Huishoudelijk afval aanbieden

Hoe u uw huishoudelijk afval moet aanbieden, hangt af van de wijk waarin u woont. Dit kan in een vuilniszak, minicontainer (kliko), onder- of bovengrondse container. Woont u in een flatgebouw? Vraag aan de beheerder of er binnen uw gebouw afvalvoorzieningen zijn.

Geen huishoudelijk afval

Dit mag u niet als huishoudelijk afval aanbieden:

Huis-aan-huis inzameling van huishoudelijk afval

Woont u in een wijk waar u uw huishoudelijk afval iedere week in een losse vuilniszak of minicontainer (kliko) buitenzet? Dan gelden de volgende regels:

  • Zorg dat uw vuilniszak of minicontainer op de ophaaldag uiterlijk om 7.45 uur aan de weg staat. U mag uw huishoudelijk afval vanaf 22.00 uur de avond voor de ophaaldag aanbieden. Maar zet het liever pas op de dag zelf neer. Zo helpt u vervuiling en overlast door dieren tegen te gaan. De juiste ophaaldag vindt u in de Begin link: huisvuilkalender, einde link. .
  • Gebruik altijd de Begin link: minicontainer, einde link.  die u van de gemeente kreeg of stevige vuilniszakken met een KOMO-keurmerk. Deze zijn steviger dan andere vuilniszakken en scheuren minder snel. Zo voorkomt u dat er vuil op straat terecht komt.
  • Maak de vuilniszakken goed dicht zodat vogels of andere dieren er niet makkelijk bij kunnen. En maak de zak niet zwaarder dan 8 kilo.
  • Zet het huishoudelijk afval zo dicht mogelijk bij de straat of op de aangegeven plaatsen voor huishoudelijk afval.
Woont u in een wijk waar huishoudelijk afval wordt ingezameld met minicontainers? Dan mag u geen losse vuilniszakken aanbieden.

Heeft u uw huishoudelijk afval op tijd en op de juiste manier aangeboden? Maar is het om 17.00 uur nog niet opgehaald? Begin link: Meld dit direct online bij de gemeente, einde link. . Telefonisch kunt u de volgende werkdag een melding doen.

De eerstvolgende werkdag na uw melding haalt de Haagse Milieu Services (HMS) het gemelde huishoudelijk afval op. Wel moet u het huishoudelijk afval ’s avonds binnen halen. De dag dat uw gemeld huishoudelijk afval wordt opgehaald zet u het voor 7.45 uur weer buiten. Zet u het huishoudelijk afval niet binnen? Dan kunt u een boete krijgen.

Zelf uw huishoudelijk afval wegbrengen naar een container

Woont u in een wijk waar u zelf uw huishoudelijk afval moet wegbrengen? Bijvoorbeeld naar een onder- of bovengrondse restafvalcontainer of een verzamelplek in uw gebouw? Houd dan rekening met het volgende:

  • Plaats uw vuilniszakken altijd in de containers en nooit ernaast. Ook niet als Begin link: de container vol is, einde link. .
  • Gebruik geen grote vuilniszakken, maar kies voor kleinere. Deze passen beter in de verzamelcontainer en voorkomen dat de container verstopt raakt.
  • Het is voor uw omgeving prettig als u de container alleen gebruikt tussen 7.00 en 22.00 uur.

Afval scheiden

Van goed gescheiden afval kunnen nieuwe producten worden gemaakt. Door afval te scheiden helpt u mee om het gebruik van grondstoffen te verminderen en energie te besparen. Houd de volgende soorten afval daarom gescheiden van uw huishoudelijk afval:

Kringloopwinkel en repaircafé

Sommige spullen zijn nog goed bruikbaar en zonde om weg te gooien. Breng deze spullen naar een kringloopwinkel. Bijvoorbeeld werkende televisies, kleding of meubels. Kijk voor een kringloopwinkel in de buurt op Begin externe link: allekringloopwinkels.nl(Externe link), einde externe link.. Of laat de spullen repareren, bijvoorbeeld bij een Repair Café (Begin externe link: repaircafedenhaag.nl(Externe link), einde externe link.).

Frituurvet

Frituurvet kunt u inleveren bij het afvalbrengstation of de Begin link: stadsboerderij, einde link. . U mag het ook in een afgesloten verpakking in uw vuilniszak of minicontainer doen. Bijvoorbeeld in een plastic fles of de originele frituurvetverpakking.

Zie ook


Kijk voor alle informatie over afval op: Begin link: denhaag.nl/afval, einde link. .

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070