Logeeropvang Wmo
Heeft u even rust nodig van uw taken als mantelzorger? Bijvoorbeeld een paar dagen vrij voor uzelf. Dan kunnen familie, vrienden, of kennissen uw zorg misschien overnemen. Kan dit niet? Dan is logeeropvang een oplossing.
De persoon die u verzorgt, logeert dan op een plek met professionele ondersteuning. Zo kunt u met een gerust gevoel een tijdje weg.
Bekijk de logeermogelijkheden in de buurt op de Sociale Kaart Den Haag(Externe link).
Vergoeding vanuit de aanvullende zorgverzekering
Verzekeraars vergoeden de logeeropvang niet vanuit de basisverzekering. Heeft de persoon voor wie u zorgt een aanvullende zorgverzekering? Controleer dan de polis en vraag aan de zorgverzekeraar of zij de logeerkosten voor een deel of helemaal vergoeden. En zo ja, op welke plekken in de buurt.
Vergoeding vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz)
Krijgt de persoon voor wie u de logeeropvang regelt zorg aan huis vanuit de Wlz? Dan vraagt u de logeeropvang aan bij het zorgkantoor. De adressen van de zorgkantoren vindt u via de website van Zorgverzekeraars Nederland(Externe link).
Vergoeding vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)
Kan niemand in uw omgeving de zorg tijdelijk van u overnemen? Vergoedt de zorgverzekeraar de kosten niet én is er geen Wlz-indicatie? Dan kunt u de logeeropvang bij de gemeente aanvragen. De gemeente vergoedt de kosten dan mogelijk vanuit de Wmo.
Regels voor logeeropvang vanuit de Wmo
De gemeente regelt logeeradressen voor maximaal:
- 2 dagen in de week
- of 21 dagen in een jaar, en maximaal 1 keer per jaar
Belangrijk om te weten
- U kunt de logeeropvang 24 uur per dag gebruiken.
- De gemeente vergoedt alleen het logeren.
- Wilt u een logeeradres via de gemeente regelen? Doe dan een Wmo-melding.