Ooievaarspas aanvragen

Heeft u een laag inkomen? Vraag dan de Ooievaarspas aan. Met de Ooievaarspas krijgen u en uw gezin korting op allerlei leuke activiteiten, zoals sport, uitjes, lidmaatschappen en cursussen.

Alle kortingen en activiteiten staan op www.ooievaarspas.nl. Wilt op de hoogte blijven van de nieuwste aanbiedingen? Meld u dan aan voor de Ooievaarsnieuwsbrief.

Voorwaarden

U ontvangt een bijstandsuitkering

Dan krijgt u automatisch een brief waarin staat hoe u (en uw gezin) de Ooievaarspas kunnen krijgen. Heeft u geen bijstandsuitkering? Vraag dan zelf een Ooievaarspas aan.

 • U woont in Den Haag, Leidschendam-Voorburg of Rijswijk.
 • U heeft een inkomen tot 130% van de bijstandsnorm. Uw heffingskortingen worden ook meegerekend.
 • Uw vermogen ligt onder de vermogensgrens.
 • Voor hbo en universitaire studenten geldt als extra voorwaarde dat zij geen recht hebben op een studievoorschot (lening) en/of aanvullende beurs van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Aanvragen inwoners Den Haag

Digitaal

Woont u in Den Haag? Vul dan het formulier in.

Ooievaarspas aanvragen

Vindt u het moeilijk om het digitale formulier zelf in te vullen? Ga dan naar een Servicepunt.

Schriftelijk

 • Stap 1: vul het aanvraagformulier in.
  Aanvraagformulier Ooievaarspas (PDF, 139,2 kB)
  • Stap 2: print het formulier.
  • Stap 3: onderteken het formulier.
  • Stap 4: zet op elke pagina (ook van uw bijlagen) uw naam en BSN nummer.
  • Stap 5: stuur het formulier met de bijlagen naar:

   Gemeente Den Haag
   Antwoordnummer 1630
   2502 VB Den Haag

  Aanvragen inwoners Leidschendam-Voorburg of Rijswijk

  Welke bijlagen moet u meesturen?

  • Kopie van een geldig paspoort, identiteitskaart of verblijfsdocument (geen rijbewijs).
  • Financiële gegevens over inkomen, vermogen en schulden van u en andere gezinsleden. Bijvoorbeeld een uitkeringsspecificatie, loonstrook, DUO-specificatie, afschrift van alimentatie of andere inkomsten.

  Ooievaarspas verlengen

  U krijgt vóór 1 november bericht of uw Ooievaarspas voor het volgende jaar verlengd wordt. U krijgt dan een brief (beschikking). Deze geldt voor het hele gezin (met kinderen tot 18 jaar).

  Heeft u vóór 1 november geen bericht gekregen? En wilt u de Ooievaarspas blijven gebruiken? Doe dan een (nieuwe) aanvraag.

  Kosten

  De Ooievaarspas is gratis.

  Hoelang duurt het?

  Binnen 8 weken na uw aanvraag krijgt u een brief waarin staat of u een Ooievaarspas krijgt of dat de pas verlengd wordt.

  Als u recht heeft op een Ooievaarspas, krijgt u binnen 4 weken een pasfotoformulier. Stuur dit formulier samen met een kopie van uw identiteitsbewijs (voor personen vanaf 14 jaar) en een recente pasfoto terug.

  Ooievaarspas verloren of gestolen?

  Bent u uw Ooievaarspas kwijt? Of wilt u de gegevens op uw pas laten aanpassen, bijvoorbeeld uw naam of uw pasfoto? Vraag dan een nieuwe pas aan. Uw oude pas wordt dan geblokkeerd.

  Op de pas komt de naam zoals die in de basisregistratie persoonsgegevens (BRP) staat. Laat uw naam daarom eerst aanpassen in de BRP.

  Ooievaarspas vervangen

  Extra voordeel voor kinderen

  Via de regeling Kinderen doen Mee kunnen kinderen zelfs gratis meedoen aan 1 sportactiviteit en 1 culturele activiteit per jaar.

  Gratis reizen

  Krijgt u AOW? En heeft u recht op de Ooievaarspas? Dan kunt u ook gratis reizen met het openbaar vervoer binnen Den Haag.

  Welke Ooievaarsregelingen zijn er?

  De Ooievaarspas is onderdeel van de Haagse Ooievaarsregelingen. Kijk of u ook voor een andere Ooievaarsregeling in aanmerking komt.

  Contact

  Heeft u vragen over de Ooievaarspas? Neem dan contact op met de klantenservice SZW.