Milieuzone dieselauto’s

Den Haag heeft een milieuzone voor personenauto’s en bestelauto’s die op diesel rijden. Oude dieselauto’s die veel uitlaatgassen uitstoten mogen niet de milieuzone in.

Of u in de milieuzone mag rijden, hangt af van de emissieklasse. De emissieklasse is een cijfer. Hoe hoger het cijfer, hoe schoner het voertuig.

 • Heeft uw dieselauto emissieklasse 4 of hoger?
  Dan mag u in de milieuzone rijden.
 • Heeft uw dieselauto emissieklasse 3 of lager?
  Dan mag u niet de milieuzone in. Soms geldt een uitzondering. Dan mag u met vrijstelling of een ontheffing toch met uw dieselauto in de milieuzone rijden.

De milieuzone in Den Haag ligt aan de binnenkant van de Centrumring (S100) en de Professor B.M. Teldersweg (S200). Vlak voor u de milieuzone inrijdt staan er waarschuwingsborden. U kunt dan nog een andere route kiezen. Bekijk de borden op www.milieuzones.nl(Externe link).

Milieuzone op de kaart

Bekijk de ligging van de milieuzone voor dieselauto’s op de kaart.

Milieuzone bekijken

Volg hieronder de 3 stappen.

Stap 1: Controleer uw kenteken

Wilt u weten of uw dieselauto in de milieuzone mag rijden? Doe dan de kentekencheck op www.milieuzones.nl/check(Externe link).

 • Heeft uw dieselauto emissieklasse 4 of hoger?
  Dan mag u de milieuzone in.
 • Heeft uw dieselauto emissieklasse 3 of lager?
  Dan mag u niet de milieuzone in. Voor sommige dieselauto’s met een emissieklasse 3 of lager geldt een uitzondering. Het kan zijn dat u vrijstelling heeft, of dat u een ontheffing kunt aanvragen. U mag dan toch met uw dieselauto in de milieuzone rijden. Kijk bij Stap 2 of u vrijstelling heeft, of bij Stap 3 of u een ontheffing kunt aanvragen.

Stap 2: Controleer of u vrijstelling heeft

Sommige dieselauto’s hebben een vrijstelling en mogen de milieuzone in. U hoeft hiervoor niets te doen. De volgende dieselauto’s hebben automatisch een vrijstelling:

 • Diesel ’oldtimers’ van 40 jaar of ouder.
 • Oude dieselkampeerauto’s waarvan de eigenaren in de milieuzone wonen.
 • Dieselauto’s met een voorziening om rolstoelen te vervoeren (rolstoeltoegankelijke voertuigen). Deze voertuigen herkent u in het kentekenregister aan de carrosseriecode ‘SH’.

Stap 3: Controleer of u een ontheffing kunt aanvragen

Heeft u geen vrijstelling? Kijk of u een ontheffing kunt aanvragen. Met een ontheffing mag u toch met uw dieselauto in de milieuzone rijden.

Voor het aanvragen van een ontheffing betaalt u altijd kosten aan de gemeente. Ook als u geen ontheffing krijgt. Op MijnDenHaag, onder MijnZaken, kunt u zien hoe het met uw aanvraag staat.

Er zijn 4 soorten ontheffingen. Kijk of u een ontheffing kunt aanvragen.

Rijdt u heel af en toe in de milieuzone met uw bestelauto? Dan kunt u een dagontheffing aanvragen. U kunt per jaar maximaal 6 keer een dagontheffing krijgen.

Auto’s die voor € 500 of meer zijn aangepast om mensen met een handicap te vervoeren, kunnen een ontheffing voor de milieuzone krijgen. Voor meer informatie en het aanvragen van een vergunning kijkt u op Ontheffing milieuzone voor aangepaste voertuigen aanvragen.

Vervangt u uw oude dieselauto voor een elektrische auto of een auto op waterstof? Dan kunt u een ontheffing voor de milieuzone krijgen tot u het nieuwe voertuig heeft. De ontheffing geldt maximaal 1 jaar. Kijk voor meer informatie en het aanvragen van een vergunning op Ontheffing milieuzone aanvragen tijdens levertijd schoon voertuig.

