Aanvragen bijstand met een partner

Wilt u een bijstandsuitkering aanvragen en heeft u een gezamenlijk huishouden? Dan spreekt de gemeente van een partner. Op deze pagina vindt u meer informatie over wat de gemeente hiermee bedoelt. Ook leest u wat dit betekent voor uw aanvraag.

Welke activiteiten u en uw partner moeten uitvoeren verschilt per leeftijd. Op deze pagina kunt u lezen wat de regels zijn die horen bij de leeftijd van uw partner.

Wat is een partner?

Met een partner wordt bedoeld: iedereen met wie u een gezamenlijk huishouden heeft. Er is sprake van een gezamenlijk huishouden als 2 personen op hetzelfde adres wonen en voor elkaar zorgen. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van elkaars spullen. Of voor elkaar koken, samen de was doen of boodschappen doen. Het hoeft geen liefdesrelatie te zijn. U kunt dus ook vrienden, broer of zus, grootouder of kleinkind van elkaar zijn. Als er sprake is van een gezamenlijk huishouden, dan beschouwen wij de persoon met wie u dit huishouden voert als uw partner. Er is geen gezamenlijk huishouden als u samenwoont met uw vader, moeder of kind.

Wat zijn de regels?

Voor iedereen die een bijstandsuitkering aanvraagt en ontvangt gelden regels. Deze leest u op de pagina Regels bij een bijstandsuitkering. Daarnaast kan het zijn dat er nog extra regels zijn vanwege uw leeftijd of de leeftijd van uw partner.

Partner: 18 tot en met 26 jaar

 • Uw partner hoeft niet apart een melding te doen.
 • De eerste 28 dagen heeft uw partner een zoekperiode. Uw partner wordt gebeld door een medewerker om afspraken te maken over de zoekopdrachten die hij of zij moet doen. De zoekopdrachten helpen uw partner te zoeken naar scholing, werk of hulp.

Lees meer op de pagina Aanvragen bijstand 18 tot en met 26 jaar.

  Partner: 27 jaar en ouder

  • Uw partner hoeft niet apart een aanvraag te doen.
  • Uw partner wordt gebeld door een medewerker om afspraken te maken.

  Lees meer op de pagina Aanvragen bijstand 27 jaar en ouder.

   Bijstand aanvragen

   Heeft u de pagina voor uw eigen leeftijd en deze pagina gelezen? Dan kunt u bijstand aanvragen.

   Let er bij het invullen op dat u alle velden goed en volledig invult.

   DigiD nodig

   U heeft een DigiD nodig voor uw aanvraag bijstand.

   • Heeft u nog geen DigiD? Vraag uw DigiD aan. Op die website kunt u ook vragen stellen over uw DigiD.
   • Heeft u geen Burgerservicenummer (BSN) of u staat niet ingeschreven bij de gemeente Den Haag? Bel dan met de klantenservice.
   • Heeft u hulp nodig bij het aanvragen van een DigiD? Ga dan naar een Servicepunt XL bij u in de buurt. Bekijk waar de Servicepunten XL zijn.

   Contact

   Heeft u vragen of problemen met inloggen? Dan kunt u contact opnemen met SZW. Het telefoonnummer is (070) 353 75 00, bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur.

   Zie ook: Giften en een bijstandsuitkering

    Gepubliceerd: 16 maart 2021Laatste wijziging: 19 november 2021