Dagontheffing milieuzone voor een dieselbestelauto, dieselvrachtauto of dieselautobus aanvragen

In sommige situaties kunt u een ontheffing aanvragen om met een vervuilende dieselbestelauto, dieselvrachtwagen of dieselautobus toch in de milieuzone te mogen rijden. Als u alleen heel af en toe met een vervuilend voertuig in de milieuzone rijdt, kunt u een dagontheffing aanvragen.

Hoe werkt het

Rijdt u heel af en toe in de milieuzone met uw bestelauto, vrachtauto of autobus? Dan kunt u een dagontheffing aanvragen.

Voorwaarden

Voor een bestelauto

 • U kunt per jaar maximaal 6 keer een dagontheffing krijgen.
 • Per kenteken kunt u een dagontheffing krijgen, steeds voor 1 dag. De ontheffing loopt vanaf 0.00 uur en stopt om 6.00 uur de volgende dag. De ontheffing is dus 30 uur geldig.

Voor een vrachtauto of autobus

 • U kunt per jaar maximaal 12 keer een dagontheffing krijgen.
 • Per kenteken kunt u 1 dagontheffing krijgen, steeds voor 1 dag. De ontheffing loopt vanaf 0.00 uur en stopt om 6.00 uur de volgende dag. De ontheffing is dus 30 uur geldig.
 • Dieselvrachtwagens en dieselautobussen met emissieklasse 4 en 5 hoeven pas vanaf 1 april 2022 een dagontheffing aan te vragen. Voor voertuigen met emissieklasse 3 of lager moet u wel een dagontheffing aanvragen om in de milieuzone te mogen rijden.
  Belangrijke informatie: U kunt de ontheffing vooraf aanvragen, maar ook op de dag dat u in de milieuzone rijdt. Personenauto’s komen niet in aanmerking voor een dagontheffing.

  Nodig bij uw aanvraag

  Bij het invullen van het aanvraagformulier in het Digitaal Loket van CityPermit leest u wat u nodig heeft bij uw aanvraag. Zie: Aanvragen.

   Aanvragen

   Vraag een ontheffing aan via onderstaande knop.

   Dagontheffing voor de milieuzone aanvragen

   Belangrijke informatie: Na het aanvragen van een dagontheffing kunt u deze niet verzetten naar een andere datum. De gemeente betaalt geen kosten terug bij annuleren.

   Kosten

   • dagontheffing voor een bestelauto: € 31,55 in 2022 of € 33,65 in 2023
   • dagontheffing voor een vrachtauto of autobus: € 30,80 in 2022 of € 32,85 in 2023

   Hoelang duurt het

   U ontvangt direct een bericht van de gemeente met uw ontheffing.

   Bezwaar maken

   Bent u het niet eens met het besluit op uw aanvraag? Dan kunt u binnen 6 weken bezwaar maken. Informatie daarover treft u aan in de bijlagen bij het besluit.

   Contact

   Heeft u vragen? Stuur een e-mail naar:

   Of bel met 14070.

   Zie ook