Gratis reizen met de Ooievaarspas

Krijgt u AOW? Woont u in Den Haag en heeft u recht op een Ooievaarspas? Dan mag u gratis met de bus, tram of RandstadRail. U heeft hiervoor wel een ov-chipkaart op naam nodig.

U hoeft voor het gratis reizen in Den Haag niets te doen. Als u een Ooievaarspas heeft aangevraagd, krijgt u vanzelf een brief met meer uitleg.

Wilt u gratis reizen? Dan gelden de volgende voorwaarden:

Elk jaar bekijkt de gemeente of u de Ooievaarspas krijgt. Heeft u recht op een Ooievaarspas? Dan ontvangt u hierover een brief waarin staat dat u het gratis reizen (weer) op uw ov-chipkaart kunt zetten. U mag daarna (weer) gratis reizen. Heeft u in december nog geen brief gehad? Neem dan contact op met Begin link: Klantenservice SZW, einde link. van de gemeente.

Heeft u een Ooievaarspas en de AOW-leeftijd bereikt? Dan mag u gratis reizen met het openbaar vervoer in Den Haag. Hieronder ziet u stap voor stap hoe gratis reizen werkt.

  1. Heeft u nog geen persoonlijke ov-chipkaart? Vraag die dan eerst aan via Begin externe link: ov-chipkaart.nl(Externe link), einde externe link. of het aanvraagformulier van het servicepunt op station Den Haag Centraal.
  2. Vul het formulier Registratie ov-chipkaartnummer in dat u heeft gekregen van de gemeente en stuur het terug in de bijgevoegde antwoordenvelop.
  3. Binnen 10 werkdagen krijgt u de brief ‘bestelling ophalen’. Ga hiermee naar een ov-oplaadpunt om de bestelling op te halen. Deze oplaadpunten zijn te vinden in supermarkten, op treinstations, bij tramhaltes, HTM Servicepunten, de Advies & Informatiebalies op het Spui (bij de Primera) en Stadskantoor Leyweg.

Bestelling op de ov-chipkaart zetten

  1. Houd de ov-chipkaart voor de oplaadpaal of steek de kaart in de automaat.
  2. Selecteer ‘ophalen bestelling’ en klik daarna op ‘ok’.
  3. Controleer of de bestelling is geactiveerd bij ‘Mijn kaart-gegevens’ en klik op ‘Reisproducten’.
  4. Gebruik de pijltjes om naar beneden te bewegen tot u dit ziet: 01-01-jaartal-31-12-jaartal. Als het gratis reizen is geactiveerd staat er ‘onbekend product’.
  5. Nu kunt u gratis reizen. Vergeet niet in- en uit te checken met uw ov-chipkaart bij het in- en uitstappen.

Lukt het niet om het gratis reizen te activeren op uw persoonlijke ov-chipkaart? Kom dan met uw ov-chipkaart naar de Advies & Informatiebalie van de gemeente Den Haag, locaties Spui of Leyweg. Of bel met Begin link: Klantenservice SZW, einde link. .

Infographic gratis reizen met de Ooievaarspas. Afbeelding downloaden

U mag iedere dag gratis reizen met bus en tram van HTM. Ook op feestdagen.

De Ooievaarspas hoort bij de ooievaarsregelingen. Misschien heeft u ook recht op een andere regeling. Kijk op het Begin link: overzicht ooievaarsregelingen, einde link. voor meer informatie.

Meer informatie over gratis reizen voor kinderen van 12 tot en met 17 jaar staat op de Begin externe link: website van Stichting Leergeld(Externe link), einde externe link..

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070