Rijbewijs aanvragen voor de eerste keer

Een rijbewijs is het bewijs dat u een motorvoertuig of bromfiets mag besturen. Het is ook een identiteitsbewijs waarmee u zich in veel gevallen kunt legitimeren. Een rijbewijs is maximaal 10 jaar geldig.

Voorwaarden

Voorwaarden algemeen

 • U staat ingeschreven op een adres in Den Haag.
 • U moet tenminste 185 dagen in een Nederlandse gemeente ingeschreven staan.

Voorwaarden nationaliteit

Om een rijbewijs te krijgen moet u aan een van de volgende eisen voldoen:

 • U heeft een nationaliteit uit een van de EU-landen, EER of Zwitserland.
 • U heeft een geldige verblijfsvergunning.

Rijden onder 18

Vanaf 17 jaar mag u het praktijkexamen afleggen voor de categorie B (autorijbewijs). Als u hiervoor slaagt, kan wel een rijbewijs worden aangevraagd maar mag u tot uw 18e alleen rijden onder begeleiding van een coach. Kijk voor de mogelijkheden en voorwaarden op rijbewijs.nl.

Verklaringen CBR

Als u slaagt voor het praktijkexamen zal het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) in het rijbewijzenregister 2 verklaringen op uw naam registreren:

 • verklaring van rijvaardigheid
 • verklaring van geschiktheid

Deze verklaringen zijn over het algemeen de eerstvolgende werkdag na het afleggen van het examen door het CBR geregistreerd. Daarna is het voor u mogelijk om bij de gemeente uw rijbewijsaanvraag te doen.

Vraagt u alleen een rijbewijs categorie AM (bromfietsrijbewijs) aan? Dan heeft u geen verklaring van geschiktheid nodig.

De gezondheidsverklaring (voorheen Eigen verklaring) is een formulier met vragen over uw gezondheid. U heeft de gezondheidsverklaring nodig als u rij-examen gaat doen. Het CBR verkoopt deze verklaring en vaak ook uw eigen rijschool.

Nodig bij de aanvraag

Nog geen 18 jaar? Dan moet u eerst een begeleiderspas hebben aangevraagd, voordat u een rijbewijs kunt aanvragen bij de gemeente (kijk op de website van de RDW). Het is niet nodig om de begeleiderspas mee te nemen naar de gemeente. De medewerker aan het loket kan in het systeem zien of u een begeleiderspas heeft. Als blijkt dat u geen begeleiderspas heeft, kunt u geen rijbewijs aanvragen.

Aanwezigheid van de ouders of een kopie van het legitimatiebewijs van de ouders is niet nodig.

Lees meer over rijbewijs ophalen bij de gemeente op de website van het CBR.

Aanvragen

De aanvraag procedure is als volgt:

 • U dient persoonlijk langs te gaan bij de balie van Publiekszaken. Maak hiervoor digitaal een afspraak.

Afspraak maken

 • Bij de balie van Publiekszaken vraagt u uw rijbewijs aan.
 • U haalt uw rijbewijs persoonlijk op, bij het stadskantoor waar u het heeft aangevraagd.

  Kosten

  • rijbewijs aanvragen: € 41
  • rijbewijs aanvragen met spoed: € 41 + € 34,10 toeslag = € 75,10

  Tarieven 2021.

  U moet de kosten meteen bij uw aanvraag betalen. Bij Stadhuis Spui kunt u pinnen en contant betalen. Op stadskantoor Leyweg kunt u alleen pinnen. Het is helaas niet mogelijk om met een creditcard te betalen.

  Hoelang duurt het?

  De aanvraagprocedure duurt 5 werkdagen. Op het afhaalbewijs staat vanaf wanneer u uw rijbewijs kunt ophalen. Haal het rijbewijs binnen 3 maanden na uw aanvraag op. Daarna wordt het document ongeldig en is de gemeente verplicht het te vernietigen. Wilt u na deze 3 maanden toch een rijbewijs? Dan moet u een nieuwe aanvraag doen en opnieuw betalen.

  Heeft u uw rijbewijs snel nodig? Maak dan gebruik van een spoedprocedure. De wachttijd is dan maximaal 2 werkdagen (als u de aanvraag vóór 14.00 uur doet). Deze procedure is duurder.