Hulp bij te weinig inkomen: de Bbz-regelingen

Lukt het als ondernemer niet om rond te komen? Dan kunt u misschien een tijdelijke uitkering of krediet krijgen. Zoals een Bbz-uitkering of een Bbz-bedrijfskrediet. Wat u kunt krijgen hangt af van uw situatie.

Wat is de Bbz

Voor ondernemers die tijdelijk te weinig inkomen hebben zijn er Bbz-regelingen. Bbz betekent Besluit bijstandsverlening zelfstandigen. Met de Bbz-regelingen krijgen ondernemers iets meer zekerheid in een lastige periode. Een beetje hulp om weer snel zelfstandig en zonder geldzorgen te ondernemen.

De Bbz biedt 2 vormen van financiële hulp:

  1. een tijdelijke uitkering
  2. een bedrijfskrediet

Tijdelijke uitkering

Heeft u te weinig inkomen om van te leven? Vraag dan een tijdelijke uitkering aan. De gemeente vult uw inkomen aan tot de voor u geldende bijstandsnorm.

Goed om te weten:

  • Een Bbz-uitkering is een lening zonder rente. U betaalt deze lening meestal voor een deel of helemaal terug.
  • De hoogte van de uitkering hangt af van uw inkomen en woonlasten. Maar ook van uw persoonlijke situatie. Zo telt het inkomen van uw eventuele partner mee.
  • Een Bbz-uitkering is altijd tijdelijk. Hoelang u de uitkering krijgt, hangt af van uw situatie.
  • De vakantietoeslag krijgt u elke maand uitbetaald.

Kijk wat voor u de voorwaarden zijn:

Bbz-bedrijfskrediet

Heeft u geld nodig zodat uw bedrijf kan blijven bestaan? Of om een bedrijf te starten uit een uitkeringssituatie? Dan kunt u misschien een bedrijfskrediet aanvragen.

Een Bbz-bedrijfskrediet is een lening tegen 8% rente. Het krediet is voor ondernemers die normaal geen lening kunnen krijgen.

Er zijn verschillende mogelijkheden voor een bedrijfskrediet. Lees meer op de pagina Bedrijfskrediet.

Ondernemerswijzer invullen

Wilt u direct weten of u een Bbz-uitkering kunt aanvragen? Vul dan de Ondernemerswijzer in.

Goed om te weten

Heeft u een bijstandsuitkering? En kunt u niet meer dan 20 uur per week werken? Ook dan is het mogelijk om als ondernemer aan de slag te gaan. Kijk voor meer informatie op de pagina Bijstand en werken.

Komt u in alle informatie over de Bbz begrippen tegen die nieuw voor u zijn? Kijk dan in de Bbz-begrippenlijst.

Contact

Heeft u andere hulp nodig? De gemeente helpt u graag naar een geschikte oplossing. Bel met de Klantenservice SZW op (070) 752 63 00. U kunt bellen van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur.

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070