening terug. En u betaalt rente over uw lening. De rente verandert regelmatig. Als de rente voor u verandert, krijgt u hierover een brief.

Op dit moment is de rente is 0,388 % per maand. Dat is 4,65% per jaar.

 • U hoort binnen 4 weken of u de lening krijgt.
 • U komt dan naar de GKB om een contract te ondertekenen.
 • Daarna betaalt de GKB het bedrag van de lening direct aan u of aan uw schuldeisers.

Deskundig advies

De GKB is lid van Begin externe link: NVVK financiële hulpverleners(Externe link), einde externe link. (Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet). Dit is de brancheorganisatie voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren. U weet daarom zeker dat u deskundig advies krijgt.

De regels voor het geven van een lening staan in het Begin externe link: bankreglement Den Haag 2021 (RIS310054)(Externe link), einde externe link..

Gegevens over leningen

Het BKR houdt de gegevens bij van alle leningen in Nederland. Deze organisatie bewaart de gegevens nog 5 jaar na het afbetalen. De gemeente wil de gegevens van de schulden maximaal 6 maanden bewaren.

De GKB kan alleen de eigen gegevens bij het BKR verwijderen. Dit zijn de gegevens voor schuldbemiddeling en saneringskrediet van de gemeente zelf. Sinds juni 2022 verwijdert de GKB deze gegevens na 6 maanden na afloop van de schuldbemiddeling en het saneringskrediet.

De gemeente verwijdert de komende periode ook gegevens van vóór juni 2022. Dit is een proces wat tijd kost. Dit gebeurt stap voor stap.

BKR-registratie verwijderen

Heeft u een negatieve registratie bij het BKR? Dan kunt u mogelijk geen of minder hypotheek krijgen. Soms kunt u een BKR-registratie laten verwijderen. Gaat het om een lening bij de gemeente? Neem dan contact op met de GKB. Gaat het om een andere lening? Neem dan contact op met de bank of organisatie waar u de lening had.

Wilt u de overige registraties die niet van de gemeente zijn verwijderen? Vraag dit dan aan bij de banken of organisaties van wie deze registraties zijn. Doen zij dit niet? Neem dan contact op met Klachten Instituut Financiële Dienstverlening (KIFID). Kijk voor meer informatie op Begin externe link: www.kifid.nl(Externe link), einde externe link..

U kunt op 3 manieren contact opnemen met de GKB:

 • Via de telefoon, (070) 752 83 40. Het team is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 16.00 uur.
 • Voor vragen over uw sieraden kunt u tussen 8.30 en 12.00 uur bellen met het Pandhuis op telefoonnummer (070) 752 96 40.
 • Stuur een e-mail naar Begin link: team.ka@denhaag.nl, einde link. .
 • Of kom langs tijdens het inloopspreekuur (Korte Lombardstraat 11). Dat is iedere maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 14.00 uur.

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070