Rijbewijs categorieën uitbreiden

U heeft al een rijbewijs, bijvoorbeeld voor de personenauto. Haalt u er nog een rijbevoegdheid bij, bijvoorbeeld voor de motor? Dan moet u uw rijbewijs laten verlengen. Uw nieuwe rijbewijs wordt dan uitgebreid met een categorie.

 • U staat ingeschreven op een adres in Den Haag.
 • U moet uw oude rijbewijs inleveren als u een nieuw ontvangt.

Voorwaarden nationaliteit

Om een rijbewijs te krijgen moet u aan 1 van de volgende eisen voldoen:

 • U heeft een nationaliteit uit een van de EU-landen, EER(Externe link) of Zwitserland.
 • U heeft een geldige verblijfsvergunning.

 • Een geldig legitimatiebewijs en uw huidige rijbewijs.
  Is uw rijbewijs nog geldig én goed leesbaar? Dan kunt u dit ook als legitimatiebewijs gebruiken. De gemeente controleert of uw identiteitspapieren echt zijn.
 • Een pasfoto.
  Er gelden strenge eisen voor de pasfoto. Bekijk deze eisen op de website van de Rijksoverheid(Externe link).

De verklaring van de categorie-uitbreiding stuurt het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) automatisch naar de gemeente. Dit duurt 1 werkdag.

U kunt uw rijbewijs online of aan de balie verlengen.

Online

Lees hoe u uw rijbewijs digitaal kunt verlengen op www.rdw.nl(Externe link). U kunt ook op YouTube de instructie-video van de RDW(Externe link) bekijken.

Digitaal aanvragen kan alleen met de DigiD-app(Externe link) en een Android mobiele telefoon (versie 6.0 of hoger) of een iPhone (model 7 of hoger en iOS versie 13) met NFC-lezer voor bijvoorbeeld contactloos betalen.

U ontvangt bericht van het RDW wanneer u het rijbewijs kunt afhalen. Haal zelf uw rijbewijs op. Dat kan zonder afspraak op Stadhuis Spui of Stadskantoor Leyweg. U kiest de locatie bij uw aanvraag. Neem bij het afhalen uw oude rijbewijs mee. Dit moet u inleveren.

Aan de balie

U gaat persoonlijk langs bij de balie van Publiekszaken om uw rijbewijs aan te vragen. Hiervoor maakt u digitaal een afspraak.

Tarieven vanaf 1 juli 2023:

 • rijbewijs verlengen: € 48,15
 • rijbewijs verlengen met spoed: € 48,15 + € 34,10 (toeslag) = € 82,25
U moet de kosten meteen bij uw aanvraag betalen. Op Stadhuis Spui kunt u pinnen en contant betalen. Op stadskantoor Leyweg kunt u alleen pinnen. Het is helaas niet mogelijk om met een creditcard te betalen.

 • Online: 2 werkdagen. U krijgt hierover bericht van de RDW.
 • Aan de balie: 5 werkdagen.
 • Heeft u uw rijbewijs snel nodig? Maak dan gebruik maken van een spoedprocedure. De wachttijd is dan maximaal 2 werkdagen (als u de aanvraag vóór 14.00 uur doet). Deze procedure is duurder.
Haal het rijbewijs binnen 3 maanden na uw aanvraag op. Daarna wordt het document ongeldig en moet de gemeente het vernietigen.

Vrachtwagen- of busrijbewijs

 • Staat op uw huidige rijbewijs de categorie C, C1, C1E, CE, D, D1, D1E en/of DE (vrachtwagen- of busrijbewijs) vermeld?
  Deze categorieën zijn op uw nieuwe rijbewijs net zo lang geldig als op uw huidige exemplaar. Om deze categorieën te verlengen heeft u een Verklaring van geschiktheid nodig. Zorg dat u deze op tijd aanvraagt want dat kan soms een paar weken duren.
 • Wilt u alle categorieën verlengen op uw nieuwe rijbewijs?
  Vraag dan op tijd een Verklaring van geschiktheid voor de categorieën C, C1, C1E, CE, D, D1, D1E en/of DE aan bij het CBR (www.cbr.nl(Externe link)).
 • De categorieën voor vrachtwagen en bus kunnen minder lang geldig zijn dan de categorieën A of B. Dit is afhankelijk van wanneer u de categorieën heeft behaald. Raadpleeg hiervoor Rijbewijs.nl(Externe link).
 • Informatie over code 95 en de vervallen vrijstelling voor chauffeurs geboren voor 1 juli 1955 kunt u vinden op de website van het CBR(Externe link).

Proef digitaal aanvragen rijbewijs

De gemeente doet sinds 2019 mee aan een proef van de RDW. Daarom kunt u uw rijbewijs nu ook online aanvragen. Lees hierover meer op de website van het RDW(Externe link).

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070