Regels toeristische verhuur van woonruimte

Ontvangt u gasten van buiten Den Haag in uw woning? En krijgt u daarvoor betaald? Dan is er sprake van toeristische verhuur. Hier gelden regels voor. U heeft een registratienummer en een vergunning of ontheffing nodig.

De regels gelden sinds 2 augustus 2021. Dit is op grond van de Begin externe link: Huisvestingswet(Externe link), einde externe link. waarin de nieuwe Wet toeristische verhuur van woonruimte is opgenomen.

Voorwaarden

Er zijn verschillende vormen van toeristische verhuur van een woning. Elke vorm heeft eigen regels en voorwaarden. Wilt u weten welke vorm van verhuur u heeft? Vul dan de beslisboom hieronder in.

Registratienummer verplicht

Voor toeristische verhuur heeft u sinds 2 augustus 2021 een registratienummer nodig. Dit registratienummer moet u vermelden bij iedere vorm waarin u de woning aanbiedt voor toeristische verhuur. Bijvoorbeeld in een advertentie op verhuursites als Airbnb, Booking.com en Expedia. Maar ook in een tekst op een visitekaartje moet het registratienummer vermeld staan.

Let op: Als u voor 2 augustus 2021 al een pied-à-terre verhuurde of een bed & breakfast had, moet u alsnog een registratienummer aanvragen.

Haags woonbeleid

Er is veel vraag naar woonruimte in Den Haag. De regels voor toeristische verhuur zorgen ervoor dat woningen beschikbaar blijven voor mensen die een woning zoeken. Volgens het Haagse woonbeleid moeten woningen gebruikt worden om in te wonen. En niet om er geld mee te verdienen. Maar de gemeente wil toeristische verhuur onder bepaalde voorwaarden wel mogelijk maken. Verhuurt u niet volgens de regels? Dan kunt u een boete krijgen.

Overlast door toeristische verhuur

Heeft u last van toeristen of zakelijke bezoekers in uw omgeving? Meld dit dan via de pagina Begin link: Woonoverlast melden, einde link. . U kiest voor de optie ‘woonoverlast’. Daarna kunt u doorgeven dat de overlast door toeristische verhuur komt. Vervolgens kunt u laten weten hoelang u al overlast heeft en waar de overlast uit bestaat.

Het kan helpen als u een paar weken bijhoudt wanneer u overlast heeft. En waaruit de overlast bestaat. Dit overzicht kunt u als bijlage toevoegen. De gemeente neemt uw melding in behandeling.

Kosten

  • De vergunning voor toeristische verhuur van een woning kost € 124,05. Deze vergunning is 3 jaar geldig.
  • De ontheffing voor een pied-à-terre kost € 124,05. De ontheffing is geldig zolang de huurovereenkomst van uw huurder loopt.
  • U betaalt deze kosten voor het in behandeling nemen van uw aanvraag. Als de gemeente uw aanvraag voor de vergunning of ontheffing afwijst, krijgt u de kosten niet terug.
  • Het registratienummer en het melden van de verhuring en het aantal nachten is gratis.

Hoelang duurt het?

Het registratienummer ontvangt u direct na de aanvraag. De vergunning of ontheffing volgt binnen 8 weken, als de aanvraag en de woning voldoen aan de voorwaarden. Direct na ontvangst van het registratienummer mag u adverteren. De woning kan pas verhuurd worden als de vergunning of ontheffing is verleend.

Meer informatie

Heeft u vragen over de vergunning, ontheffing, het registratienummer of het melden van nachten? Mail dan naar Begin link: vakantieverhuur@denhaag.nl, einde link. .

Zie ook

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070