Gemeentelijke belastingen: bezwaar maken
Bent u het niet eens met een gemeentelijke belasting of met de WOZ-waarde? Dan kunt u bezwaar maken.
Bezwaar maken
Termijn
U moet uw bezwaar indienen binnen 6 weken na de dagtekening die op het aanslag-/biljet staat.
Digitaal
U kunt digitaal bezwaar indienen met uw DigiD. Kijk welk formulier u nodig heeft:
- Afvalstoffenheffing, Onroerendezaakbelastingen (OZB), Rioolheffing eigenarendeel, WOZ-beschikking: bezwaarschrift aanslag- en beschikkingsbiljet
- Bezwaarschrift hondenbelasting
- Bezwaarschrift precariobelasting
- Binnenhavenbelasting, Leges, Marktgelden, Rioolheffing gebruikersdeel, Toeristenbelasting: Bezwaarschrift overige gemeentelijke belastingen
- Bezwaar maken tegen een parkeerbon (naheffingsaanslag)
Schriftelijk
Heeft u geen DigiD? Dan kunt u ook schriftelijk bezwaar maken.
Onderteken het bezwaarschrift en stuur het binnen 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet naar Belastingzaken of lever het in aan de balie.
U heeft verschillende mogelijkheden om schriftelijk bezwaar te maken:
- Door het digitale formulier in te vullen, te printen, en te ondertekenen.
U kunt ook per brief een bezwaarschrift indienen. Vermeld in uw bezwaar:
- uw naam en adres
- de datum
- het biljetnummer
- het belastingjaar
- tegen welke belasting u bezwaar maakt
- de reden van uw bezwaar
- uw handtekening
Hoe lang duurt het?
Binnen 2 weken krijgt u bericht dat Belastingzaken uw bezwaarschrift heeft ontvangen. Uw bezwaar wordt zo snel mogelijk afgehandeld, maar in ieder geval in het jaar waarin het is ingediend.
Uitstel van betaling
- Als u een bezwaarschrift indient, dan verleent Belastingzaken alleen uitstel van betaling voor (het deel van) de aanslag waartegen u bezwaar maakt. Het deel van de aanslag waartegen u geen bezwaar maakt, moet u dus wel betalen. Anders kunt u een aanmaning krijgen.
- Kunt u de gemeentelijke belastingen niet betalen binnen de termijn die op het aanslagbiljet staat? Dan biedt een betaalafspraak met Belastingzaken misschien uitkomst. U kunt kiezen voor een regeling om in termijnen te betalen. Of u spreekt af dat u de aanslag op een later tijdstip betaalt. Bijvoorbeeld een paar weken of een maand later.
Ontheffing / teruggaaf
Is uw belastingplicht in de loop van het jaar beƫindigd, dan kunt u ontheffing aanvragen. Ontheffing is alleen mogelijk voor afvalstoffenheffing, hondenbelasting en precariobelasting.
Ook kunt u in sommige gevallen een deel van de leges voor een omgevingsvergunning terugvragen.
Kwijtschelding
Heeft u een inkomen op bijstandsniveau en heeft u geen vermogen? Dan komt u misschien in aanmerking voor kwijtschelding. Kwijtschelding is mogelijk voor de afvalstoffenheffing, onroerendezaakbelastingen, rioolheffing eigenarendeel en de hondenbelasting van de eerste hond.
U kunt alleen kwijtschelding aanvragen voor nog openstaande bedragen en bedragen die u korter dan 3 maanden geleden heeft betaald.
Andere bezwaarprocedures
Wilt u bezwaar maken tegen een besluit van de gemeente over Sociale Zaken, een naheffing parkeerbelasting (parkeerbon) of overige zaken zoals subsidies of vergunningen? Daar zijn andere bezwaarprocedures voor.
Contact
Contactgegevens Belastingzaken