Rijbewijs verlengen

Op uw rijbewijs staat hoelang dit geldig is. Is het verlopen dan mag u niet rijden. Verleng uw rijbewijs in 5 stappen online en haal deze na 2 werkdagen op. Of vraag het aan bij de balie.

Hoe werkt het?

U kunt online uw rijbewijs vernieuwen. Of u maakt hiervoor een afspraak bij de balie van Stadhuis Spui of Stadskantoor Leyweg. U betaalt de kosten tijdens uw aanvraag. Als uw rijbewijs klaar is, kunt u het afhalen op het stadskantoor waar u het heeft aangevraagd. Voor het afhalen is geen afspraak nodig. U moet uw oude rijbewijs inleveren.

Belangrijke informatie: Belangrijke informatie:  Voor het ophalen van uw nieuwe paspoort, identiteitskaart of rijbewijs gelden aangepaste tijden op dinsdag (Stadskantoor Leyweg) en donderdag (Stadhuis Spui).

Voorwaarden

 • U bent ingeschreven in gemeente Den Haag.
 • U heeft de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning. Of u heeft de nationaliteit van 1 van de EU-landen of EER-landen of Zwitserland.
 • Uw rijbewijs is niet door de politie ingenomen. Lees meer op rijksoverheid.nl.

  Nodig bij de aanvraag

  • Een pasfoto: er gelden strenge eisen voor de pasfoto. De pasfoto mag bijvoorbeeld niet ouder zijn dan 6 maanden en moet goedgelijkend zijn. Bekijk alle eisen op de website van de Rijksoverheid.
  • Een geldig legitimatiebewijs en uw oude rijbewijs. Is uw rijbewijs nog geldig én goed leesbaar? Dan kunt u dat ook als legitimatiebewijs gebruiken.
  • Is uw oude rijbewijs vermist of gestolen? Vul dan een verklaring van vermissing in tijdens uw aanvraag voor verlenging. Zie hiervoor Paspoort, rijbewijs of identiteitskaart gestolen of kwijt.
  • In sommige gevallen moet u eerst een gezondheidsverklaring aanvragen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Dat moet als:

   • u 75 jaar of ouder bent of uw rijbewijs verloopt op of na uw 75ste
   • u om medische redenen een rijbewijs met een kortere geldigheidsduur heeft
   • u een rijbewijs in de categorie C en/of D wilt verlengen

  Aanvragen

  U kunt uw rijbewijs online of aan de balie verlengen.

  Online

  Lees hoe u uw rijbewijs digitaal kunt verlengen op www.rdw.nl. U kunt ook op YouTube de instructie-video van de RDW bekijken.

  Digitaal aanvragen kan alleen met de DigiD-app en een Android mobiele telefoon (versie 6.0 of hoger) of een iPhone (model 7 of hoger en iOS versie 13) met NFC-lezer voor bijvoorbeeld contactloos betalen.

  U ontvangt bericht van het RDW wanneer u het rijbewijs kunt afhalen. Haal zelf uw rijbewijs op. Dat kan zonder afspraak op Stadhuis Spui of Stadskantoor Leyweg. U kiest de locatie bij uw aanvraag. Neem bij het afhalen uw oude rijbewijs mee. Dit moet u inleveren.

  Aan de balie

  • Maak een afspraak om uw rijbewijs te vernieuwen.

   Komt het voorgestelde tijdstip u niet uit? In de loop van de dag kunnen er nieuwe mogelijkheden bijkomen om een afspraak te maken. Bijvoorbeeld als mensen afzeggen. Door de pagina te verversen ziet u of er nieuwe mogelijkheden bij zijn gekomen.
   Afspraak maken
  • Ga naar uw afspraak bij de balie van Publiekszaken op Stadhuis Spui of Stadskantoor Leyweg. U betaalt de kosten bij het aanvragen.
  • Haal zelf uw rijbewijs op. Dat kan zonder afspraak bij Stadhuis Spui of Stadskantoor Leyweg. Uw rijbewijs ligt klaar op de locatie waar u de aanvraag heeft gedaan. Neem uw oude rijbewijs mee. Dit moet u inleveren.

