Studeren en wonen in Den Haag

Kom je studeren in Den Haag en zoek je woonruimte? Voor studenten zijn er verschillende soorten woonruimte. De vraag naar woningen in de stad is groot. Het is dus niet makkelijk om een (studenten)woning te vinden. Door je goed voor te bereiden vergroot je je kansen.

Den Haag heeft bijna  35.000 studenten. Er is op dit moment een tekort aan woningen in de stad. Daarom is het belangrijk om zo vroeg mogelijk op zoek te gaan naar woonruimte. Bijvoorbeeld naar een kamer in een studentenhuis, een studio of een kamer bij iemand in huis (hospitaverhuur).

Studeren in Den Haag

Met 550.000 inwoners is Den Haag de 3e grootste stad van Nederland. Dit lijkt misschien een grote stad, maar eigenlijk is alles heel dichtbij voor studenten. Vanuit het centrum van de stad fiets je in minder dan een kwartier naar het strand. Of naar een van de hogescholen of universiteiten.

Den Haag heeft 44 wijken in 8 stadsdelen. De meeste studenten wonen in de wijken Zeeheldenkwartier, Laakkwartier, Regentessekwartier en Bezuidenhout.

Tips om een woning te vinden

Hieronder vind je tips die kunnen helpen bij het vinden van woonruimte.

Begin op tijd met zoeken naar een woning. En zoek op verschillende manieren. Schrijf je in op verschillende websites. Maak ook gebruik van je eigen netwerk. Vraag familie, vrienden, collega’s of medestudenten of ze kunnen helpen met het zoeken naar woonruimte.

Er zijn verschillende partijen die jou kunnen helpen aan woonruimte:

Woningcorporaties

DUWO is een grote aanbieder van woonruimte voor studenten. Zij bieden woonruimte aan voor studenten die op zichzelf willen wonen. Maar ook voor studenten die ervoor kiezen om toilet, badkamer en keuken te delen met andere bewoners. Op de website van DUWO(Externe link) vind je het woningaanbod. Er staat ook hoe je je kunt inschrijven. Ook woningcorporatie Staedion(Externe link) biedt woningen aan voor studenten.

Hospitaverhuur

Je kunt ook een kamer huren bij iemand in huis. Deze vorm van wonen heet hospita verhuur. In Den Haag zijn er verschillende organisaties voor hospita verhuur. Bijvoorbeeld Hospi Housing(Externe link), Hospitaworden.nl(Externe link) en Kamersmetaandacht.nl(Externe link).

Studentenhuis

Een bekende manier voor studenten om aan woonruimte te komen is een kamer huren in een studentenwoning. Voor een kamer in een studentenwoning moet je vaak eerst kennis maken met de andere studenten. De andere studenten bepalen samen wie er bij hun komt wonen. Hiervoor bestaan verschillende netwerken zoals Kamernet.nl(Externe link).

Website hogeschool of universiteit

Kijk ook eens op de website van jouw hogeschool of universiteit. Het zou zomaar kunnen dat zij ook informatie geven over het vinden van woonruimte.

Wet goed verhuurderschap

Sinds 1 juli 2023 geldt de Wet goed verhuurderschap. Deze wet is er om mensen die een woning zoeken en huurders te beschermen tegen ongewenst verhuurgedrag.

In deze wet staan regels waaraan een woningverhuurder zich moet houden. Zo mag een verhuurder niet discrimineren of bedreigen. Ook mag een verhuurder maximaal 2 maanden huur aan borg vragen. Een huurcontract moet altijd op papier staan. Huurders moeten informatie krijgen van de verhuurder op papier in een taal die zij begrijpen. Houdt de verhuurder zich niet aan deze regels dan kan de gemeente controleren en boetes geven.

Denk je dat jouw verhuurder zich niet houdt aan de Wet goed verhuurderschap? Meld dit bij het Meldpunt Ongewenst verhuurgedrag.

Huurprijzen

Let op dat je niet te veel betaalt voor je woning. Op de website van de Rijksoverheid vind je meer informatie over huurprijzen(Externe link).

Gratis advies

Voor gratis advies en informatie over alles dat over huren gaat, kun je terecht bij de Huurbalie. Bijvoorbeeld bij vragen over jouw huurcontract of bij problemen in de woning zoals vocht en schimmel. Ook bij problemen met de verhuurder kun je als student bij de Huurbalie terecht. Zij proberen bij problemen te bemiddelen tussen jou en de verhuurder.

Huisvestingsvergunning aanvragen

Soms heb je een vergunning nodig om een goedkope woning te kunnen huren. Het gaat dan om zelfstandige woningen met minder dan 185 punten (volgens het woningwaarderingsstelsel). Of om een zelfstandige woning met een huur lager dan € 1116,85. Kijk voor meer informatie op Huisvestingsvergunning aanvragen.

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070