Hulp bij hoge energiekosten

Inwoners, ondernemers en instellingen in Den Haag kunnen door de energiecrisis geldzorgen ervaren. Heeft u problemen en maakt u zich zorgen? Lees op deze pagina wat u kunt doen om energiekosten te besparen. En kijk waar u terecht kunt voor hulp bij uw geldzaken en toeslagen.

Belangrijke informatie:

Español - عربي - Türk - Polski - Română - български - 中国人 - Русский - українська

De gemeente is niet verantwoordelijk voor mogelijke fouten in deze automatische vertalingen van deze pagina.

        Dit kunt u doen: hulp bij geldzaken vragen

        • Huishoudens met een laag inkomen hadden in 2022 recht op energietoeslag. Energietoeslag is extra geld om uw energierekening te betalen. Het is nog niet bekend of er een Energietoeslag voor 2023 komt. En wanneer. De Rijksoverheid moet hierover nog beslissen. Als u de aanvraag kunt doen, dan leest u dat op de pagina energietoeslag aanvragen.
        • Heeft u energietoeslag gekregen en neemt u maatregelen om energie te besparen? Maar lukt het niet om uw rekeningen te betalen? Misschien kunt u bijzondere bijstand aanvragen.
        • Voorkom dat uw energieleverancier u tijdelijk afsluit van gas en stroom als u de energierekening niet kunt betalen. Vraag hiervoor een betalingsregeling of schuldhulpverlening aan. Lees meer op de website van de Rijksoverheid.
        • Heeft u geldzorgen of geldproblemen door de energiecrisis? Maak dan een afspraak met de Helpdesk Geldzaken. Bij ruim 30 locaties kunt u terecht voor vragen en advies. U kunt de Helpdesk Geldzaken bellen via telefoonnummer (070) 353 61 88. Lees mer op de pagina Helpdesk Geldzaken.
        • Heeft u een laag inkomen? U kunt misschien gebruikmakne van de Ooievaarsregelingen. Bekijk alle regelingen op de pagina Overzicht Ooievaarsregelingen.

          Zie ook: Wanneer komt u in aanmerkingen voor Ooievaarsregelingen

        Dit kunt u doen: uzelf en uw huis gezond verwarmen

        U wilt uw woning en uzelf gezond verwarmen maar ook lage energiekosten. Lees hiervoor een aantal belangrijke adviezen.

          • Voor uw gezondheid is het belangrijk om binnen frisse lucht en weinig vocht te hebben door te ventileren. Bijvoorbeeld door regelmatig een raam of deur open te zetten en de ventilatieroosters open te laten. Als u niet genoeg ventileert dan kunt u last krijgen van hoofdpijn, benauwdheid en dufheid. En in een huis met veel vocht zijn er meer schimmels en bacteriën. U bespaart door te ventileren ook op uw energiekosten. Een kamer met weinig vocht in de lucht is makkelijker te verwarmen. 

            Kijk voor meer informatie op deze websites:

          • Probeert u uw huis op een andere manier te verwarmen dan met gas of elektriciteit? Bijvoorbeeld door te stoken met hout-, olie- of petroleumkachels. Ga niet zelf dingen uitproberen en gebruik alleen maar hiervoor goedgekeurde apparaten. Laat ze ook door een officiële installateur installeren. Anders is er een grotere kans op brand of het vrijkomen van een giftig en dodelijk gas. Dit gas heet koolmonoxide (CO). Tips om geen problemen met koolmonoxide in huis te krijgen:

            • Ventileer goed.
            • Hang in huis CO-melders op. U wordt dan op tijd gewaarschuwd als er te veel koolmonoxide vrijkomt.
            • Laat uw cv-/combiketel of kachel installeren door een officiële installateur.
            • Laat een vakman elk jaar de kachel en de schoorsteen controleren.

            Kijk voor meer informatie op deze websites:

          • Lees de algemene adviezen om uzelf te beschermen tegen de kou.

            • Trek laagjes kleding aan zodat u uzelf goed isoleert en warmte beter vasthoudt. Deze laagjes zijn beter dan 1 dikke trui.
            • Via uw hoofd verliest u veel warmte, om dat te voorkomen kunt u een muts dragen.
            • Zorg dat u genoeg (warm) eet en drinkt. Dan houdt u genoeg energie in uw lichaam en daardoor blijft u beter warm.
            • Drink geen alcohol om warm te blijven. Door alcohol koelt uw lichaam meer af.
            • Blijf in beweging om zoveel mogelijk te voorkomen dat u het koud krijgt.

