Rijbewijs verlengen

Op uw rijbewijs staat hoelang dit geldig is. Is het verlopen dan mag u niet rijden. Verleng uw rijbewijs in 5 stappen online en haal deze na 2 werkdagen op. Of vraag het aan bij de balie.

Door de situatie rond corona is de geldigheid van rijbewijzen tijdelijk verlengd. Kijk voor meer informatie op de website van rijksoverheid.
75-plussers mogen onder bepaalde voorwaarden blijven rijden met een rijbewijs dat verlopen is. Lees meer op de website van het CBR.

Hoe werkt het?

U kunt online uw rijbewijs vernieuwen. Of u maakt hiervoor een afspraak bij de balie van Stadhuis Spui of Stadskantoor Leyweg. U betaalt de kosten tijdens uw aanvraag. Als uw rijbewijs klaar is, kunt u het afhalen. Voor het afhalen is geen afspraak nodig. U moet uw oude rijbewijs inleveren.

Voorwaarden

 • U bent ingeschreven in gemeente Den Haag.
 • U heeft de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning. Of u heeft de nationaliteit van 1 van de EU-landen of EER-landen of Zwitserland.
 • Uw rijbewijs is niet door de politie ingenomen. Lees meer op rijksoverheid.nl.

  Nodig bij de aanvraag

  • Een pasfoto: er gelden strenge eisen voor de pasfoto. De pasfoto mag bijvoorbeeld niet ouder zijn dan 6 maanden en moet goedgelijkend zijn. Bekijk alle eisen op de website van de Rijksoverheid.
  • Een geldig legitimatiebewijs en uw oude rijbewijs. Is uw rijbewijs nog geldig én goed leesbaar? Dan kunt u dat ook als legitimatiebewijs gebruiken.
  • Is uw oude rijbewijs vermist of gestolen? Vul dan een verklaring van vermissing in tijdens uw aanvraag voor verlenging. U leest hier alles over bij Rijbewijs aanvragen na verlies of diefstal.
  • In sommige gevallen moet u eerst een gezondheidsverklaring aanvragen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Dat moet als:

   • u 75 jaar of ouder bent of uw rijbewijs verloopt op of na uw 75ste
   • u om medische redenen een rijbewijs met een kortere geldigheidsduur heeft
   • u een rijbewijs in de categorie C en/of D wilt verlengen

  Aanvragen

  U kunt uw rijbewijs online of aan de balie verlengen.

  Online

  Lees hoe u uw rijbewijs digitaal kunt verlengen op www.rdw.nl. U kunt ook op YouTube de instructie-video van de RDW bekijken.

  Digitaal aanvragen kan alleen met de DigiD-app en een Android mobiele telefoon (versie 6.0 of hoger) of een iPhone (model 7 of hoger en iOS versie 13) met NFC-lezer voor bijvoorbeeld contactloos betalen.

  U ontvangt bericht van het RDW wanneer u het rijbewijs kunt afhalen. Haal zelf uw rijbewijs op. Dat kan zonder afspraak op Stadhuis Spui of Stadskantoor Leyweg. U kiest de locatie bij uw aanvraag. Neem bij het afhalen uw oude rijbewijs mee. Dit moet u inleveren.

  Aan de balie

  • Maak een afspraak om uw rijbewijs te vernieuwen.

  Maak een afspraak

  • Ga naar uw afspraak bij de balie van Publiekszaken op Stadhuis Spui of Stadskantoor Leyweg. U betaalt de kosten bij het aanvragen.
  • Haal zelf uw rijbewijs op. Dat kan zonder afspraak bij Stadhuis Spui of Stadskantoor Leyweg. Uw rijbewijs ligt klaar op de locatie waar u de aanvraag heeft gedaan. Neem uw oude rijbewijs mee. Dit moet u inleveren.

  Kosten

  • rijbewijs aanvragen: € 41,60 (tarief 2022)
  • rijbewijs aanvragen met spoed: € 41,60 + € 34,10 = € 75,70 (tarief 2022)
  U betaalt de kosten meteen bij uw aanvraag. Uw online aanvraag betaalt u via iDeal. Bij Stadhuis Spui kunt u pinnen en contant betalen. Op Stadskantoor Leyweg kunt u alleen pinnen. Het is helaas niet mogelijk om met een creditcard te betalen.

  Hoelang duurt het?

  • Heeft u het rijbewijs online aangevraagd? Dan kunt u het meestal al na 2 werkdagen afhalen. U krijgt hierover bericht van de RDW.

  • Heeft u het rijbewijs aan de balie aangevraagd? Dan kunt u het na 5 werkdagen afhalen. Op het afhaalbewijs staat vanaf wanneer u het rijbewijs kunt afhalen.

  • Heeft u uw rijbewijs snel nodig? Maak dan gebruik van een spoedprocedure. De wachttijd is dan maximaal 2 werkdagen (als u de aanvraag vóór 14.00 uur doet). Deze procedure is duurder.

  Haal het rijbewijs binnen 3 maanden na uw aanvraag op. Daarna wordt het document ongeldig en moet de gemeente het vernietigen.

  Goed om te weten

  Geldigheid

  Op het rijbewijs staat tot wanneer het geldig is.

  U kunt het beste uw rijbewijs verlengen voordat deze datum verstreken is. Doet u dit niet? Dan is uw rijbewijs verlopen en mag u niet rijden.

  Het rijbewijs is maximaal 10 jaar geldig. De geldigheid hangt af van:

  • uw leeftijd
  • de categorie van het rijbewijs
  • medische redenen voor een rijbewijs met een kortere geldigheidsduur
  Leeftijd Geldigheid rijbewijs Medische keuring
  18 tot 65 maximaal 10 jaar geen medische keuring*
  65 tot 70 tot uw 75ste verjaardag geen medische keuring*
  70 tot 75 maximaal 5 jaar geen medische keuring*
  75 en ouder maximaal 5 jaar medische keuring verplicht

  *Om medische redenen kan een rijbewijs worden afgegeven met een kortere geldigheidsduur. En kan er om een medisch keuring worden gevraagd. Meer informatie vindt u op rdw.nl.

  U woont buiten Nederland

  Woont u buiten Nederland en wilt u uw Nederlandse rijbewijs laten vernieuwen? Daarvoor moet u niet bij de gemeente zijn, maar bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW).

  Proef digitaal aanvragen rijbewijs

  De gemeente doet sinds 2019 mee aan een proef van de RDW. Daarom kunt u uw rijbewijs nu ook online aanvragen. Lees hierover meer op de website van het RDW.

  Zie ook