Milieuzone dieselauto's

Met ingang van 1 juli 2021 geldt er in Den Haag een milieuzone voor oude personenauto’s en bestelauto’s die op diesel rijden. Dieselauto’s die veel uitlaatgassen uitstoten, mogen dan een deel van de stad niet meer in.

De maatregel zorgt voor schonere lucht in de stad.

Alleen auto’s met lage uitstoot

Alleen dieselauto’s die weinig uitlaatgassen uitstoten, mogen straks nog in de milieuzone rijden. Ieder type auto stoot een hoeveelheid uitlaatgassen uit. Die uitstoot is bepaald aan de hand van gegevens van de fabrikant van de auto en wordt uitgedrukt in een emissieklasse. Dat is een cijfer dat aangeeft hoe schoon een voertuig is. Hoe hoger het cijfer, hoe schoner het voertuig.

Dieselauto’s met emissieklasse 4 of hoger mogen in de milieuzone rijden. Dat zijn over het algemeen dieselauto’s die in 2021 ongeveer 15 jaar oud zijn. Let op: de emissieklasse is bepalend, niet de leeftijd van de auto.

Kentekencheck

Wilt u weten of uw dieselauto in de Haagse milieuzone mag rijden? Doe dan de kentekencheck op www.milieuzones.nl/check.

Milieuzone

De milieuzone ligt binnen de Centrumring (S100) en het Telderstracé (S200). De Centrumring en het Telderstracé zelf horen niet bij de milieuzone. Ook de weg vanaf de Lijnbaan naar de bezoekersparkeerplaats en de parkeergarage van het ziekenhuis HMC Westeinde valt buiten de milieuzone (Besluit Ris 307741).

Klik op de kaart voor de ligging van de milieuzone voor dieselauto's.

Vrijstellingen en ontheffingen

De dieselvoertuigen hieronder mogen nog wel in de milieuzone rijden. Dat is landelijk bepaald.

  • Kampeervoertuigen (campers), waarvan de kentekenhouder in de milieuzone woont
  • Oldtimers, dieselvoertuigen met een Datum Eerste Toelating van 40 jaar of ouder
  • Rolstoeltoegankelijke voertuigen

Daarnaast komen er in Den Haag ontheffingen voor:

  • Voertuigen van of voor gehandicapten die voor een bedrag van tenminste € 500 zijn aangepast.
  • Dieselauto’s die worden vervangen voor een elektrische auto of een auto op waterstof. Daarvoor is een ontheffing mogelijk totdat het voertuig is geleverd. De ontheffing is maximaal 1 jaar geldig.

  • Bestelauto’s die maar heel af en toe in de milieuzone komen. Daarvoor kan de eigenaar maximaal 6 keer per jaar een dagontheffing aanvragen.

  • Langdurige ontheffing in bijzonder situaties.

Herken de milieuzone

De milieuzone is met verkeersborden aangegeven. Vlak voor u de milieuzone inrijdt staan er waarschuwingsborden. U kunt dan nog een andere route kiezen. Bekijk de borden op www.milieuzones.nl.

Alternatieven

Mag u met uw dieselauto de Haagse milieuzone niet inrijden, maar moet u wel in het gebied zijn? Dan kunt u kiezen uit een aantal alternatieven:

Goed om te weten

Meer informatie over de aanschaf van een:

Zie ook: Den Haag zet in op schoon vervoer

Gepubliceerd: 8 februari 2021Laatste wijziging: 10 februari 2021