            Kijk voor meer informatie op deze websites:

          Dit kunt u doen: uw huis koel houden in de zomer 

          Hoe houdt u uw huis koel tijdens een warme zomer? Houd overdag de warmte zoveel mogelijk buiten. Sluit de ramen, gordijnen en buitendeuren en doe de zonwering omlaag. In de avond en nacht is het buiten juist koeler. Dan kunt u de ramen open doen. 

          Ook helpt het om uw huis goed te isoleren. Met goede isolatie in het dak en de buitenmuren houdt u de warmte 's zomers beter buiten. In de winter blijft de warmte juist binnen en u heeft voordeel van een lagere energierekening. 

          Bekijk meer tips op de website van Milieucentraal

          Voor studenten

          Als student heeft u in Den Haag geen recht op energietoeslag. Heeft u wel geldzorgen door de hoge prijzen van energie en boodschappen? Dan bent u welkom bij de Helpdesk Geldzaken. U krijgt daar persoonlijk advies, bijvoorbeeld over hoe u kunt besparen. En over vormen van inkomensondersteuning waar u misschien recht op heeft. Zoals bijzondere bijstand.

          Maak een gratis afspraak bij de Helpdesk Geldzaken.

          Voor ondernemers

          • Heeft u als ondernemer financiële problemen door de gascrisis? Bijvoorbeeld een lagere omzet? Misschien kunt u financële hulp van de gemeente krijgen. Zoals een Bbz-uitkering of een Bbz-bedrijfskrediet.

          • Wilt u op uw gas en/of stroomverbruik besparen?  Of wilt u verduurzamen? Kijk wat u kunt doen op de website Duurzame stad Den Haag.

          • Ondernemingen die veel gas en elektriciteit verbruiken kunnen een Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) tegemoetkoming in de energiekosten aanvragen. De tegemoetkoming is bedoeld voor bedrijven die minimaal 7 procent van hun omzet kwijt zijn aan energiekosten. Ondernemers kunnen TEK aanvragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De TEK-regeling geldt met terugwerkende kracht van 1 november 2022 tot en met 31 december 2023.
          • Voor tips en adviezen kunt u ook bellen met Geldfit. U kunt hier ook anoniem een test doen om te kijken hoe fit uw geldzaken zijn en wat u kunt doen als ondernemer. De dienstverlening van Geldfit is gratis en anoniem. Kijk voor meer informatie op Geldfit zakelijk.

          Kijk voor meer informatie op Ondernemersportaal Den Haag.

          Anderen helpen

          Energiecoach worden

          Wilt u buurtgenoten helpen? Word dan energiecoach. Via Duurzaam Den Haag kunt u zich aanmelden als energiecoach en buurtgenoten helpen om hun huis te verduurzamen en/of energie te besparen.

          Zelf of samen in actie komen

          Wilt u zelf of samen met buurtgenoten, familie of vrienden in actie komen om anderen te helpen? Of heeft u een idee over hoe de energiearmoede tegen te gaan? De gemeente denkt graag met u mee. Stuur uw idee en contactgegevens naar duurzamehaagsewijken@denhaag.nl. Of heeft u een idee voor ondernemers naar duurzaamondernemen@denhaag.nl. Het stadsdeel waar u in actie wilt komen, neemt contact met u op.

          Kijk op de Sociale Kaart Den Haag voor een overzicht van alle buurtacties.

          Wat doet de gemeente

          De gemeente neemt verschillende maatregelen:

          • Met de woningcorporaties zijn afspraken gemaakt over energiebesparingsmaatregelen zoals het kier- en tochtdicht maken van huizen.

          • Ruim 4.000 lichten worden aangepast zodat ze op afstand kunnen worden bediend.

          • Ongeveer 20.000 lampen worden vervangen door energiezuinige ledverlichting.

          • In gemeentelijke gebouwen verlaagt de gemeente het energieverbruik door bijvoorbeeld radiatorfolie aan te brengen, te isoleren en zonnepanelen en warmtepompen te plaatsen.

          • Het badwater in zwembaden wordt 1 graad lager.

          • De kas van de stadskwekerij op het Groencentrum wordt in de winter niet meer verwarmd met gas om palmen te laten overwinteren. Een klein deel van de kas wordt nu afgeschermd voor de palmen en zonder gas verwarmd.

          Veelgestelde vragen

          • Er komt een energietoeslag voor 2023, maar het is nog niet bekend wanneer u deze aan kunt vragen. De Rijksoverheid werkt nog aan de wet die daarvoor nodig is.

            Kijk voor meer informatie op de pagina Energietoeslag aanvragen.

