Vergoeding kosten rechtshulp

Heeft u een advocaat of mediator nodig, maar kunt u die zelf niet betalen? Dan kunt u soms een bijdrage krijgen voor de kosten van rechtshulp.

U kunt op verschillende manieren financiële hulp krijgen:

  • gesubsidieerde rechtsbijstand
  • korting op de eigen bijdrage
  • bijzondere bijstand

Het hangt van uw inkomen en gezinssituatie af waar u recht op heeft.

Gesubsidieerde rechtsbijstand

De overheid betaalt een deel van de kosten voor een advocaat of mediator. U krijgt deze tegemoetkoming alleen als uw inkomen en vermogen niet te hoog zijn. Uw advocaat of mediator vraagt de tegemoetkoming namens u aan bij de Raad voor Rechtsbijstand. Meer informatie vindt u op de website van de Raad voor Rechtsbijstand(Externe link) .

Korting op de eigen bijdrage

Voor een advocaat of mediator betaalt u een eigen bijdrage. Hoe hoog die eigen bijdrage is, hangt af van uw inkomen en vermogen. Met een verwijzing van het Juridisch Loket kunt u soms korting krijgen op de eigen bijdrage. Meer informatie vindt u op de website van het Juridisch Loket(Externe link) .

Bijzondere bijstand

Heeft u recht op gesubsidieerde rechtsbijstand en krijgt u een korting op uw eigen bijdrage? Dan kunt u voor de rest van de kosten misschien bijzondere bijstand krijgen. Voor een aanvraag bijzondere bijstand heeft u de toevoeging van de Raad voor Rechtsbijstand(Externe link) nodig.

Hulp bij juridische problemen

U kunt met juridische vragen of problemen ook naar de sociaal raadslieden van de gemeente.

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070