Milieuzone dieselauto's

Sinds 1 juli 2021 geldt er in Den Haag een milieuzone voor oude personenauto’s en bestelauto’s die op diesel rijden. Dieselauto’s die veel uitlaatgassen uitstoten, mogen dan een deel van de stad niet meer in.

De maatregel zorgt voor schonere lucht in de stad.

Alleen auto’s met lage uitstoot

Alleen dieselauto’s die weinig uitlaatgassen uitstoten, mogen straks nog in de milieuzone rijden. Ieder type auto stoot een hoeveelheid uitlaatgassen uit. Die uitstoot is bepaald aan de hand van gegevens van de fabrikant van de auto en wordt uitgedrukt in een emissieklasse. Dat is een cijfer dat aangeeft hoe schoon een voertuig is. Hoe hoger het cijfer, hoe schoner het voertuig.

Dieselauto’s met emissieklasse 4 of hoger mogen in de milieuzone rijden. Dat zijn over het algemeen dieselauto’s die in 2021 ongeveer 15 jaar oud zijn. Let op: de emissieklasse is bepalend, niet de leeftijd van de auto.

Kentekencheck

Wilt u weten of uw dieselauto in de Haagse milieuzone mag rijden? Doe dan de kentekencheck op www.milieuzones.nl/check.

Milieuzone

De milieuzone ligt binnen de Centrumring (S100) en het Telderstracé (S200). De Centrumring en het Telderstracé zelf horen niet bij de milieuzone. Ook de weg vanaf de Lijnbaan naar de bezoekersparkeerplaats en de parkeergarage van het ziekenhuis HMC Westeinde valt buiten de milieuzone. Bekijk het besluit in de bestuurlijke stukken (RIS 307741).

Milieuzone dieselauto's

Bekijk de ligging van de milieuzone voor dieselauto's op de kaart.

Vrijstelling voor de milieuzone

De milieuzone voor dieselauto’s geldt niet voor alle vervuilende auto’s. Sommige voertuigen krijgen een vrijstelling en mogen de milieuzone in. U hoeft hiervoor niets te doen.

De volgende voertuigen krijgen automatisch een vrijstelling:

 • Diesel ‘oldtimers’ van 40 jaar en ouder.
 • Oude dieselkampeerauto’s waarvan de eigenaren in de milieuzone wonen. Zij krijgen een vrijstelling voor de milieuzone in Den Haag.
 • Rolstoeltoegankelijke voertuigen. Deze voertuigen zijn in het kentekenregister te herkennen aan de carrosseriecode “SH”.

Ontheffing aanvragen

Heeft u geen vrijstelling? Soms kunt u een ontheffing aanvragen. U mag dan toch met uw vervuilende voertuig in de milieuzone rijden.

U kunt een ontheffing voor de milieuzone aanvragen bij de gemeente. Voor de aanvraag betaalt u altijd kosten aan de gemeente, ook als u geen ontheffing krijgt. Op MijnDenHaag, onder MijnZaken, kunt u zien hoe het met uw aanvraag staat.

Er zijn 4 soorten ontheffingen. Kijk of u een ontheffing kunt aanvragen.

 • Rijdt u heel af en toe in de milieuzone met uw bestelauto? Dan kunt u een dagontheffing aanvragen. U kunt per jaar maximaal 6 keer een dagontheffing krijgen. Tijdens de gewenningsperiode hoeft u geen dagontheffing aan te vragen.
 • Auto’s die voor € 500 of meer zijn aangepast om mensen met een handicap te vervoeren, kunnen een ontheffing voor de milieuzone krijgen. Voor meer informatie en het aanvragen van een vergunning kijkt u op Ontheffing milieuzone voor aangepaste voertuigen aanvragen.
 • Vervangt u uw oude dieselauto voor een elektrische auto of een auto op waterstof? Dan kunt u een ontheffing voor de milieuzone krijgen totdat het nieuwe voertuig is geleverd. De ontheffing is maximaal 1 jaar geldig. Kijk voor meer informatie en het aanvragen van een vergunning op Ontheffing milieuzone aanvragen tijdens levertijd schoon voertuig.
 • Mag uw dieselpersonen- of bestelauto niet in de milieuzone komen? En kunt u geen dagontheffing of andere ontheffing krijgen? Kijk dan of u in aanmerking komt voor een ontheffing bij uitzonderlijke situaties (hardheidsclausule).

  Herken de milieuzone

  De milieuzone is met verkeersborden aangegeven. Vlak voor u de milieuzone inrijdt staan er waarschuwingsborden. U kunt dan nog een andere route kiezen. Bekijk de borden op www.milieuzones.nl

  Sloopregeling

  Heeft u een oude diesel? Laat die dan slopen en ontvang € 1.000 slooptegoed. Dit tegoed kunt u besteden aan schoner vervoer, zoals een (elektrische) fiets of elektrische bromfiets, openbaar vervoer of het huren van deelauto’s en deelscooters. De sloopregeling loopt tot en met 30 november 2021.

  Alternatieven

  Mag u met uw dieselauto de Haagse milieuzone niet inrijden, maar moet u wel in het gebied zijn? Dan kunt u kiezen uit een aantal alternatieven:

  Ondernemers die willen werken aan het verduurzamen van het wagenpark of het doorvoeren van efficiency in het logistiek proces vinden meer informatie op de website van Bereikbaar Haaglanden en Rijnland.

  Goed om te weten

  Meer informatie over de aanschaf van een:

  Veelgestelde vragen

  • Op 1 januari 2025 krijgt Den Haag een 0-emissiezone voor stadslogistiek. Het invoeren van een 0-emissiezone voor het leveren van goederen in de stad gaat niet in 1 keer. Dit gaat in stappen. Op de pagina over de 0-emissiezone leest u wat deze overgangsperiode betekent.
  • De 0-emissiezone is onderdeel van de ‘Uitvoeringsagenda Stadslogistiek’ die door het Rijk en verschillende gemeenten is ondertekend. Deze agenda gaat alleen over het gebruik van vracht- en bestelauto's voor stadslogistiek. Bekijk voor meer informatie de uitvoeringsagenda logistiek op de website van de Rijksoverheid.
  • Ja, dat kan. Zolang dat op dezelfde dag gebeurt (dus voor 0.00 uur ’s nachts). Let er wel op dat de dagontheffing geldt voor bestelauto’s. Diesel personenauto’s kunnen geen dagontheffing krijgen.
  • Nee, alleen als een voertuig geregistreerd staat als een rolstoeltoegankelijk voertuig krijgt u een vrijstelling. Dit staat dan op het kentekenbewijs. Hiervoor is geen actie nodig van de kentekenhouder.

   Een uitzondering hierop is als een voertuig voor tenminste € 500 is aangepast voor het vervoer van gehandicapte personen. Dan moet de kentekenhouder wel een ontheffing aanvragen bij de gemeente.

  • Er mogen geen gegevens worden gedeeld over voertuigen met een CD, GN of BN kenteken. U kunt op 2 andere manieren controleren of een voertuig de milieuzone in mag:

   1. Controleer de emissieklasse die op het kentekenbewijs staat. Als de emissieklasse 4 of hoger is, dan mag u in de milieuzone rijden.
   2. Bekijk de tabel met emissieklassen op de website www.milieuzones.nl. Zoek de waarde die bij uw voertuig hoort. Als de emissieklasse 4 of hoger is, dan mag u in de milieuzone rijden.
  Zie ook: Den Haag zet in op schoon vervoer

  Gepubliceerd: 1 oktober 2021Laatste wijziging: 29 september 2021