Rijbewijs aanvragen voor de eerste keer

Een rijbewijs is het bewijs dat u een motorvoertuig of bromfiets mag besturen. Het is ook een identiteitsbewijs waarmee u zich in veel gevallen kunt legitimeren. Een rijbewijs is maximaal 10 jaar geldig.

 • U staat ingeschreven in Den Haag.
 • U staat minimaal 185 dagen ingeschreven in Nederland.
 • U heeft een nationaliteit uit 1 van de EU-landen(Externe link)EER(Externe link) of Zwitserland. Of u heeft een geldige verblijfsvergunning.

U bent onder de 18 jaar

Gaat u autorijden? Dan heeft u ook nodig:

 • Maak een afspraak om uw rijbewijs af te halen. U moet zelf langskomen bij de balie van Publiekszaken.
  Komt de voorgestelde tijd u niet uit? In de loop van de dag kunnen er nieuwe mogelijkheden bijkomen om een afspraak te maken. Bijvoorbeeld als mensen afzeggen. Door de pagina te verversen ziet u of er nieuwe mogelijkheden bij zijn gekomen.
 • Ga naar uw afspraak bij de balie van Publiekszaken op Stadhuis Spui of Stadskantoor Leyweg. U betaalt de kosten bij het aanvragen.
 • Haal zelf uw rijbewijs op. Dat kan zonder afspraak bij Stadhuis Spui of Stadskantoor Leyweg. Uw rijbewijs ligt klaar op de locatie waar u de aanvraag heeft gedaan.

 • rijbewijs aanvragen: € 48,15
 • rijbewijs aanvragen met spoed: € 48,15 + € 34,10 = € 82,25

U betaalt de kosten meteen bij uw aanvraag. Bij Stadhuis Spui kunt u pinnen en contant betalen. Op Stadskantoor Leyweg kunt u alleen pinnen. Het is helaas niet mogelijk om met een creditcard te betalen.

U kunt het rijbewijs na 5 werkdagen afhalen. Op het afhaalbewijs staat vanaf wanneer u het rijbewijs kunt afhalen.

Haal het rijbewijs binnen 3 maanden na uw aanvraag op. Daarna wordt het document ongeldig en moet de gemeente het vernietigen.

Spoed

Wilt u dat de gemeente uw aanvraag sneller behandelt? Dat kan met een spoedaanvraag. Hiervoor betaalt u extra kosten. Een spoedaanvraag voor een rijbewijs duurt 1 of 2 werkdagen. U kunt het rijbewijs na 10.00 uur afhalen. Lees meer over een afspraak met spoed.

Rijden onder 18

Vanaf 17 jaar mag u praktijkexamen doen voor het autorijbewijs categorie B. Als u hiervoor slaagt, kunt u een rijbewijs aanvragen. Tot uw 18e mag u alleen rijden onder begeleiding van een coach. Kijk voor meer informatie op de website van het RDW(Externe link).

Verklaringen CBR

Slaagt u voor het praktijkexamen? Dan maakt het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR):

 • een verklaring van rijvaardigheid
 • een verklaring van geschiktheid

Dit duurt meestal 1 werkdag. Daarna kunt u uw rijbewijs aanvragen.

Vraagt u alleen een rijbewijs categorie AM (bromfietsrijbewijs) aan? Dan heeft u geen verklaring van geschiktheid nodig.

Gezondheidsverklaring

De gezondheidsverklaring is een formulier met vragen over uw gezondheid. U heeft de verklaring nodig als u rijexamen gaat doen. U koopt de verklaring bij het CBR(Externe link) of uw rijschool.

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070