          • Als u de huur niet meer kunt betalen dan is er een risico dat u uit uw woning moet vertrekken. Dit is een heel zorgelijke en dringende situatie. Heeft u dit probleem, neem dan zo snel mogelijk contact op met SZW klantenservice (070) 353 75 00.
          • Het is niet verstandig om uw energiecontract op te zeggen als u de rekening niet meer kunt betalen. Want als u het contract opzegt, heeft u geen stroom en gas. Daardoor heeft u geen verwarming en warm water. In de winter kunt u dan door de kou gezondheidsproblemen krijgen. En als u een nieuw contract wilt afsluiten, betaalt u aansluitingskosten en meestal ook een hoger bedrag. 

            Wilt u weten wat u kunt doen? Neem dan contact op met Helpdesk Geldzaken. Bel (070) 353 61 88 of maak een afspraak bij 1 van de 36 locaties in de stad. Voor meer informatie: helpdeskgeldzaken.nl.

          • U mag deze winter alleen worden afgesloten van energie als u geen afspraken met uw energiebedrijf maakt over hoe u gaat betalen. Mensen die nog moeten betalen, krijgen van hun energiebedrijf 3 betalingsherinneringen. Reageert u niet op betalingsherinneringen, dan mag uw energiebedrijf uw contract opzeggen. U bent daarna afgesloten van energie. Daarom is het belangrijk dat u contact opneemt met uw energiebedrijf om afspraken te maken over betalen. Vanaf 1 april 2023 wordt het weer makkelijker voor energiebedrijven u af te sluiten. 
          • U kunt energie besparen met deze 5 stappen:

            1. Let op apparaten die veel stroom gebruiken. Zoals een oude koelkast, maar ook uw wasdroger, een tropisch aquarium, terrasverwarmer, waterbed, airco of een vijver met luchtpomp slurpen energie.
            2. Gebruik apparaten slim. ­ Zet elektrische apparaten helemaal uit. Dus niet op stand-by laten staan.
            3. Verwarm slim. Verwarm alleen de ruimtes die u gebruikt. ­Houd de warmte binnen, denk aan tochtstrips en gordijnen. Gebruik de cv-installatie slim. ontlucht, plaats radiatorfolie en ventilatoren en verlaag de temperatuur van de cv-ketel naar 60 graden. 
            4. Gebruik minder warm water. Zo bespaar je energie die nodig is om het water te verwarmen. 
            5. Kook energiezuinig. Gebruik de kleinst mogelijke pan. Kook het eten met weinig water. Doe altijd de deksel op de pan. Zet het gas of de inductieplaat direct lager als het water kookt. Ontdooi de koelkast en vriezer regelmatig.

              Wilt u nog meer energie besparen? Gebruik dan de Wegwijzer Energie Besparen. Daar vindt u snel en overzichtelijk kleine en grote maatregelen, subsidies, (gratis) acties en mogelijkheden voor advies. Voor meer hulp en advies kunt u ook bellen met Hou van je Huis, telefoonnummer (070) 353 99 31.

            1. Bijzondere bijstand is een uitkering voor iedereen vanaf 21 jaar die noodzakelijke en onverwachte kosten moet maken en een inkomen heeft op of rond het bijstandsniveau. Het gaat om kosten die u niet op een andere manier kunt betalen. De gemeente kijkt bij iedere aanvraag of er een bijzondere of dringende situatie is. Kijk voor meer informatie op de pagina Bijzondere bijstand.
            2. Er komt een energietoeslag voor 2023, maar het is nog niet bekend wanneer u deze aan kunt vragen. De Rijksoverheid werkt nog aan de wet die daarvoor nodig is. Kijk voor meer informatie op de pagina Energietoeslag aanvragen.
            3. Heeft u als ondernemer bijvoorbeeld een lagere omzet door de energiecrisis? Misschien kunt u bij de gemeente een Bbz-uitkering of een Bbz-bedrijfskrediet aanvragen. U kunt op de website Duurzame stad Den Haag kijken hoe u (met hulp) op energie kunt besparen of verduurzamen. U kunt ook contact opnemen met het Ondernemersportaal.
            4. Als student heeft u in Den Haag geen recht op energietoeslag. Heeft u wel geldzorgen door de hoge prijzen van energie en boodschappen? Dan kunt u misschien een beroep doen op het Tijdelijk Noodfonds Energie. U bent ook welkom bij de Helpdesk Geldzaken. U krijgt daar persoonlijk advies, bijvoorbeeld over hoe u kunt besparen. En over vormen van financiële hulp waar u misschien wel recht op heeft. Bel (070) 353 61 88 of ga naar de website  www.helpdeskgeldzaken.nl.

            Contact

            Heeft u op deze pagina geen antwoord op uw vraag gevonden? Neem contact op met de gemeente.

            Zie ook

            Gepubliceerd: 18 januari 2023Laatste wijziging: 11 juli 2023