Haagse Vrijwilligersprijzen 2023

De gemeente heeft zaterdag 25 november 2023 de Haagse Vrijwilligersprijzen uitgereikt in Museon-Omniversum. Dit zijn prijzen voor Hagenaars die vrijwillig iets voor een ander of de stad doen.

De winnaars van dit jaar zijn:

 • Hassan Mbasso (Zorg & Welzijn)
 • Mehmet Yildiz (Buurt & Omgeving)
 • Marion Vaalburg (Sport)
 • Miquel Tremor (Cultuur)
 • Joyce Tjong Akiet (Ontwikkeling & Jeugd)

Het winnende team is Vrijwilligersteam Bij Betje. De winnende organisaties zijn Nour+ (1e prijs) en Straat Consulaat (2e prijs).

Haagse Vrijwilligersprijzen

Waarom vrijwilligersprijzen?

Waarom is er ieder jaar een uitreiking? Vrijwilligers zijn heel belangrijk voor de stad en hun omgeving. Ruim 185.000 inwoners doen al vrijwilligerswerk. Zij helpen ouderen en maken pakketten bij de voedselbank. Of ruimen het strand op, helpen bij de dierenambulance of zitten in het bestuur van een stichting.

Winnaars individuele prijzen 2023

De jury koos uit 62 nominaties voor de persoonlijke prijzen van de Haagse Vrijwilligersprijzen 2023 15 kanshebbers. 13 mensen wilden deze prijs echt winnen. In elke categorie maakten 3 mensen kans en was er steeds 1 winnaar.

Mehmet Yildiz kreeg de Haagse Vrijwilligersprijs 2023 Buurt & Omgeving. Hij zet zich in voor een schoon en veilig Laak en is wijkambassadeur. Hij is actief voor de Stichting Veilig Spoorwijk, Stichting Mescidi Kuba en Schone wijk Spoorwijk. Mehmet loopt elke week met vrijwilligers door de wijk om op te ruimen. Hij bemiddelt bij burenruzies en organiseert acties om de buurt schoon te houden. Hij is een verbinder in de wijk en tussen de wijk en gemeente.

Bij de aanmelding stond: “Als hij op vakantie is, is er meteen meer troep op straat.” En: “Als hij wegvalt, weten mensen niet hoe zij aan de nodige informatie komen over de gemeentelijke diensten.”

Ook meldt Mehmet bij de gemeente als dingen niet kloppen in de openbare ruimte. Van losse stenen tot kapotte lantaarnpalen. Als energiecoach adviseert hij huurders om op de energierekening te besparen. De jury en de gemeente waarderen zijn inzet.

Marion Vaalburg kreeg de Haagse Vrijwilligersprijs 2023 Sport. Zij zet zich al 60 jaar in om te zorgen dat kinderen niet bang zijn van het water. Als gezicht van HZ Zian heeft ze al veel generaties langs zien komen. Oud-leerlingen komen nu met hun eigen kinderen ook weer bij de vereniging zwemmen.

Marion (79 jaar) is nog steeds 4 dagen in de week bezig voor de vereniging. En nu ook als interim-voorzitter. Ze is in veel verschillende zwembaden in de stad actief. De vereniging ziet haar als een markant en zeer gedreven erelid. Ze is het boegbeeld van de club. Ze is een echte tijger die zich ergens in vastbijt. Ze laat pas los als ze het voor elkaar heeft. De jury en de gemeente waarderen haar tomeloze inzet.

Hassan Mbasso kreeg de Haagse Vrijwilligersprijs 2023 Zorg & Welzijn. Hij zet zich bij STEK onvermoeibaar in voor mensen die moeilijk meekomen in de maatschappij. “Hij doet eigenlijk te veel.”

Hassan was in 2022 ook kanshebber en is dit jaar nog meer vrijwilligerswerk gaan doen. Hij geeft fietslessen aan vrouwen in het wijkpark van Transvaal, zodat zij zichzelf kunnen redden. Hassan helpt bij Voedselbankuitgiftepunten, bezorgt pakketten en haalt spullen op met de bakfiets. Ook is hij mantelzorger en helpt hij anderen omdat hij goed kan klussen. Hassan is volgens de aanmelder erg vriendelijk. Hij heeft een grote mensenkennis en gaat makkelijk om met mensen van verschillende achtergronden en komaf.

Hassan helpt een bont gezelschap “vogels van allerlei pluimage” van mensen verspreid over de hele stad. Die helpt hij in de diverse wijken, zoals Transvaal, Schilderswijk en de rest van Den Haag. In de aanmelding stond: “Niemand is onmisbaar, maar iemand als Hassan is moeilijk te vervangen.”. De jury en gemeente waarderen zijn inzet.

