Geldig identiteitsbewijs

Wat een geldig identiteitsbewijs ('legitimatiebewijs') is, verschilt per situatie.

Een geldig Nederlands paspoort, geldige Nederlandse identiteitskaart en geldig vreemdelingendocument kunt u gebruiken als identiteitsbewijs als u te maken heeft met de gemeente.

  • Heeft u de nationaliteit van een land van de Europese Unie (EU), Noorwegen, Liechtenstein of IJsland en woont u permanent in Nederland? Dan kunt u zich identificeren met uw geldige buitenlandse paspoort of een ander geldig buitenlands reisdocument.
  • Heeft u de nationaliteit van een land buiten de EU of Noorwegen, Liechtenstein of IJsland en woont u permanent in Nederland? Dan kunt u zich identificeren met een geldig Nederlands vreemdelingendocument (verblijfsdocument).

Met uw rijbewijs kunt u zich niet altijd identificeren bij de gemeente, omdat daarop niets staat over uw nationaliteit en uw verblijfsstatus.

Identificatieplicht in de zorg

Als u medische zorg nodig heeft, moet u een geldig identiteitsbewijs laten zien aan de zorgverlener. De identificatieplicht in de zorg geldt voor iedereen, dus ook voor minderjarigen jonger dan 14 jaar. Lees meer op de website van de Rijksoverheid.

Meer informatie

Meer informatie over welk identiteitsbewijs u in welke situatie kunt gebruiken, vindt u op www.rijksoverheid.nl.

Gepubliceerd: 31 december 2015Laatste wijziging: 24 januari 2018