Hulp voor mantelzorgers

Zorgt u voor iemand die voor een lange tijd ziek is, of een handicap heeft? Bijvoorbeeld uw ouder of kind? Dan bent u mantelzorger. Mantelzorg kan zwaar zijn. Daarom is het belangrijk dat u op tijd hulp vraagt.

Kies hieronder welke hulp u kunt gebruiken.

Lees waar u informatie en hulp kunt krijgen.

Wilt u hulp bij het vinden van de juiste zorg? Praat dan met een cliëntondersteuner. Dat is een medewerker van de gemeente die u helpt met zorg en ondersteuning. Of advies geeft. Wilt u met een cliëntondersteuner praten? Ga naar een Begin externe link: Servicepunt XL(Externe link), einde externe link. bij u in de buurt. Een afspraak maken is niet nodig.

Stel vragen over bijvoorbeeld:

  • regelen van hulp
  • hulp bij administratie
  • vergoedingen van zorgkosten die u maakt
  • ondersteuning bij u thuis door een vrijwilliger
  • uw eigen gezondheid
  • vervangende zorg

Hoe het werkt

  • Gesprekken met een cliëntondersteuner zijn gratis.
  • U kunt ook chatten, bellen of mailen.

Zorgt u voor een oudere? Op de website Begin externe link: Haags Ontmoeten(Externe link), einde externe link. staan plekken waar u en de persoon voor wie u zorgt welkom zijn. U kunt hier andere mantelzorgers ontmoeten en ervaringen delen. Ook zijn er activiteiten voor u en de persoon voor wie u zorgt.

Wilt u informatie over activiteiten voor ouderen? Medewerkers van Haags Ontmoeten helpen u graag verder.

Op de Begin externe link: Sociale Kaart(Externe link), einde externe link. vindt u veel organisaties die u hulp kunnen bieden. U vindt er bijvoorbeeld:

De persoon voor wie u zorgt kan ook meedoen aan activiteiten. Zoek naar activiteiten die passen bij de persoon voor wie u zorgt.

Blijf ook met mensen uit uw omgeving praten over hoe u zich voelt. U hoeft niet alles alleen te doen. Veel mensen willen helpen, maar weten niet dat u hulp nodig heeft. Vraag familie, vrienden of buren om hulp. Bijvoorbeeld bij het doen van boodschappen, een ziekenhuisbezoek, of om even op te passen.

Iedereen in Den Haag kan gebruikmaken van een cliëntondersteuner, Haags Ontmoeten en de Sociale Kaart. Het maakt niet uit of uw probleem groot of klein is. Ook niet wat uw leeftijd is.

Voor jonge mantelzorgers is er aanvullende hulp. Kijk waar je tips, informatie en hulp kunt krijgen.

Lees verhalen en tips van andere jonge mantelzorgers in het Begin externe link: Magazine Jong&Zorg(Externe link), einde externe link..

Je kunt bij het Begin link: Jongeren Informatie Punt (JIP), einde link. informatie, advies en ondersteuning krijgen. En vragen stellen over de zorg voor een gezinslid. De hulp van het JIP is altijd gratis.

Bij het Begin externe link: Jeugd Interventie Team (JIT)(Externe link), einde externe link. krijg je begeleiding over school en werk. Je kunt er ook naartoe met vragen over geldzaken, relaties of gezondheid en wonen. Een begeleider helpt je zo lang als nodig.

Als je vaak druk bent met de zorg voor een ander, kun je je ook alleen voelen. Lees tips hoe je met eenzaamheid kunt omgaan op de pagina Begin link: Hulp bij eenzaamheid: voor jongeren, einde link. .

1 op de 4 leerlingen is mantelzorger. Het lespakket Begin externe link: Who Cares?(Externe link), einde externe link. van Centrum 16•22 gaat over verschillende rollen en taken in een gezin, bijvoorbeeld mantelzorg.

Vilan biedt Begin externe link: veerkrachtstraining voor jonge mantelzorgers(Externe link), einde externe link. waardoor je beter kunt herstellen in stressvolle situaties of na tegenslagen.

Gaat u op vakantie of wilt u een dag vrij? Of worden uw taken als mantelzorger u te veel? Dan kunt u misschien tijdelijk vervangende zorg regelen. Een professional of vrijwilliger neemt dan de zorg een tijdje van u over. Dit heet respijtzorg. Bekijk hieronder welke vervangende zorg u kunt regelen:

Bij logeeropvang logeert de persoon die u verzorgt tijdelijk op een plek met professionele ondersteuning. Lees meer op de pagina Begin link: Logeeropvang Wmo, einde link. .

Vergoeding via verzekering

Heeft u een aanvullende zorgverzekering? Dan kunt u vaak een vergoeding krijgen voor vervangende mantelzorg. Dat kan via bijvoorbeeld de Mantelaar, Senior Service of Saar aan Huis. Vraag bij uw zorgverzekering wat er mogelijk is. Lees meer informatie op de Begin externe link: website van zorgwijzer.nl(Externe link), einde externe link..

Parkeervergunning

Geldt er betaald parkeren bij het adres van de persoon voor wie u zorgt? Dan kan die persoon een Begin link: parkeervergunning voor u aanvragen, einde link. .

Verzekering voor Haagse mantelzorgers

Bent u mantelzorger? Dan bent u tijdens uw zorgtaken automatisch verzekerd via de verzekering voor Haagse mantelzorgers. Lees meer op de pagina Begin link: verzekering voor Haagse mantelzorgers, einde link. .

Komt u er niet uit?

Lukt het niet meer om voor een ander te zorgen? Ook niet met hulp van uw omgeving en de mogelijkheden via de Sociale Kaart? Bekijk dan of de persoon voor wie u zorgt hulp kan krijgen vanuit de Begin link: Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), einde link. .

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070