Begeleiding Wmo

Heeft u hulp nodig door uw ziekte of beperking? En lukt het u niet om deze hulp zelf te regelen? Met de Wet maatschappelijk ondersteuning (Wmo) helpt de gemeente u door individuele begeleiding. Uw begeleider helpt u bij situaties of zaken die u lastig vindt.

De begeleider vanuit de Wmo neemt geen taken van u over, maar helpt u met lastige taken. Zoals het oefenen van vaardigheden die u nodig heeft om zelfstandig te wonen. Of zorgen voor ritme en regelmaat in uw leven. Zo zorgt u er samen met uw begeleider voor dat u niet terugvalt in uw probleem. Hierdoor blijft u zo lang mogelijk thuis wonen.

Begeleiding die u zelf regelt

Lukt het u niet meer goed om dingen zelfstandig te doen? Bijvoorbeeld boodschappen, een klus in huis, uw hond uitlaten, of een formulier invullen? Omdat u ziek bent, een beperking heeft, of omdat u ouder wordt? Bezoek dan een Servicepunt XL. Of kijk op de Sociale Kaart voor hulp. U vindt er bijvoorbeeld:

  Hulp en advies bij geldzaken

  De gemeente helpt u graag met vragen over uw geldzaken. Wilt u sparen, of weten waar u korting op kunt krijgen? Heeft u hulp nodig bij schulden? U kunt naar de gemeente voor hulp, advies en ondersteuning. Meer informatie staat op de pagina Geldzaken. Voor deze hulp hoeft u geen Wmo-melding te doen.

  Begeleiding waar de gemeente bij helpt

  De gemeente helpt u met zoeken naar een oplossing voor lastige zaken. Bijvoorbeeld met:

  • plannen en organiseren van uw dag
  • omgaan met een ziekte of beperking
  • advies over het bijhouden van uw geld en administratie
  • verminderen en voorkomen van schulden
  • zoeken naar manieren om zo veel mogelijk voor uzelf te zorgen

  Heeft u begeleiding nodig van de gemeente? Kijk voor meer informatie over de mogelijkheden op de pagina Wat is de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

  Gepubliceerd: 11 januari 2017Laatste wijziging: 19 juni 2023