Seniorvriendelijke stad Den Haag

Den Haag wil een gemeente zijn waar ouderen prettig en waardig oud kunnen zijn en waarin zij actief en bij de tijd blijven. Met het programma 'Seniorvriendelijke Stad' wil zij dat senioren zich betrokken blijven voelen en in een veilige omgeving wonen met toegankelijke en passende voorzieningen.

In Den Haag wonen ruim 70.000 65-plussers en hun aandeel groeit. De gemeente organiseert veel activiteiten voor ouderen en werkt hiervoor samen met zorg- en welzijnsorganisaties maar ook ondernemers en particulieren in de stad.

Maand van de Vitaliteit

Oktober staat in Den Haag bol van de activiteiten om ouderen vitaal van lichaam en geest te houden. Vanaf maandag 2 oktober 2017 is er door de hele stad van alles te doen. Iedereen kan meedoen, ieder in zijn eigen tempo. Zo organiseert de gemeente Den Haag het congres Age Friendly City, is er een expositie Canon van de Haagse Ouderenzorg en wordt er een aantal Geluksbijeenkomsten georganiseerd.

Wilt u één van de bijeenkomsten bijwonen of wilt u als bewoners of ondernemer iets organiseren? Kijk dan voor meer informatie op www.maandvandevitaliteit.nl.

In oktober zijn er in Den Haag tal van activiteiten om ouderen vitaal van lichaam en geest te houden
In oktober zijn er in Den Haag tal van activiteiten om ouderen vitaal van lichaam en geest te houden

Internationaal Age-friendly Cities Conference 2017

Op 2, 3 en 4 oktober 2017 staat Den Haag volledig in het teken van de International Age-friendly Cities Conference 2017. Dit is een internationaal congres waarvoor de gemeente ongeveer 50 steden uitnodigt, waaronder New York, Manchester en Frankfurt. Met het congres wil de gemeente de andere steden kennis laten maken met de Haagse aanpak op het gebied van zorginnovatie voor senioren. Den Haag is in 2015 als eerste stad van Nederland toegetreden tot het netwerk van Age-friendly Cities van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het congres bevat plenaire onderdelen, workshops en werkbezoeken in de stad.

Kijk voor meer informatie over dit congres op Age-friendly Cities Conference 2017.

Age-friendly Cities Conference op 2,3 en 4 oktober 2017 in Den Haag
Age-friendly Cities Conference op 2,3 en 4 oktober 2017 in Den Haag

Vitaliteitsawards

De gemeente zoekt elk jaar naar goede ideeën en leuke initiatieven voor senioren. Alle Hagenaars (jong en oud) en organisaties kunnen hun idee indienen om de stad nóg seniorvriendelijker te maken. Dit kan zijn op sportief of cultureel gebied, werk, huisvesting, zingeving, toegankelijkheid of ter verhoging van respect en van betekenis zijn voor elkaar. Het beste idee per stadsdeel wordt beloond met een ‘Vitaliteitsaward'. In 2017 zijn de awards voor de 2de keer uitgereikt.

Heeft u een goed idee of wilt u meer informatie? Kijk dan op Vitaliteitsaward.

De uitreiking van de Vitaliteitsawards 2016 in de Koninklijke Schouwburg
De uitreiking van de Vitaliteitsawards 2016 in de Koninklijke Schouwburg

Deltaplan Dementie

Dementie speelt de komende jaren een grotere rol in de samenleving. Den Haag vergrijst ook en daarmee neemt het aantal mensen met dementie toe. Op dit moment wonen in Den Haag zo’n 7.000 mensen met dementie. Dit aantal neemt de komende jaren toe tot 13.000 in 2040. De vraag naar zorg zal flink toenemen. Daarom heeft de gemeente zich aangesloten bij het Deltaplan Dementie. Het Deltaplan Dementie is een achtjarenplan om de zorg voor mensen met alzheimer en andere vormen van dementie te verbeteren. Onderzoek is een belangrijk onderdeel van het Deltaplan Dementie.

Kijk voor meer informatie op de website Deltaplan Dementie.

Bestuurlijke stukken, foto's en filmpjes

  • Bekijk de bestuurlijke stukken met onder andere het 'Haags actieprogramma seniorvriendelijke stad': bestuurlijke stukken.
  • Bekijk de ouderenmonitor 2017. Dit is een bundeling van bestaande onderzoeksgegevens uit de periode 2015-2017 over de positie van Hagenaars van 65 jaar en ouder. De monitor geeft antwoord op de vraag: ‘Wat is de situatie van Haagse ouderen op dit moment en hoe is deze in vergelijking met voorgaande jaren?’.

Gepubliceerd: 7 september 2017Laatste wijziging: 25 september 2017