Parkeervergunning voor bewoners aanvragen

Van vrijdag 18 augustus 17.00 uur tot en met zaterdag 19 augustus 9.00 uur is er onderhoud. U kunt dan geen vergunning aanvragen. Onze excuses voor het ongemak.

Woont u of gaat u wonen in een gebied waar betaald parkeren geldt? Met een parkeervergunning voor bewoners kunt u daar parkeren zonder ter plekke te hoeven betalen.

U kunt een parkeervergunning aanvragen als u in de gemeente Den Haag woont of gaat wonen. U kunt met hetzelfde formulier een parkeervergunning voor uw bezoek aanvragen.

Bent u niet de eigenaar van de auto waarvoor u een vergunning aanvraagt? Lees dan verderop op deze pagina bij 'Benodigde bewijsstukken bij aanvraag' welke bewijsstukken nodig zijn. Scan deze bewijsstukken voordat u de aanvraag opstart.

Benodigde bewijsstukken bij aanvraag

In een aantal gevallen moet u bij uw aanvraag extra documenten meesturen:

 • een leasecontract op uw naam als u in een leaseauto rijdt.
 • een verklaring van uw werkgever als u in een auto van uw werkgever rijdt. Daarin moet staan of u het voertuig altijd of af en toe nodig heeft voor uw werk. Ook het kenteken moet erin staan.
 • een digitale versie van het eigendomsbewijs van uw auto als u in een auto met een buitenlands kenteken rijdt.
 • een verklaring van de eigenaar of beheerder van de garage waaruit blijkt dat de parkeerplaatsen tijdelijk bezet of niet beschikbaar zijn. In de verklaring moet staan dat u op dit moment geen gebruik maakt van de parkeerplaats én dat er op dit moment geen plaatsen beschikbaar zijn. De verklaring mag maximaal 1 week oud zijn.
 • een kopie van uw koop- of huurcontract als u nog niet op het adres bent ingeschreven waarvoor u de vergunning aanvraagt.

Voorwaarden

 • U bent of uw echtgenoot/geregistreerd partner is eigenaar van de auto en u woont samen op een adres in een gebied waar parkeervergunningen nodig zijn om te parkeren. Bekijk de gebieden op www.mediablend.nl.
 • U staat ingeschreven in de basisregistratie personen (BRP) van Den Haag op het adres waarvoor u de parkeervergunning aanvraagt. Zie Benodigde bewijsstukken bij uw aanvraag.
 • U kunt (tijdelijk) geen gebruik maken van een eigen parkeerplaats in bijvoorbeeld een garage of op eigen terrein (door huren of kopen).
 • Deelt u een auto? Dan gelden aanvullende voorwaarden.
 • Is uw auto langer dan 6 meter of hoger dan 2,4 meter, of rijdt u in een camper? Dan gelden andere voorwaarden.
 • Op 1 adres geldt voor de eerste toegewezen vergunning het basistarief en voor iedere volgende vergunning het duurdere tarief. Dit kan ook gelden als u een woning huurt in een verzamelgebouw of complex. De gemeente kijkt hiervoor of er op uw adres 1 of meer keer afvalstoffenheffing wordt opgelegd. Betaalt u afzonderlijk afvalstoffenheffing? Dan betaalt u het basistarief voor de bewonersparkeervergunning.
 • De bewonersparkeervergunning werkt niet op urensaldo. Voor het bedrag van de vergunning kunt u onbeperkt parkeren in de gebieden waar de vergunning geldt. Lees de gebruiksvoorwaarden.

Parkeervergunning is niet overal geldig

In Den Haag is een aantal gebieden waar voornamelijk geparkeerd kan worden met mobiel betalen of betalen bij de parkeerautomaat. Parkeervergunningen worden daar niet uitgegeven, of zijn beperkt geldig. In straten met een winkelstraatregeling mogen vergunninghouders alleen ’s avonds en ’s nachts parkeren. Bewoners van een straat waar overdag een winkelstraatregeling geldt, mogen overdag dan met hun vergunning parkeren in aanliggende straten. Kortparkeerders kunnen aan de borden op straat aflezen dat er een winkelstraatregeling geldt. Vergunninghouders worden er schriftelijk over geïnformeerd bij de aanvraag van hun vergunning.

In andere gebieden, bijvoorbeeld rond de Palace Promenade en in De Resident, geldt dat niet. In deze commerciële gebieden zijn weinig parkeerplaatsen op straat, omdat ze zijn ingericht als winkel- en bedrijvengebied. Hier geldt een beperkte uitgifte van parkeervergunningen. De parkeerplaatsen op straat zijn bestemd voor kortparkeerders (maximaal 2 uur, rondom de Palace Promenade maximaal 1 uur). Bewoners moeten daar gebruik maken van eigen parkeerplaatsen en kunnen geen bewoners- en bezoekersparkeervergunning kopen.

Kosten

Tarieven 2017

Tarieven 2017
Wijk Per 6 maanden Per 12 maanden
Vruchtenbuurt, Bloemenbuurt, Laakkwartier-Oost € 6 € 12
Tarieven 2017
Overige wijken Per 6 maanden Per 12 maanden
1e auto op 1 adres € 18,30 € 36,60
2e en volgende auto('s) op 1 adres € 106,20 € 212,40

Bij iedere aanvraag betaalt u in 2017 € 13,35 aan leges.
Van wanneer tot wanneer uw vergunning precies loopt, ligt aan de wijk waarvoor u een vergunning heeft. Het tarief kan daarom afwijken van de bedragen in de tabel.

Hoe lang duurt het?

U kunt zelf aangeven wanneer u uw vergunning wilt laten ingaan:

 • Wilt u de vergunning direct laten ingaan? Dan kunt u alleen met iDeal betalen.
 • Bij betaling met automatische incasso kan uw vergunning na 6 werkdagen ingaan.
 • Bij betaling met acceptgiro is dat 14 dagen.

Als u nog niet in Den Haag staat ingeschreven, kan de vergunning op zijn vroegst na 5 werkdagen ingaan. U moet een machtiging tot automatische incasso afgeven voor de kosten van de aanvraag.

Bent u gehandicapt?

Dan kunt u mogelijk een bewonersparkeervergunning voor gehandicapten aanvragen. Daarmee kunt u op alle betaalde parkeerplaatsen in Den Haag parkeren.

Aanvragen

Vul het formulier 'Informatie parkeervergunning opvragen' in. Zo kunt u direct zien of u op uw (nieuwe) adres een vergunning kunt aanvragen en wat die vergunning kost.

  Informatie parkeervergunning opvragen

  Digitaal

  U kunt de vergunning daarna meteen digitaal aanvragen met hetzelfde formulier.

  Schriftelijk

  U kunt de parkeervergunning ook schriftelijk aanvragen.

  • Gebruik hiervoor het formulier Parkeervergunning voor particulieren.
  Aanvraagformulier parkeervergunning voor particulieren (PDF, 42,3 kB)
  • Vul het formulier volledig in en stuur het met de benodigde bijlagen op naar de afdeling Parkeren:

   Gemeente Den Haag 
   Dienst Stadsbeheer
   Handhavingsorganisatie
   Afdeling Parkeren
   Postbus 12 651
   2500 DP Den Haag

  Meer informatie

  Contact

  Afdeling Parkeren