Dakopbouw

Woont u in Den Haag en is uw woning net iets te klein? En heeft u een woning met een plat dak? Dan kunt u misschien een dakopbouw (laten) maken. Lees waarop u dan moet letten.

Wat is een dakopbouw?

Een dakopbouw is een extra bouwlaag die op de bovenste verdieping van een bestaand gebouw komt. De opbouw kan een nieuwe verdieping zijn. Het kan ook een deel zijn van een bestaand gebouw of een uitbreiding van een bestaande verdieping. De opbouw staat direct in verbinding met een bestaande woning en is ook vanuit die woning te bereiken.

Voorwaarden vergunning

Wilt u een dakopbouw laten maken? Dan moet u een Begin link: Omgevingsvergunning aanvragen, einde link. .

Voor een dakopbouw moet u voldoen aan:

Tips

  • Vraag van tevoren informatie over dakopbouwen bij de gemeente. Maak daarvoor een afspraak met een projectinspecteur van de afdeling Vergunningen en Toezicht via het telefoonnummer (070) 353 4340.
  • Bespreek uw plan op tijd met uw buren en anderen die misschien zijn geïnteresseerd, zoals het bestuur van uw vereniging van eigenaren (vve). 
  • Een dakopbouw biedt kansen om uw woning duurzamer te maken. Bijvoorbeeld door te isoleren, zonnepanelen te plaatsen of een groen dak te maken. Bekijk meer tips, informatie en voorbeelden op de website Begin externe link: duurzamestad.denhaag.nl(Externe link), einde externe link..
  • Vraag een adviseur (bijvoorbeeld een architect) om uw dakopbouw te ontwerpen en de omgevingsvergunning aan te vragen.
  • Vraag de vergunning op uw eigen naam aan. Alleen de persoon die de vergunning op zijn naam heeft staan, krijgt het recht om te bouwen. Staat de vergunning bijvoorbeeld op naam van uw aannemer en krijgt u een verschil van mening? Dan mag u het werk niet door een ander laten uitvoeren. 

Splitsen van dakopbouwen

Een dakopbouw is bedoeld om een woning groter te maken. U mag van een dakopbouw dus geen zelfstandige woning maken (bouwkundig splitsen). Dit geldt in ieder geval voor de eerste 10 jaar nadat de gemeente de vergunning voor de dakopbouw heeft gegeven.

Lees voor meer informatie de Begin externe link: Beleidsregel bouwkundig splitsen dakopbouwen (RIS270113)(Externe link), einde externe link.. Zie voor meer informatie over het bouwkundig splitsen van woningen de pagina Begin link: Vergunning voor woningvorming (woning bouwkundig splitsen) aanvragen, einde link. .

Contact

Heeft u een vraag over uw situatie? Maak dan een afspraak met een projectinspecteur. Bel daarvoor met telefoonnummer (070) 353 4340.

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070