Monument veranderen

Woont u in een monument of bent u de eigenaar? En wilt u iets veranderen aan de binnen- of buitenkant?

Voor bijna elke verandering die u doet moet u een Begin link: omgevingsvergunning aanvragen, einde link. .

Monument verduurzamen

Wilt u een monument gaan verduurzamen? Dan heeft u meestal een vergunning nodig. Dit geldt altijd voor rijksmonumenten. Voor een gemeentelijk monument heeft u hiervoor niet altijd een vergunning nodig. In de Begin externe link: Erfgoedverordening Den Haag 2024(Externe link), einde externe link. staan bijvoorbeeld voorwaarden voor het plaatsen van isolatieglas. En voor zonnepanelen op platte daken uit het zicht. Heeft u een gemeentelijk monument en voldoet u aan deze voorwaarden? Dan heeft u geen vergunning nodig voor het vergunningonderdeel ‘veranderen van het monument’.

Advies en begeleiding

Medewerkers van de Begin externe link: afdeling Monumentenzorg en Welstand(Externe link), einde externe link. kunnen u adviseren. En helpen bij het aanvragen van een omgevingsvergunning. Zij kunnen u helpen de cultuurhistorische waarde van uw monument te bewaren.

Subsidie

Bent u eigenaar van een monument en wilt u uw gebouw onderhouden of restaureren (opknappen)? Dan kunt u misschien een vergoeding (subsidie) krijgen. Wilt u weten wat er voor u mogelijk is? Neem dan contact op met de volgende organisaties:

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070