Miquel Tremor kreeg de Haagse Vrijwilligersprijs 2023 Cultuur. Hij zet zich bij Stichting Pluk en Pleej in voor meer kunst en cultuur. Hij doet bewust vrijwilligerswerk, want daarmee krijgt hij meer glimlachen terug dan met een normale baan. Hij brengt daarmee voor veel mensen meer levensvreugde. Miquel doet dit in de wijken Laak en Mariahoeve.

Hij zorgt voor een lichtpuntje voor daklozen tijdens een barbecue op zijn eigen kosten . En bij high-teas voor eenzame senioren. Ieder jaar organiseert hij het benefietconcert Poetry for Poverty. Daarnaast is hij betrokken bij de cultuurankers Podium Noord en Laaktheater. Ook in de organisatie van het Laakfestival heeft hij een rol. De jury ziet dat cultuur goed kan helpen en mensen blijer maakt. Meedoen aan cultuur zorgt voor persoonlijke ontwikkeling.

Miquel kreeg in 2021 ook al een nominatie. Volgens de jury is hij dit jaar de terechte winnaar. De jury en de gemeente waarderen zijn inzet.

Joyce Tjong Akiet kreeg de Haagse Vrijwilligersprijs 2023 Ontwikkeling & Jeugd. Zij zet zich al jaren met veel plezier en passie in. Zij helpt kwetsbare kinderen met een leerachterstand uit Laak met bijles. En geeft huiswerkbegeleiding in de buurthuizen van Wijkz.

Joyce zorgt dat ze echt vooruitgaan op school. Ze heeft een bijzondere band met de kinderen opgebouwd. De jury was vooral onder de indruk van de grote persoonlijke betrokkenheid en empathie bij haar werk met de kinderen bij Wijkz. Ze biedt altijd een luisterend oor. Ze woont zelf in een ander stadsdeel en komt op de fiets naar Laak toe. Ze brengt regelmatig een gezonde snack of een aardigheidje voor de kinderen mee om ze aan te moedigen.

Haar passie en empathie (kunnen meevoelen) blijken voor de jury uit het feit dat ze uit eigen zak traktaties meeneemt. Ze is een onmisbaar figuur in de wijk geworden waar kinderen, ouders en opbouwwerkers heel blij mee zijn. De jury en de gemeente waarderen haar inzet.

Winnend vrijwilligersteam

De jury koos uit de 27 aangemelde teams 5 teams die kans maakten op de prijs voor het Haagse Vrijwilligersteam van 2023. Er is 1 uiteindelijke winnaar. Een vrijwilligersteam bestaat steeds uit maximaal 20 personen.

Het winnende team is dit jaar het Vrijwilligersteam Bij Betje. Dit team is superbelangrijk in Moerwijk. Een wijk die deze hulp heel hard nodig heeft. En die veel uitdagingen kent op het gebied van armoede, eenzaamheid en slechte woningen.

Het vrijwilligersteam van Bij Betje zet zich met een klein team in voor verschillende activiteiten. Zoals koken voor (eenzame) ouderen, activiteiten organiseren en het maken van schoolontbijtjes voor 90 gezinnen. De aanmelder schreef: “Bij Betje probeert zoveel mogelijk te organiseren om de wijk vooruit te helpen en er te zijn voor de bewoners. Dit had nooit gekund zonder de topvrijwilligers van Bij Betje.”

Met de keuze voor dit team wil de jury ook zorgen voor meer bewustzijn: veel kinderen in Den Haag gaan zonder ontbijt naar school. Extra waardering krijgt dit team omdat gebruikers van Bij Betje zelf ook vrijwilliger zijn geworden. “Het zijn stuk voor stuk toppers die altijd klaarstaan voor een ander. Ook als ze soms zelf in een lastige situatie zitten, zijn ze bereid om een ander te helpen.”

Er is een hoge betrokkenheid. En door zelf vrijwilliger te worden krijgen mensen ook meer eigenwaarde en een rol in de maatschappij. Een unanieme winnaar volgens de jury. De jury en de gemeente waarderen deze inzet.

Winnende organisaties

Voor de prijs van de Haagse Vrijwilligersorganisatie 2023 maakten 25 organisaties kans op de 1e of 2e prijs. Zij krijgen van de gemeente een geldbedrag dat zij kunnen gebruiken voor hun vrijwilligers. Bijvoorbeeld voor nieuwe kleding, een uitje of cursus. Dit jaar koos de jury voor Nour+ en het Straat Consulaat als winnaars.

Nour+ kreeg de 1e prijs Haagse Vrijwilligersorganisatie van 2023. Deze organisatie is pas 2 jaar actief, maar doet al veel activiteiten voor veel verschillende mensen. Voor jong en oud.

