Maatregelen Actieplan Kust

Hieronder staan de maatregelen in de zomer van 2024 voor Scheveningen en Kijkduin.

Park+Beach

De gemeente raadt bezoekers van buiten de stad die toch met de auto reizen aan, Begin link: Park+Beach, einde link. te gebruiken. Tussen 1 april en 1 oktober kunnen bezoekers hier vanaf € 6 een hele dag parkeren. En zo, op de (bak)fiets of met de tram de files voorbij rijden.
Park+Beach moet vooraf gereserveerd worden op: Begin externe link: www.park-beach.nl(Externe link), einde externe link.. Parkeren kan in de garages Q-Park CS New Babylon, Q-Park Malieveld, World Forum A en Q-Park P+R Hoornwijck.

Park+Ride en Park+Bike

Vanaf Duindigt kunt u na het parkeren met het openbaar vervoer of een (deel)fiets verder reizen naar het strand van Scheveningen. Voor meer informatie over Park+Bike en andere Park+Ride mogelijkheden kijkt u op Begin link: Slim parkeren: Park+Ride (P+R), einde link. .

Fiets

Er zijn aan de kust meer (tijdelijke) fietsenstallingen en verkeersborden die daarnaartoe leiden. De gemeente zet fietscoaches in die bezoekers helpen bij het parkeren van fietsen en scooters.

Scooter

Voor deelscooters heeft de gemeente speciale parkeervakken gemaakt. Tijdens het strandseizoen kunt u een deelscooter alleen parkeren en afmelden binnen deze vakken.

Auto

Komt u met de auto naar Scheveningen of Kijkduin? Op drukke dagen is het erg moeilijk om bij het strand een parkeerplaats te vinden. Ga daarom goed voorbereid op weg. Parkeer aan de rand van de stad. Ga het laatste stuk met de tram, bus, fiets of (deel)scooter. Dan bent u het snelst. Gaat u toch met de auto naar het strand, parkeer uw auto dan in een van de parkeergarages. Of zet uw auto op een parkeerterrein. Dat is goedkoper dan parkeren op straat.

In een aantal straten in Scheveningen loopt een pilot voor Begin link: vergunninghoudersparkeren, einde link. . Op veel parkeerplaatsen geldt tussen 1 april en 1 oktober een maximale parkeertijd van 1 of 2 uur vanaf 10.00 uur.

Parkeercontroles

Ook zijn er meer parkeercontroles. Bezoekers die geen parkeergeld betaald hebben, lopen een risico op een wielklem.

Op meerdere plekken komen snelheidsdisplays. Bij drukte kan de gemeente een aantal straten tijdelijk afsuiten, zoals de Strandweg, de Eerste Haven of de Kijkduinsestraat.

Op Begin externe link: Hoe bereik je de Haagse stranden op denhaag.com(Externe link), einde externe link. vindt u alle vervoersmogelijkheden naar het strand. 

Hoe drukker het aan de kust is, hoe meer controle er is. Er zijn dan meer verkeersregelaars, politie, handhavers, beveiligingsteams en boswachters op straat, op het strand en in de duinen.

Handhaving en politie controleren vaker. Zij controleren bijvoorbeeld op te hard rijden, geluidsoverlast, foutparkeren en slecht gedrag op het water. Ze geven boetes als bezoekers alcohol of drugs gebruiken, of lachgas gebruiken of verkopen. Dat is allemaal verboden.

De gemeente en de politie kijken ook hoe zij straatintimidatie (zoals fluiten en sissen naar meisjes en het lastigvallen van voorbijgangers) kunnen voorkomen en aanpakken. Straatraces en geluidsoverlast van voertuigen zijn te voorkomen door bijvoorbeeld wegen af te sluiten, blokkades aan te brengen en meer (geluids)controles te houden.

Veilig zwemmen

Zwemmen in de haven is verboden. Het is erg gevaarlijk. Toch zwemmen veel jongeren er nog steeds. Daarom liggen er boeien in het water. Die voorkomen dat boten op de plek komen waar de jongeren zwemmen.

Op de boulevard en het strand geven gastheren en -vrouwen informatie over zwemveiligheid. Zoals over de kwaliteit van het zwemwater, gevaarlijke stroming en wat de vlaggen op het strand betekenen.

Ook delen zij polsbandjes uit. Met de bandjes kunnen ouders hun kinderen makkelijker terugvinden als ze die kwijtraken.

Op warme dagen zijn gastheren en -vrouwen en/of fietscoaches op de boulevard en op het strand. Ze geven informatie en vertellen bezoekers wat de regels op het strand zijn. Op het strand zijn extra grote vuilnisbakken geplaatst. De afvalbakken worden extra vaak geleegd.

Langs de Haagse kust staan 32 moderne douches met een dubbele, duurzame douchekop en een kraan om een flesje water te vullen.

De gemeente wil bezoekers goed informeren. Dit gaat via de website, sociale media, ter plekke en via de kanalen van hotels en toeristische evenementen. Het verspreiden van toeristen (in tijd en plaats) op drukkere momenten helpt overlast voor bewoners, ondernemers en andere bezoekers te verminderen. Daarom is er op Begin externe link: denhaag.com(Externe link), einde externe link. een online druktekaart te vinden.

Bezoekers zien op die kaart hoe druk het op dat moment langs de Haagse kust is. Zij kunnen dan op tijd voor een ander vervoermiddel of een ander deel van het strand kiezen.

Naast alle informatie rondom bereikbaarheid en (zwem)veiligheid, informeert de gemeente bezoekers over de regels op het strand. Dit om de Haagse kust veilig, gezellig en schoon te houden. In de Stadskrant en lokale huis-aan-huis kranten komen artikelen over bijvoorbeeld veilig zwemmen en het verminderen van afval. Bij het Infopunt naast de Scheveningse Pier kunnen bezoekers, bewoners en ondernemers in de zomer vragen stellen.

Zomerupdates

De gemeente laat regelmatig aan bewoners en ondernemers weten hoe het gaat met de maatregelen. Bijvoorbeeld via zomerupdates in huis-aan-huisbladen, deze website en een nieuwsbrief. Ook gaat de gemeente op verschillende manieren in gesprek met bewoners en ondernemers om te weten hoe zij over verschillende zaken denken en wat zijn belangrijk vinden. Deze informatie helpt de gemeente om Scheveningen en Kijkduin ook op drukke dagen bereikbaar, veilig, leefbaar en gastvrij te houden.

Mening geven

Ook deze pagina komt voort uit het Begin link: Actieplan, einde link. . De pagina is er om bewoners en ondernemers steeds snel en goed te informeren over gebeurtenissen en ontwikkelingen vanuit het Actieplan. Bewoners en ondernemers hebben via deze website ook mogelijkheden om Begin link: mee te denken, einde link. en hun mening te geven over verschillende ontwikkelingen en projecten.

Scheveningen

In 2024 denken en praten zo’n 50 bewoners en ondernemers mee over het actieplan. Ook zitten er vertegenwoordigers van elke bewonersorganisatie die aan de kust zit, in de werkgroep.  Een deel van de werkgroep kijkt tijdens het strandseizoen elke week samen met gemeente en politie terug op hoe de week ging. En vooruit op de week die gaat komen.

Leden van de werkgroep Veilig en Leefbaar Scheveningen
Leden van de werkgroep Veilig en Leefbaar Scheveningen

Kijkduin

In Kijkduin zijn vanaf 2024 ongeveer 40 bewoners en ondernemers betrokken bij het actieplan en de maatregelen in Kijkduin.

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070