Huisvestingsvergunning aanvragen

Gaat u een woning huren? Dan heeft u in sommige gevallen een huisvestingsvergunning nodig. Vraag deze op tijd aan bij de gemeente. Gaat u de woning van een woningcorporatie huren? Dan regelt de woningcorporatie de huisvestingsvergunning. U hoeft dan zelf niets te doen.

Wat is het?

Als u een woning wilt huren, heeft u soms een huisvestingsvergunning nodig. Hiermee blijven goedkope en middeldure huurwoningen beschikbaar voor mensen met een inkomen dat daarbij past.

De vergunning is nodig bij een zelfstandige woning:

 • die 185 of minder punten heeft. De huurprijs maakt dan niet uit.
 • met een huurprijs van € 975,92 of minder (bedrag vanaf 1 juli 2020). Ook als de woning meer dan 185 punten heeft.

Heb ik een vergunning nodig?

Bekijk of u een vergunning nodig heeft en of uw inkomen bij de woning past.

Wat is de kale huurprijs?

    Voorwaarden

    Huurprijs tot en met € 737,14 per maand (€ 752,33 (bedrag vanaf 1 januari 2021):

    • U bent 18 jaar of ouder.
    • U en de leden van uw huishouden hebben de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfstitel.
    • U kunt voor maximaal 1 woning een huisvestingsvergunning krijgen.
    • De woning moet minimaal 12 vierkante meter gebruiksoppervlakte per persoon hebben.
    • Is de woning groter dan 80 vierkante meter (woonoppervlakte)? Dan moeten er minimaal 3 personen komen wonen.
    • Het belastbaar jaarinkomen van uw huishouden is € 47.325 (€ 48.300 in 2021)of minder per jaar.

    Huurprijs tussen € 737,14 (€ 752,33 in 2021) en € 975,92 per maand. Of woningen met 185 punten of minder met een huurprijs boven € 737,14 (€ 752,33 in 2021):

    • U bent 18 jaar of ouder.
    • U en de leden van uw huishouden hebben de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfstitel.
    • Woont u alleen? Dan is uw belastbaar jaarinkomen minder dan € 58.583 per jaar ( € 60.036 in 2021).
    • Bestaat uw huishouden uit 2 of meer personen? Dan is het belastbaar jaarinkomen minder dan € 68.583 per jaar (€ 70.036 bedrag vanaf 1 januari 2021).

     Nodig bij de aanvraag

     Voor het aanvragen van een huisvestingsvergunning heeft u een aantal documenten nodig. Welke dat zijn, hangt af van uw persoonlijke situatie:

     • Een bewijs van inkomen:

      • Een recent bewijs van het inkomen van uzelf en (indien aanwezig) de andere leden van uw huishouden. Recent wil zeggen: van de afgelopen 3 maanden. Dit is bijvoorbeeld de salarisstrook van uw werkgever of het maandoverzicht van uw uitkering of pensioen.
      • Komt u uit het buitenland en heeft u nog niet gewerkt in Nederland? Dan heeft u een kopie nodig van een werkovereenkomst of een werkgeversverklaring met uw inkomen erop.
      • Bent u zelfstandig ondernemer? Dan heeft u een verklaring nodig van uw boekhouder of accountant. Hierin moet uw huidige belastbaar jaarinkomen staan en de jaarrekening van het lopende jaar. Ook stuurt u een uittreksel mee van de Kamer van Koophandel over uw onderneming. Bent u in de afgelopen 3 maanden een onderneming begonnen? Dan is alleen een uittreksel voldoende.
     • Een kopie van het huurcontract, ondertekend door de huurder en verhuurder. Of schriftelijke toestemming van de verhuurder dat u in de woning gaat wonen. Gebruik hiervoor het formulier Eigenaarsverklaring hieronder. Gaat u in de woning wonen, maar staat er een andere naam op het huurcontract (bijvoorbeeld van uw werkgever of ouders)? Geef dan bij de aanvraag een korte toelichting waarom het contract niet op uw naam staat. Voeg uw toelichting toe aan de verklaring van de verhuurder.
     Formulier eigenaarsverklaring (PDF, 84,3 kB)

     U heeft een andere nationaliteit

     Heeft u een niet-Nederlandse nationaliteit? Dan moet u bij de aanvraag een geldig verblijfsdocument toevoegen.

