Rijbewijs aanvragen voor de eerste keer

Een rijbewijs is het bewijs dat u een motorvoertuig of bromfiets mag besturen. Het is ook een identiteitsbewijs waarmee u zich in veel gevallen kunt legitimeren. Een rijbewijs is maximaal 10 jaar geldig.

Voorwaarden

 • U staat ingeschreven in Den Haag.
 • U staat minimaal 185 dagen ingeschreven in Nederland.
 • U heeft een nationaliteit uit 1 van de EU-landen, EER of Zwitserland. Of u heeft een geldige verblijfsvergunning.

Nodig bij de aanvraag

U bent onder de 18 jaar

Gaat u autorijden? Dan heeft u ook nodig:

 • een begeleiderspas. Vraag de pas aan op de website van de RDW. U hoeft de pas niet mee te nemen naar de gemeente.

Aanvragen

 • Maak een afspraak om uw rijbewijs af te halen. U moet zelf langskomen bij de balie van Publiekszaken.
  Komt de voorgestelde tijd u niet uit? In de loop van de dag kunnen er nieuwe mogelijkheden bijkomen om een afspraak te maken. Bijvoorbeeld als mensen afzeggen. Door de pagina te verversen ziet u of er nieuwe mogelijkheden bij zijn gekomen.
  Afspraak maken
 • Ga naar uw afspraak bij de balie van Publiekszaken op Stadhuis Spui of Stadskantoor Leyweg. U betaalt de kosten bij het aanvragen.
 • Haal zelf uw rijbewijs op. Dat kan zonder afspraak bij Stadhuis Spui of Stadskantoor Leyweg. Uw rijbewijs ligt klaar op de locatie waar u de aanvraag heeft gedaan.

  Kosten

  • rijbewijs aanvragen: € 48,15
  • rijbewijs aanvragen met spoed: € 48,15 + € 34,10 = € 82,25

  U betaalt de kosten meteen bij uw aanvraag. Bij Stadhuis Spui kunt u pinnen en contant betalen. Op Stadskantoor Leyweg kunt u alleen pinnen. Het is helaas niet mogelijk om met een creditcard te betalen.

  Hoelang duurt het

  U kunt het rijbewijs na 5 werkdagen afhalen. Op het afhaalbewijs staat vanaf wanneer u het rijbewijs kunt afhalen.

  Haal het rijbewijs binnen 3 maanden na uw aanvraag op. Daarna wordt het document ongeldig en moet de gemeente het vernietigen.

  Spoed

  Wilt u dat de gemeente uw aanvraag sneller behandelt? Dat kan met een spoedaanvraag. Hiervoor betaalt u extra kosten. Een spoedaanvraag voor een rijbewijs duurt 1 of 2 werkdagen. U kunt het rijbewijs na 10.00 uur afhalen. Lees meer over een afspraak met spoed.

  Goed om te weten

  Rijden onder 18

  Vanaf 17 jaar mag u praktijkexamen doen voor het autorijbewijs categorie B. Als u hiervoor slaagt, kunt u een rijbewijs aanvragen. Tot uw 18e mag u alleen rijden onder begeleiding van een coach. Kijk voor meer informatie op rijbewijs.nl.

  Verklaringen CBR

  Slaagt u voor het praktijkexamen? Dan maakt het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR):

  • een verklaring van rijvaardigheid
  • een verklaring van geschiktheid

  Dit duurt meestal 1 werkdag. Daarna kunt u uw rijbewijs aanvragen.

  Vraagt u alleen een rijbewijs categorie AM (bromfietsrijbewijs) aan? Dan heeft u geen verklaring van geschiktheid nodig.

  Gezondheidsverklaring

  De gezondheidsverklaring is een formulier met vragen over uw gezondheid. U heeft de verklaring nodig als u rijexamen gaat doen. U koopt de verklaring bij het CBR of uw rijschool.