Zero-emissiezone

Vanaf 1 januari 2025 is er in het centrum een zero-emissiezone. Nieuwe bestel- en vrachtauto’s die in deze zone rijden, moeten dan schoon zijn. Dat betekent dat ze elektrisch zijn of op waterstof rijden.

Voor oudere bestel- en vrachtauto’s is er tot 2030 een overgangsregeling en wordt de zero-emissiezone in stappen ingevoerd.

Den Haag is 1 van 28 steden in Nederland die tussen 2025 en 2028 een zero-emissiezone invoeren. De uitlaatgassen van bestel- en vrachtauto’s vervuilen de lucht en brengen te veel CO2 in de lucht. Dit is slecht voor de gezondheid, de natuur en het klimaat. Om de stad leefbaar en gezond te houden, moet de luchtkwaliteit verbeteren.

Lees het nieuwsbericht: Begin link: Ondernemers kunnen ontheffing aanvragen voor zero-emissiezone, einde link. .

Waar ligt de zero-emissiezone in het centrum?

De grenzen van de zero-emissiezone in de binnenstad zijn dezelfde als van de milieuzone voor dieselauto’s. Bekijk waar de Begin externe link: zero-emissiezone(Externe link), einde externe link. ligt.

De zero-emissiezone komt binnen de Centrumring (S100) en de Professor B.M. Teldersweg (S200) te liggen. De Centrumring en de Professor B.M. Teldersweg zelf horen niet bij de zone.

Voor welke voertuigen geldt de zero-emissiezone in het centrum?

De zero-emissiezone in het centrum geldt voor zakelijk gebruik van bestel- en vrachtauto’s. Denk hierbij aan het halen en brengen van spullen door ondernemers of bezorgers. Het gaat bijvoorbeeld om:

  • aanvullen van de voorraad van winkels en horeca bevoorraden
  • materialen naar bouwterreinen brengen
  • pakketjes bezorgen
  • onderhoud doen aan woningen (bijvoorbeeld door loodgieters)

Mag u de zero-emissiezone in?

Controleer of en tot wanneer uw voertuig mag rijden in de zero-emissiezone. Doe de kentekencheck op Begin externe link: www.logistiek070.com(Externe link), einde externe link..

Overgangsregeling voor bestaande bestel- en vrachtauto’s

Sommige (al eerder gekochte) bestel- en vrachtauto’s mogen langer in de zero-emissiezone rijden. Dit staat in een landelijke overgangsregeling voor alle ze-zones in Nederland. Hoe lang, hangt af van de leeftijd en de emissieklasse van uw auto. De emissieklasse is een cijfer dat aangeeft hoe schoon uw voertuig is. Hoe hoger het cijfer, hoe schoner uw voertuig. U vindt de emissieklasse van uw voertuig op de Begin externe link: website van de RDW(Externe link), einde externe link. onder het tabblad ‘Motor & Milieu’, onder ‘Uitstoot’.

Bestaande bestelauto’s (voor 1 januari 2025 op kenteken gezet)

  • met emissieklasse 5 – mogen tot 1 januari 2027 in de zero-emissiezone rijden.
  • met emissieklasse 6 – mogen tot 1 januari 2028 in de zero-emissiezone rijden.

Bestaande vrachtauto’s (voor 1 januari 2025 op kenteken gezet)

  • Bakwagens met emissieklasse 6 (die op 1 januari 2025 maximaal 5 jaar oud zijn) mogen tot 2030 in de zero-emissiezone rijden.
  • Bakwagens met emissieklasse 6 (die op 1 januari 2025 tussen de 5 en 8 jaar oud zijn) mogen tot 1 januari 2028 in de zero-emissiezone rijden.
  • Trekker-opleggercombinaties (die op 1 januari 2025 maximaal 8 jaar oud zijn) mogen tot 2030 in de zero-emissiezone rijden.

Vanaf 1 januari 2030 geldt er geen overgangsregeling meer. Dan moeten alle vrachtauto’s en bestelbussen helemaal uitstootvrij zijn.

Uitbreiding zero-emissiezone kust

In het coalitieakkoord is afgesproken dat de zero-emissiezone vanaf 1 januari 2026 wordt uitgebreid richting de kust van Den Haag. Het nieuwe gebied loopt van de kust tot en met de Loosduinseweg/Oude Haagweg en van de Hubertustunnel tot aan de Monsterseweg. Deze nieuwe zero-emissiezone ligt tegen het centrum aan. De gemeenteraad neemt op een later moment een definitief verkeersbesluit over de invoering van de zero-emissiezone richting de kust van Den Haag.

Vrijstellingen en ontheffingen

Ondernemers met bestel- of vrachtauto

Het kan zijn dat u met uw bestel- of vrachtauto geen toegang heeft tot de zero-emissiezone. Bijvoorbeeld omdat uw auto een te lage emissieklasse heeft of te oud is. Er wordt voor bepaalde auto’s een uitzondering gemaakt. Dat worden ook wel vrijstellingen en ontheffingen genoemd.

Een vrijstelling geldt op basis van het kenteken van uw auto. Als u recht heeft op een vrijstelling, krijgt u die automatisch. Een vrijstelling hoeft u dus niet aan te vragen. Een vrijstelling geldt bijvoorbeeld wanneer uw bestel- of vrachtauto 40 jaar of ouder is (oldtimer) of rolstoeltoegankelijk.

Een ontheffing moet u wel zelf aanvragen. Bijvoorbeeld als u maar een paar keer per jaar in de zero-emissiezone moet zijn. Dan kunt u misschien een dagontheffing krijgen. Of u krijgt een tijdelijke ontheffing als het leveren van een elektrisch voertuig wat langer duurt.

Kijk voor meer informatie over vrijstellingen en ontheffingen op de website Begin externe link: Op weg naar ZES(Externe link), einde externe link..

Bewoners met bestel- of vrachtauto

Bewoners die hun voertuig nooit voor hun werk (zakelijk) gebruiken kunnen een ontheffing krijgen voor privégebruik. Zij moeten wel kunnen bewijzen dat ze het voertuig niet zakelijk gebruiken.

Ontheffing aanvragen via digitaal loket

Een aanvraag voor een ontheffing gaat via het zero-emissieloket. Dit loket behandelt aanvragen voor alle zero-emissiezones in Nederland.

Vraag de ontheffing online aan via het Begin externe link: zero-emissieloket(Externe link), einde externe link..

Hulp bij overstappen naar schoon vervoer

Bent u ondernemer? Het kan zijn dat het invoeren van de zero-emissiezone gevolgen heeft voor u. Het is belangrijk om u voor te bereiden om over te stappen naar schoon vervoer. Het Rijk en de gemeente helpen ondernemers hierbij met onder andere gratis adviesgesprekken en subsidies. Kijk op Begin externe link: www.logistiek070.com(Externe link), einde externe link. voor alle mogelijkheden.

Samenwerking in platform Logistiek070

De gemeente werkt samen met ondernemers- en brancheorganisaties in het platform Begin externe link: Logistiek070(Externe link), einde externe link.. Het platform maakt plannen en geeft voorbeelden voor duurzame en slimme stadslogistiek. Ook werken ze samen aan de invoering van de zero-emissiezone.

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070