Hulp bij dementie

Heeft u dementie of zorgt u voor iemand met dementie? Bekijk dan waar u terechtkunt voor hulp, ontmoeting en antwoorden op uw vragen.

Op de volgende plekken kunt u terecht voor informatie of om uw verhaal te delen:

Professionals met kennis over dementie

Zowel voor als nadat de diagnose dementie is gesteld, kunt u met vragen zitten. Over de ziekte zelf, over het verloop ervan en over de organisatie van zorg en de mogelijkheden die er zijn. Er zijn verschillende professionals waar u met uw vragen terecht kan:

Haags ontmoeten

Haags Ontmoeten is er voor alle ouderen die zelfstandig wonen, of zij nu ondersteuning nodig hebben of niet. Ouderen en hun naasten kunnen terecht op één van de tientallen locaties van Haags Ontmoeten voor het ondernemen van leuke activiteiten en het ontmoeten van nieuwe mensen tijdens vaste openingstijden. Ook krijgen zij er informatie en advies, bijvoorbeeld over dementie en ondersteuning. U vindt Haags Ontmoeten in elk stadsdeel en u kunt er zó binnenlopen.

Bekijk de Begin externe link: website van Haags ontmoeten(Externe link), einde externe link. voor locaties en meer informatie.

Op twee van de locaties van Haags Ontmoeten is een Begin externe link: dementheek(Externe link), einde externe link.. Hier kunt u bijvoorbeeld boeken over dementie en diverse hulpmiddelen lenen.

Sociale kaart

De Begin externe link: website van de sociale kaart(Externe link), einde externe link. is er om activiteiten, ondersteuning en zorg bij u in de buurt te vinden. Voorbeelden zijn:

Praktische hulp

U krijgt zo nodig hulp bij het uitvoeren van uw dagelijkse bezigheden. Bijvoorbeeld bij het schoonmaken van uw huis of om van A naar B te komen. Veel hulp kunt u zelf regelen zonder dat u de gemeente daarvoor nodig heeft. Voor sommige hulp krijgt u ondersteuning vanuit de gemeente. Een medewerker van de gemeente kijkt dan samen met u naar wat u kan en wat u niet kan en welke hulp daarbij past. U vindt hierover meer informatie op de pagina over de Begin link: Wet maatschappelijke ondersteuning, einde link. .

Technologische hulp

Technologie kan u helpen om langer op een veilige en prettige manier thuis te kunnen blijven wonen. In de Begin externe link: iZi-ervaarwoning(Externe link), einde externe link. ervaart u zelf welke van de ruim 90 technologische hulpmiddelen voor u geschikt zijn. Denk bijvoorbeeld aan sensoren in huis die het leefpatroon meten, sociale- en zorgrobots, seniorentablets of personenalarmering. Alle hulpmiddelen in de woning zijn getest door senioren. Elke vrijdag kunt u tussen 10.00 en 12.00 uur binnenlopen (adres: Steenhouwersgaarde 15e, 2542 AA Den Haag).

Tijdelijk overnemen van zorg

Zorgt u langere tijd voor een ander? Dan is het belangrijk dat u de zorg af en toe even overdraagt. Bijvoorbeeld als u zelf tijdelijk zorg nodig heeft of als u een vrije dag nodig heeft. Lees meer informatie over Begin link: het regelen van vervangende zorg, einde link. (ook wel respijtzorg genoemd).

Hulp voor mantelzorgers

Als u zorgt voor iemand anders, is het belangrijk dat u niet overbelast raakt. U kunt hiervoor gebruik maken van het volgende:

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070