Mag uw dieselpersonen- of bestelauto niet in de milieuzone komen? En kunt u geen dagontheffing of andere ontheffing krijgen? Kijk dan of u in aanmerking komt voor een ontheffing bij uitzonderlijke situaties (hardheidsclausule).

 • Mag u met uw dieselauto niet in de milieuzone, maar moet u wel in het gebied zijn? Dan kunt u ander vervoer kiezen:
 • Wilt u als ondernemer uw wagenpark duurzamer maken? Lees meer informatie op de website van Bereikbaar Haaglanden en Rijnland(Externe link).
 • Heeft u een oude diesel? Laat die dan slopen en ontvang € 1.000 slooptegoed. Dit tegoed kunt u uitgeven aan schoner vervoer. Zoals een (elektrische) fiets of elektrische bromfiets, openbaar vervoer of het huren van deelauto’s en deelscooters. Lees meer over deze omruilregeling.

Op 1 januari 2025 krijgt Den Haag een 0-emissiezone voor stadslogistiek. Het invoeren van een 0-emissiezone voor het leveren van goederen in de stad gaat niet in 1 keer. Dit gaat in stappen. Op de pagina over de 0-emissiezone leest u wat deze overgangsperiode betekent.

De 0-emissiezone is onderdeel van de ‘Uitvoeringsagenda Stadslogistiek’ die door het Rijk en verschillende gemeenten is ondertekend. Deze agenda gaat alleen over het gebruik van vracht- en bestelauto’s voor stadslogistiek. Bekijk voor meer informatie de uitvoeringsagenda logistiek op de website van de Rijksoverheid(Externe link).

Ja, dat kan. Zolang dat op dezelfde dag gebeurt (dus voor 0.00 uur ’s nachts). Let er wel op dat de dagontheffing geldt voor bestelauto’s. Diesel personenauto’s kunnen geen dagontheffing krijgen.

Nee, u heeft alleen een vrijstelling als uw voertuig geregistreerd staat als een rolstoeltoegankelijk voertuig. In het kentekenregister staan rolstoeltoegankelijke voertuigen aangegeven met de carrosseriecode ‘SH’. Dit staat ook op het kentekenbewijs. De kentekenhouder hoeft hier niets voor te doen.

Een uitzondering hierop is als een voertuig voor minimaal € 500 is aangepast om gehandicapte personen te vervoeren. Dan kan de kentekenhouder wel een ontheffing aanvragen bij de gemeente.

Er mogen geen gegevens worden gedeeld over voertuigen met een CD, GN of BN kenteken. U kunt op 2 andere manieren controleren of een voertuig de milieuzone in mag:

 1. Controleer de emissieklasse die op het kentekenbewijs staat. Of doe de kentekencheck bij Stap 1 op deze pagina. Is de emissieklasse 4 of hoger? Dan mag u in de milieuzone rijden..
 2. Bekijk de tabel met emissieklassen op de website www.milieuzones.nl(Externe link). Zoek de waarde die bij uw voertuig hoort. Als de emissieklasse 4 of hoger is, dan mag u in de milieuzone rijden.

De milieuzone staat in de Wegenverkeerswet. De gemeente controleert of iedereen zich eraan houdt via camera’s en buitengewoon opsporingsambtenaren. Als u een boete krijgt, krijgt u die van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).

Bent u het niet eens met een boete, dan kunt u bezwaar maken bij het CJIB. In de brief over uw boete leest u hoe.

U kunt de foto die bewijst dat u in overtreding was opvragen bij de gemeente. Stuur hiervoor een mail naar ANPRfoto@denhaag.nl. Zet in de mail:

 • het kenteken van het voertuig waarvoor u de boete kreeg
 • de datum van de overtreding
 • het e-mailadres waar de gemeente de foto naartoe kan sturen

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070