Deze sociale onderneming staat in het teken van het zijn en vinden van lichtpunten voor alle bewoners. Vooral in de wijken Moerwijk, Bouwlust en Vrederust. De vrijwilligers bij Nour+ dragen bij aan een betere leefwereld voor zichzelf en andere buurtbewoners. De organisatie wil vooral dat hun vrijwilligers (weer) onderdeel worden van de samenleving en van het leven gaan genieten. En dat ze zich richten op de mooie dingen die het leven biedt.

De vrijwilligers krijgen kansen om zich te ontwikkelen door activiteiten en een financiële bijdrage voor hun inzet. En door het delen van ervaringen en kookkunsten uit hun land. De aanmelding voor de organisatieprijs deed de organisatie als steuntje in de rug voor alle vrijwilligers en stagiaires. Deze stagiaires zetten zich na of naast hun stage vaak ook in als vrijwilliger.

De organisatie wilde deze groep jongens, meisjes, dames en heren in het zonnetje zetten. Dat is met het winnen van deze prijs zeker gelukt. De inzet en het enthousiasme zijn beloond met de 1e prijs Haagse Vrijwilligersorganisatie van 2023. Aan deze prijs is een geldprijs van € 2.000 gekoppeld. Zij kan die uitgeven aan het verder ontwikkelen van Nour+.

Straat Consulaat kreeg de 2e prijs. Het Straat Consulaat is nog een jonge organisatie maar groeit snel. Zij heeft volgens de jury een heel belangrijk doel voor ogen. Namelijk hulp bieden aan jong en oud, door mensen met ervaringskennis.

De organisatie biedt ruimte en aandacht aan het proces van herstel. De persoonlijke en professionele ontwikkeling van de vrijwilligers is daarbij haar kracht. Dat doet ze onder meer door trainingsprogramma aan de vrijwilligers aan te bieden. Straat Consulaat is een vrijwilligersorganisatie in hart en nieren en de jury geeft hier graag erkenning voor.

Aan deze prijs is een geldprijs van € 1.000 gekoppeld. Zij kan die uitgeven aan het verder ontwikkelen van het Straat Consulaat.

Uitleg categorieën

De gemeente reikt prijzen in verschillende categorieën uit. Hieronder vindt u een uitleg.

Voor vrijwilligers die zorgen dat Hagenaars kunnen sporten en bewegen.

Bijvoorbeeld:

 • trainers en coaches
 • vrijwilligers die een sportveld of kantine onderhouden
 • bestuursleden van verenigingen

Voor vrijwilligers die zorgen voor andere Hagenaars. Zij helpen zieke mensen of mensen die het niet makkelijk hebben. Ook zijn er veel vrijwilligers die zorgen dat andere Hagenaars gelukkiger worden. Bijvoorbeeld mensen die veel problemen aan hun hoofd hebben, of mensen die arm zijn.

Voorbeelden van activiteiten:

 • koffie schenken in een bejaardenhuis
 • knutselen met mensen met een handicap

Voor de vrijwilliger die zich inzet in de eigen wijk.

Bijvoorbeeld door:

 • besturen van een buurthuis
 • buurtpreventie
 • bijhouden van wijkmoestuin
 • zwerfaval opruimen

Voor vrijwilligers die cultuur in de stad mogelijk maken.

Zoals:

 • meewerken bij theater, festival of museum
 • inzet voor monumenten
 • werken voor culturele verenigingen

Voor iedereen die zich inzet voor de Haagse jeugd. Dat kan zijn:

 • helpen bij jongerenactiviteiten
 • jeugdkamp organiseren
 • jongeren op het goede pad helpen

Voor stichtingen, verenigingen en goede doelen die moeite doen voor de stad. Dit gaat van sport tot cultuur en van hulp tot onderwijs.
Bij de organisatie werken minimaal 20 vrijwilligers. De organisatie zorgt goed voor de vrijwilligers. Vrijwilligers vinden het fijn om hier te werken. Er wordt een 1e en 2e prijs voor organisaties uitgereikt. Zij krijgen een geldprijs.

Voor een team van Haagse vrijwilligers. Een team bestaat uit minimaal 3 en maximaal 20 personen. Samen zijn zij sterker dan alleen. Door goed samen te werken bereiken ze veel. De gemeente reikt 1 teamprijs uit.

Beoordeling

De jury beoordeelde alle aanmeldingen. De jury bestaat uit de winnaars van vorig jaar. Zij maakten in oktober 2023 bekend wie er kans maakten op een prijs. Voor elke categorie waren dat 3 personen, teams of organisaties. Daaruit koos de jury voor elke categorie 1 winnaar.

Aanmelden 2024

Wilt u voor de Haagse Vrijwilligersprijzen 2024 iemand aanmelden? De aanmelding opent in september 2024.

Vragen

Heeft u een vraag over de Haagse Vrijwilligersprijzen 2023? Stuur een e-mail naar Begin link: communicatie@lustr.nl, einde link. .

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070