Vingerafdrukken in uw reisdocument

Vraagt u een nieuw reisdocument aan? De baliemedewerker neemt dan een aantal vingerafdrukken af met een elektronische vingerafdruklezer, een soort kastje met een scanner.

De afdrukken worden tijdelijk digitaal opgeslagen in de reisdocumentenadministratie. Zodra u uw nieuwe reisdocument in ontvangst neemt worden de tijdelijk opgeslagen vingerafdrukken automatisch verwijderd uit de reisdocumentadministratie. 2 vingerafdrukken worden ook opgeslagen in de chip van het reisdocument.

Geen vingerafdrukken meer voor ID-kaart

Vanaf maandag 20 januari 2014 worden geen vingerafdrukken meer opgenomen bij uw aanvraag van een identiteitskaart. Bij de aanvraag van een paspoort neemt de gemeente nog maar twee vingerafdrukken op in plaats van vier.

Als u tijdelijk geen vingerafdruk kunt afgeven

Als de baliemedewerker van 1 of meer van uw vingers geen vingerafdrukken kan opnemen, bijvoorbeeld omdat ze in het verband zitten, dan neemt hij vingerafdrukken op van vingers waar van dat wel mogelijk is.

Als u tijdelijk helemaal geen vingerafdrukken af kunt geven, dan kunt u geen reisdocument krijgen dat 5 jaar geldig is. U kunt dan kiezen:

  • Óf u komt op een later moment terug als u wel vingerafdrukken kunt plaatsen.
  • Óf u krijgt een reisdocument dat maximaal 12 maanden geldig is.

Uitzonderingen

Er 2 uitzonderingen op deze regels:

  • Kinderen jonger dan 12 jaar hoeven geen vingerafdrukken te geven.
  • Als het fysiek onmogelijk is vingerafdrukken op te nemen, hoeft u geen vingerafdrukken te geven. Dit is bijvoorbeeld zo als u vingers mist of als uw vingers blijvend beschadigd zijn.

Meer informatie

Lees meer over het afnemen van vingerafdrukken op de website van de rijksoverheid.

Gepubliceerd: 7 maart 2012Laatste wijziging: 8 april 2019