  Kosten

  • rijbewijs aanvragen: € 48,15
  • rijbewijs aanvragen met spoed: € 48,15 + € 34,10 = € 82,25

  Belangrijke informatie: U betaalt de kosten meteen bij uw aanvraag. Uw online aanvraag betaalt u via iDeal. Bij Stadhuis Spui kunt u pinnen en contant betalen. Op Stadskantoor Leyweg kunt u alleen pinnen. Het is helaas niet mogelijk om met een creditcard te betalen.

  Hoelang duurt het?

  • Heeft u het rijbewijs online aangevraagd? Dan kunt u het meestal al na 2 werkdagen afhalen. U krijgt hierover bericht van de RDW.

  • Heeft u het rijbewijs aan de balie aangevraagd? Dan kunt u het na 5 werkdagen afhalen. Op het afhaalbewijs staat vanaf wanneer u het rijbewijs kunt afhalen.

  • Heeft u uw rijbewijs snel nodig? Maak dan gebruik van een spoedprocedure. De wachttijd is dan maximaal 2 werkdagen (als u de aanvraag vóór 14.00 uur doet). Deze procedure is duurder.

  Haal het rijbewijs binnen 3 maanden na uw aanvraag op. Daarna wordt het document ongeldig en moet de gemeente het vernietigen.

  Spoed

  Belangrijke informatie:

  • Bij een afspraak met spoed wordt u eerder uitgenodigd voor een afspraak.
  • Wilt u dat uw aanvraag sneller wordt behandeld? Voor verschillende producten kunt u een snellere behandeling aanvragen. Dat heet een spoedaanvraag. Een aanvraag met spoed is niet gratis.
  • Lees meer over een afspraak met spoed.

  Goed om te weten

  Geldigheid

  Op het rijbewijs staat tot wanneer het geldig is.

  U kunt het beste uw rijbewijs verlengen voordat deze datum verstreken is. Doet u dit niet? Dan is uw rijbewijs verlopen en mag u niet rijden.

  Het rijbewijs is maximaal 10 jaar geldig. De geldigheid hangt af van:

  • uw leeftijd
  • de categorie van het rijbewijs
  • medische redenen voor een rijbewijs met een kortere geldigheidsduur
  Leeftijd Geldigheid rijbewijs Medische keuring
  18 tot 65 maximaal 10 jaar geen medische keuring*
  65 tot 70 tot uw 75ste verjaardag geen medische keuring*
  70 tot 75 maximaal 5 jaar geen medische keuring*
  75 en ouder maximaal 5 jaar medische keuring verplicht

  *Om medische redenen kan een rijbewijs worden afgegeven met een kortere geldigheidsduur. En kan er om een medisch keuring worden gevraagd. Meer informatie vindt u op rdw.nl.

  Ophalen van het rijbewijs

  U moet uw rijbewijs zelf ophalen. Iemand anders mag dit niet voor u doen. U kunt uw rijbewijs ophalen op het stadskantoor waar u het heeft aangevraagd. U hoeft dus geen afspraak te maken voor het ophalen.

  Belangrijke informatie: Let op!  Voor het ophalen van uw nieuwe paspoort, identiteitskaart of rijbewijs gelden op dinsdag en donderdag aangepaste tijden.

  U woont buiten Nederland

  Woont u buiten Nederland en wilt u uw Nederlandse rijbewijs laten vernieuwen? Daarvoor moet u niet bij de gemeente zijn, maar bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW).

  Na overlijden inleveren

  Is een naaste overleden? Dan mag u het rijbewijs bij de gemeente inleveren. U kunt dat doen bij de receptie op Stadhuis Spui of Stadskantoor Leyweg

  Proef digitaal aanvragen rijbewijs

  De gemeente doet sinds 2019 mee aan een proef van de RDW. Daarom kunt u uw rijbewijs nu ook online aanvragen. Lees hierover meer op de website van het RDW.

  Zie ook