Hulpmiddelen Wmo

Kunt u zich door ziekte of een handicap niet (meer) goed redden in huis of daarbuiten? Misschien heeft u dan een hulpmiddel nodig. Bijvoorbeeld een rolstoel of een tillift.

Het juiste hulpmiddel ondersteunt u bij uw dagelijkse bezigheden. U kunt langer in uw eigen huis blijven wonen of makkelijker ergens naartoe gaan. Sommige hulpmiddelen koopt of regelt u zelf. Andere hulpmiddelen regelt de gemeente vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Belangrijke informatie:

In 2020 is gemeente gestart met een proef. Deze proef hield in dat scootmobielen die vanaf dat moment werden afgegeven maximaal 8 kilometer per uur konden rijden. De gemeente heeft veel klachten ontvangen over deze lage snelheid. Daarom heeft de gemeente besloten de proef te stoppen. Dit betekent dat de snelheid van de scootmobielen wordt aangepast naar een hogere snelheid. De gemeente organiseert hier in oktober een aantal centrale inloop(rij)dagen voor. Op centrale plekken in de stad zijn dan medewerkers van de scootmobielleveranciers aanwezig om de maximum snelheid van uw scootmobiel aan te passen. Inwoners die in 2020 een scootmobiel hebben gekregen met een lagere maximum snelheid ontvangen binnenkort bericht over de plekken, data en tijdstippen waarop zij langs kunnen komen.

Hulpmiddelen die u zelf koopt

Voorbeelden van eenvoudige hulpmiddelen die u zelf koopt of leent bij een thuiszorgwinkel:

 • eenvoudige, losse douche- of toiletstoel
 • rollator
 • eenvoudige rolstoel die u af en toe nodig heeft
 • kleine drempelhulpjes en wandbeugels in huis

Hulpmiddelen die u zelf regelt

Heeft u korter dan 6 maanden een voorziening nodig? Dan kunt u die lenen bij een thuiszorgwinkel. U kunt hiervoor terecht bij uw zorgverzekeraar. Heeft u de hele dag intensieve zorg of wijkverpleging nodig? Dan kunt u contact opnemen met het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ).

Hulpmiddelen via de gemeente

Voorbeelden van hulpmiddelen die de gemeente regelt vanuit de Wmo:

 • (elektrische) rolstoel
 • driewielfiets
 • scootmobiel
 • tillift
 • verrijdbare douche- of toiletstoel
 • sporthulpmiddelen
Belangrijke informatie:

Heeft u een traplift of bijvoorbeeld een elektrische deuropener nodig? Dan is daarvoor een aanpassing van uw woning nodig. Kijk op de pagina Aanpassingen die de gemeente regelt.

  Leverancier kiezen

  Denk alvast na over welke leverancier uw voorkeur heeft. De gemeente heeft een contract met Medipoint en Kersten Hulpmiddelenleverancier.

  Hulpmiddelen in bruikleen

  Meestal huurt de gemeente de voorziening voor u bij de leverancier. De leverancier blijft eigenaar van het hulpmiddel. U krijgt daarom een gebruikersovereenkomst van de leverancier. Deze ondertekent u bij ontvangst van het hulpmiddel. U mag het hulpmiddel gebruiken zo lang u deze nodig heeft.

  Service na levering van het hulpmiddel

  Heeft u het hulpmiddel in huis? Dan kunt u voor de volgende zaken terecht bij de leverancier:

  • onderhoud en reparatie
  • aanpassingen
  • rijlessen voor het rijden op een scootmobiel

  Scootmobiel: hoes en slot

  Wilt u een beschermhoes of kabelslot voor uw scootmobiel? Vraag deze dan aan bij de gemeente of uw leverancier:

  • Heeft u sinds 1 februari 2018 een scootmobiel? Dan kunt u terecht bij de leverancier.
  • Had u al voor 1 februari 2018 een scootmobiel? Dan kunt u terecht bij de gemeente.

  Hulpmiddel beƫindigen

  Wilt u een hulpmiddel laten verwijderen of ophalen? Vul dan onderstaand formulier in. Voor het laten verwijderen van een scootmobielstalling kunt u ook een e-mail sturen naar wmoinspecties@denhaag.nl. Vermeld in de e-mail het adres van de stalling en uw contactgegevens.

  Wmo-voorziening beƫindigen

  Heeft u (nog) geen DigiD? Dan kunt u een papieren formulier opvragen. Bel hiervoor met Klantenservice SZW. Bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur via telefoonnummer (070) 353 75 00.

   Gepubliceerd: 15 mei 2018Laatste wijziging: 19 september 2022