Regels voor het aflossen van schulden

Heeft u een uitkering van de gemeente? En heeft u ergens schulden? Of heeft u schulden bij de gemeente? Op deze pagina leest u de uitleg over het aflossen van schulden. En tips voor als u hulp nodig heeft.

Geldzorgen zijn heel vervelend. Heeft u schulden? Wacht dan niet met actie ondernemen. Ook als u al jaren schulden heeft, kan de gemeente u helpen.

Aflossen kan op 2 manieren

  1. Door afspraken te maken met de schuldeiser over betaling. Dit heet een betalingsregeling. Zo’n betalingsregeling is meestal gunstiger voor u dan een beslaglegging. U heeft bij deze regeling namelijk meer invloed op wat wordt afgesproken.

    Belangrijke informatie: Let op: als u zelf afspraken maakt, wordt er geen rekening gehouden met uw beslagvrije voet. U kunt met een consulent van de Helpdesk Geldzaken bekijken wat uw beslagvrije voet is. Doe dit vóór u de betalingsafspraak maakt. Dit voorkomt dat u afspraken maakt waaraan u zich niet kunt houden.
  2. Door een beslaglegging. Hierbij vraagt de eiser aan de rechter om uw inkomen te mogen gebruiken voor terugbetalingen. De beslaglegger moet dan verplicht een berekening maken van uw beslagvrije voet.

Uitleg over beslagvrije voet

Bij een beslaglegging moet u genoeg geld overhouden om van te leven. Dit heet de beslagvrije voet. Daar heeft iedereen recht op. Het is een soort minimum om van te leven. Meestal ligt een deel van uw inkomen boven de beslagvrije voet. Dit extra bedrag wordt dan van uw inkomen gehaald. Daarmee betaalt uw uitkeringsinstantie of uw werkgever uw schuld af.

Alle beslagleggers berekenen uw beslagvrije voet op dezelfde manier. De deurwaarder maakt de berekening met de gegevens die hij van u opvraagt. Bijvoorbeeld bij het UWV, de gemeente of de Belastingdienst. U hoeft zelf niets te doen. U krijgt van de deurwaarder een brief waarin het bedrag van uw beslagvrije voet staat. Dit is geregeld in de Wet vereenvoudiging belastingvrije voet (Wvvbv).

Iedere maand minimaal 5% aflossen

In de wet staat dat als er beslag is gelegd iemand elke maand moet terugbetalen (aflossen). In de wet is geregeld dat iedereen iedere maand minimaal 5% van zijn totale netto-inkomsten uit arbeid of uitkering moet gebruiken voor het aflossen van schulden. Ook als u daardoor onder uw beslagvrije voet komt. Bij lage inkomens is de beslagvrije voet daardoor 95% van dit inkomen. U kunt niet minder aflossen. Zo betaalt u steeds een deel van uw schuld af.

Als u een uitkering heeft, houdt de gemeente elke maand 5% van uw uitkering in. Dit betekent dat u minder bijstandsuitkering op uw bankrekening krijgt.

Heeft u schuldhulpverlening?

Dan zijn al uw schulden meegenomen. U hoeft niets terug te betalen.

Hulp bij het regelen van uw schulden

Uw schulden regelen is niet makkelijk. De gemeente kan u daarbij helpen. De gemeente denkt met u mee, geeft uitleg en wijst u op uw rechten en plichten. Zo wordt alles duidelijk. En weet u waar u aan toe bent.

Helpdesk Geldzaken

Hulp vragen kan moeilijk zijn. Maar het is goed als een expert met u meedenkt. U staat er dan niet alleen voor. Zo raakt u uw zorgen kwijt. En keert de rust terug. In een kort filmpje ziet u hoe de Helpdesk Geldzaken werkt.

U kunt hier digitaal een afspraak maken met de Helpdesk Geldzaken.
U kunt ook bellen naar 070 353 61 88 (bereikbaar op werkdagen tussen 08:30 en 16:30 uur).

Contact

Heeft u nog vragen? Dan kunt u contact opnemen met SZW.

    Gepubliceerd: 23 februari 2022Laatste wijziging: 23 februari 2022