Den Haag, internationale stad van vrede en recht

Den Haag is regelmatig in het wereldnieuws door de internationale rechtszaken van bijvoorbeeld het Internationaal Gerechtshof en het Internationaal Strafhof. Maar er gebeurt méér.

De bijzondere status van Den Haag als stad van vrede en recht trekt vele regeringsleiders, internationale organisaties, kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties, bedrijven en studenten aan. Zij werken hier met elkaar samen, delen hun kennis en ontwikkelen nieuwe ideeën om wereldwijde problemen op te lossen.

Het Vredespaleis
Het Vredespaleis

Internationale organisaties

In Den Haag zijn 200 intergouvernementele en non- gouvernementele organisaties gevestigd. Denk aan het Internationaal Gerechtshof, het Internationaal Strafhof, Eurojust, Europol en de OPCW. Ook NGO's als Unicef en Oxfam Novib en vrijwel alle buitenlandse ambassades en consulaten bevinden zich in Den Haag. Internationale organisaties, kenniscentra en bedrijven werken graag met elkaar samen, want dat levert nieuwe kennis en innovatieve producten op. De meeste internationale organisaties zijn gevestigd in de Internationale Zone. Hier is ook een aantal ambassades gevestigd. Lees meer over de Internationale zone.

Op zoek naar een organisatie? Kijk op de kaart.

Kom met uw NGO naar Den Haag

Non-gouvernementele organisaties zijn van harte welkom in Den Haag! Werkt u aan vrede, recht en veiligheid in de wereld? Of werkt u nauw samen met andere NGO’s, VN-organisaties, kenniscentra of Europese organisaties? Dan is uw NGO in Den Haag op de juiste plek. De gemeente helpt u graag met het opzetten van een kantoor in de stad, het leggen van relevante contacten en het toetreden tot interessante netwerken. U kunt hiervoor contact opnemen met Bureau Internationale Zaken via telefoonnummer +31 (0)70 353 32 04 of e-mailadres biz@denhaag.nl.

Internationale conferenties

Als internationale stad van vrede en recht is Den Haag een logische plek voor internationale conferenties. Denk aan de Nuclear Security Summit in 2014 waarbij 53 wereldleiders afspraken maakten over nucleair afval. In 2017 vond de Cyber Security Week plaats in Den Haag. Hierbij kwamen bedrijven, startups, organisaties en overheden vanuit de hele wereld naar Den Haag om de meest recente ‘cyber’ ontwikkelingen te delen. En in 2018 is Den Haag gaststad voor de grootste internationale conferentie voor jongeren: One Young World. Zij buigen zich dan over mondiale vraagstukken als mensenrechten, vrede en milieu. Lees hier meer over op de website www.oneyoungworldthehague.com.

Veiligheid

Veiligheid is een voorwaarde voor vrede en recht. Daarom werkt Den Haag ook volop aan internationale veiligheidsissues. En met succes. De OPCW, de organisatie voor het verbod op chemische wapens, won in 2013 de Nobelprijs voor de Vrede voor hun belangrijke werk in onder andere Syrië. En Den Haag huisvest het grootste veiligheidscluster van Europa. In 'The Hague Security Delta' werken ruim 15.000 mensen in zo'n 400 organisaties met elkaar samen om de veiligheid in de wereld te vergroten, vooral op het gebied van 'cybersecurity'.

Gepubliceerd: 18 oktober 2017Laatste wijziging: 9 september 2019