     Heeft u de EU-nationaliteit en staat u niet als bewoner in Nederland ingeschreven? Dan moet u bij de aanvraag een kopie van uw legitimatiebewijs toevoegen.

     U bent student

     Bent u student en heeft u geen inkomsten uit werk of uitkering? Stuur dan een kopie van uw inschrijving als voltijdstudent mee.

     U bent gescheiden

     Is de huurprijs € 737,14 (€ 752, 33 in 2021) of minder per maand, bent u gescheiden en heeft u minderjarige kinderen? Dan heeft u ook een kopie van de voorlopige voorziening of een ander rechtsgeldig document nodig waaruit blijkt hoe de voogdij of het gezag over de kinderen geregeld is. Ook moet daarin hun huidige verblijfplaats staan.

      Aanvragen

      Gaat u huren van een woningcorporatie? Dan regelt de woningcorporatie de huisvestingsvergunning voor u. In alle andere gevallen moet u de vergunning bij de gemeente aanvragen. Dat kan vanwege het coronavirus op dit moment alleen digitaal.

      Digitaal met DigiD

      • Log in via DigiD.
      • Vul het formulier Aanvraag huisvestingsvergunning in.
      • Voeg de bijlagen toe.
      • Kies voor betalen met iDEAL.

       Vergunning aanvragen

        Digitaal zonder DigiD

        • Download het papieren Aanvraagformulier Huisvestingsvergunning (pdf).
        • Vul dit formulier in en stuur deze per e-mail naar wonen@denhaag.nl.
        • De gemeente neemt uw aanvraag pas in behandeling als u de legeskosten van € 46,55 (€ 47,15 in 2021) heeft overgemaakt. Voeg daarom bij uw aanvraag een afschrift van de overmaking. U kunt de legeskosten overmaken naar: NL17 BNGH 0285109626, ten name van Gemeente Den Haag, Financiële administratie, onder vermelding van 'FA417 / HVV' en het adres en huisnummer van het huis dat u gaat huren.
        Heeft u wel DigiD? Dien dan de aanvraag in via het digitale formulier Huisvestingsvergunning aanvragen.
         Aanvraagformulier Huisvestingsvergunning 2021 (PDF, 211,8 kB)

         Kosten

         € 46,55 in 2020 (€ 47,15 in 2021).

         Hoelang duurt het?

         Heeft u meteen alle juiste gegevens opgestuurd? Dan kunt u de vergunning vaak al binnen 2 weken krijgen. Is uw aanvraag incompleet of onvolledig? Dan neemt de gemeente contact met u op. Het duurt dan langer voordat u de vergunning heeft.

         Goed om te weten

         • Verandert uw gezinssituatie of inkomen tijdens de periode dat u huurt? Dan hoeft u geen nieuwe huisvestingsvergunning aan te vragen.
         • Huurt u een woning zonder huisvestingsvergunning en is dit wel verplicht? Dan kunt u daar een boete voor krijgen van € 410.
         • Via de huisvestingsvergunning bent u niet automatisch ingeschreven bij de gemeente. U kunt zich inschrijven via de pagina Verhuizen en migratie.
         • Huurt u een kamer (onzelfstandige woonruimte)? Of gaat u met meerdere personen een woning huren en vormt u géén duurzaam gemeenschappelijk huishouden? Dan heeft u geen huisvestingsvergunning nodig, omdat het kamerbewoning is. De gemeente heeft voorwaarden voor het verhuren van kamers.

         Meer informatie

         Heeft u vragen? Dan kunt u bellen naar (070) 353 40 37. Het nummer is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 10.00 uur.

         Zie ook: