Lokale lasten

De gemeente verstuurt elk jaar het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen (voorheen woonlastennota). Daarop staat wat u als eigenaar of gebruiker van een woning of bedrijfspand aan belasting moet betalen.

Bekijk de informatievideo. U weet dan wat u moet doen als u niet (direct) kan betalen. Of als u het niet eens bent met de WOZ-waarde of 1 van uw aanslagen.

Voor wie

Degene die op 1 januari de eigenaar of gebruiker is van een woning of bedrijfspand in Den Haag, krijgt het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen.

Hoe werkt het

De gemeente zet de jaarlijkse gemeentelijke belastingaanslagen zoveel mogelijk op 1 aanslagbiljet. Huurders van een woning moeten alleen afvalstoffenheffing betalen. Afhankelijk van uw situatie kan erop staan:

De WOZ-waarde staat ook op het aanslagbiljet. Uw aanslagbiljet is dus ook gelijk uw WOZ-beschikking.

Toesturen nota

De gemeente stuurt u het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen in februari toe. Soms zijn nog niet alle gegevens beschikbaar voor het opmaken van de aanslag. In dat geval krijgt u de aanslag later. Heeft u nog geen aanslagbiljet gemeentelijke belastingen gehad en denkt u dat u deze wel moet krijgen? Dan kunt u contact opnemen met Belastingzaken.

Betalen en mogelijkheden

U moet de belasting betalen binnen 6 weken na dagtekening (de datum van de aanslag). Op de aanslag staat de datum waarop u de aanslag moet hebben betaald (vervaldag van de betaaltermijn). U kunt ook betalen via automatische incasso in 12 termijnen. Lees meer over andere betaalmogelijkheden.

Heeft u een laag inkomen en geen vermogen? Vraag dan kwijtschelding aan van gemeentelijke belastingen.

  Bezwaar maken

  Denkt u dat de gemeente een fout heeft gemaakt? Dan kunt u binnen 6 weken bezwaar maken.

  Voordelen digitaal aanslagbiljet

  Ruim 40.000 Hagenaars hebben ervoor gekozen het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen alleen digitaal te ontvangen. De voordelen op een rij:

  • makkelijk terug te vinden
  • gegarandeerd en op tijd
  • u helpt papier te besparen.

  Wilt u dit ook? Geef dit dan aan op de Berichtenboxpagina in MijnDenHaag. U kunt uw gemeentelijke belastingaanslagen van de laatste jaren ook bekijken in MijnDenHaag.

  Naar de Berichtenboxpagina in MijnDenHaag

  Naar Berichtenboxpagina

  Geen DigiD? Vraag dan uw DigiD aan

  Goed om te weten

  OZB-teruggave sportverenigingen

  Sportverenigingen kunnen van de gemeente de onroerendezaakbelasting (OZB) terugkrijgen als ze voldoen aan een aantal voorwaarden. Kijk voor meer informatie op compensatie OZB voor sportverenigingen. De compensatieregeling voor startende ondernemers is beëindigd. Vanaf 1 januari 2023 kunt u hier geen verzoek meer voor worden indienen.

  Contact

  Heeft u vragen over het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen? Neem dan contact op met Belastingzaken.

  Zie ook: Belasting betalen

  Gepubliceerd: 7 april 2023Laatste wijziging: 22 mei 2023