Bijstandsuitkering aanvragen

Woont u in Den Haag? En heeft u geen of te weinig inkomen? Dan kunt u een bijstandsuitkering aanvragen. Een bijstandsuitkering helpt u zolang u te weinig geld heeft om van te leven. De uitkering stopt als u of uw gezin weer genoeg inkomen heeft.

Vanwege de coronacrisis is er een nieuwe regeling voor flexwerkers: de Tijdelijke Overbruggingsregeling voor Flexibele Arbeidskrachten (TOFA). U leest hier meer over op de website van het UWV.

Wilt u weten of u recht heeft op een bijstandsuitkering? Vul dan onderstaande beslisboom in. 

Hoe vraagt u een bijstandsuitkering aan?

Geef antwoord op onderstaande vragen. U ziet dan of u aan de voorwaarden voldoet om een bijstandsuitkering aan te vragen. Komt u in aanmerking voor bijstand? Lees dan ook de andere informatie op deze pagina.

  Kom ik in aanmerking voor bijstand?

  De gemeente verwerkt en beschermt wettelijk uw persoonsgegevens volgens de Verklaring inzake Gegevensbescherming.

  Welke situatie is op u van toepassing?

  Bent u geboren voor 1965 en heeft u na uw 50e verjaardag meer dan 3 maanden een WW-uitkering ontvangen? Dan kan u recht hebben op een IOAW-uitkering. Wij onderzoeken automatisch of u recht heeft op deze uitkering.

  Wat u moet weten voordat u start met uw aanvraag

  Als u in aanmerking komt voor bijstand, lees dan de informatie die bij uw leeftijd hoort. Dit helpt u bij het aanvragen van de bijstandsuitkering en het vervolg. Heeft u een partner? Lees dan ook die informatie door. Het is belangrijk dat u weet wat het portaal Werk en Inkomen is.

  DigiD nodig voor uw aanvraag

   U heeft een DigiD nodig voor uw aanvraag bijstand via het portaal Werk en Inkomen.

   • Heeft u nog geen DigiD? Vraag uw DigiD aan. Op deze website kunt u ook vragen stellen over uw DigiD.
   • Heeft u geen Burgerservicenummer (BSN) of u staat niet ingeschreven bij de gemeente Den Haag? Dan moet u eerst contact opnemen met de Klantenservice.
   • Heeft u hulp nodig bij het aanvragen van een DigiD? Ga dan naar een Servicepunt XL bij u in de buurt. Bekijk waar de Servicepunten XL zijn.

   Via portaal Werk en Inkomen bijstand aanvragen

   Uw aanvraag voor een bijstandsuitkering loopt via het portaal Werk en Inkomen. U logt in met uw DigiD en vult een vragenlijst in. Wacht niet te lang hiermee. De datum waarop de gemeente uw melding ontvangt, geldt als ingangsdatum van uw uitkering.

   Regels bij een bijstandsuitkering

   • Na uw aanvraag, identificeert u zich persoonlijk met een geldig legitimatiebewijs. U krijgt hiervoor een uitnodiging.
   • U moet er alles aan (blijven) doen om zo snel mogelijk (weer) aan het werk te gaan, scholing te volgen of uzelf in te zetten voor de maatschappij. Dit geldt direct vanaf de melding.
   • Verandert er iets in uw situatie? Dan moet u de wijziging bijstand doorgeven.
   • Lees meer informatie over de regels en plichten bij een bijstandsuitkering.

   Hoelang duurt het?

   Binnen 8 weken neemt de gemeente een beslissing over uw aanvraag. Heeft u na 4 weken nog geen bericht ontvangen? Dan heeft u mogelijk recht op een voorschot. Bel dan met de Klantenservice SZW.

   Contact

   Heeft u nog vragen of problemen met inloggen? Dan kunt u contact opnemen met SZW.