Parkeervergunning voor bewoners aanvragen

Woont u of gaat u wonen in een gebied waar betaald parkeren geldt? Met een parkeervergunning voor bewoners kunt u daar parkeren zonder ter plekke te hoeven betalen.

U kunt een parkeervergunning aanvragen als u in de gemeente Den Haag woont of gaat wonen. De vergunning staat op kenteken. Hebt u meerdere auto's dan moet u meerdere vergunningen aanvragen. Dit geldt ook als u in een brommobiel rijdt. Voor een gehandicaptenvoertuig heeft u geen parkeervergunning nodig. (Brommobielen zijn alleen toegestaan op de weg. Gehandicaptenvervoer is alleen toegestaan op fiets- en voetpaden.)

U kunt met hetzelfde formulier een parkeervergunning voor uw bezoek aanvragen.

Bent u niet de eigenaar van de auto waarvoor u een vergunning aanvraagt? Lees dan verderop op deze pagina bij 'Benodigde bewijsstukken bij aanvraag' welke bewijsstukken nodig zijn. Scan deze bewijsstukken voordat u de aanvraag opstart.

Benodigde bewijsstukken bij aanvraag

In een aantal gevallen moet u bij uw aanvraag extra documenten meesturen:

 • Een leasecontract op uw naam als u in een leaseauto rijdt.
 • Een verklaring van uw werkgever als u in een auto van uw werkgever rijdt. Daarin moet staan of u het voertuig altijd of af en toe nodig heeft voor uw werk. Ook het kenteken moet erin staan.
 • Een digitale versie van het eigendomsbewijs van uw auto als u in een auto met een buitenlands kenteken rijdt.
 • Een verklaring van de eigenaar of beheerder van de garage waaruit blijkt dat de parkeerplaatsen tijdelijk bezet of niet beschikbaar zijn. In de verklaring moet staan dat u op dit moment geen gebruik maakt van de parkeerplaats én dat er op dit moment geen plaatsen beschikbaar zijn. De verklaring mag maximaal 1 week oud zijn. Gebruikers van een garage van Staedion of Q-Park hoeven geen verklaring mee te sturen.
 • Een kopie van uw koop- of huurcontract als u nog niet op het adres bent ingeschreven waarvoor u de vergunning aanvraagt.
 • Een kopie van het Geprivilegieerden document als u zich niet laat inschrijven in de Basisregistratie Personen.

Voorwaarden

 • U bent of uw echtgenoot/geregistreerd partner is eigenaar van de auto en u woont samen op een adres in een gebied waar parkeervergunningen nodig zijn om te parkeren. Ook woont u niet in het Energiekwartier of CS-Oost / Grotiusplaats. Deze gebieden zijn heel goed te bereiken met het openbaar vervoer en liggen op fietsafstand van de binnenstad, station Den Haag Centraal en station Hollands Spoor.
 • U staat ingeschreven in de basisregistratie personen (BRP) van Den Haag op het adres waarvoor u de parkeervergunning aanvraagt of u beschikt over een koop- of huurcontract als u nog niet op het adres bent ingeschreven. Zie Benodigde bewijsstukken bij uw aanvraag. Dit geldt niet als u geprivilegieerde bent, bijvoorbeeld medewerker van een ambassade. Gebruik dan het formulier Parkeervergunning voor particulieren onderaan deze pagina.
 • U kunt (tijdelijk) geen gebruik maken van een eigen parkeerplaats in bijvoorbeeld een garage of op eigen terrein (door huren of kopen).
 • Deelt u een auto? Dan gelden aanvullende voorwaarden.
 • Is uw auto langer dan 6 meter of hoger dan 2,4 meter, of rijdt u in een camper? Dan gelden andere voorwaarden.
 • Op 1 adres geldt voor de eerste toegewezen vergunning het basistarief en voor de volgende vergunningen de duurdere tarieven. Dit kan ook gelden als u een woning huurt in een verzamelgebouw of complex. De gemeente kijkt hiervoor of er op uw adres 1 of meer keer afvalstoffenheffing wordt opgelegd. Betaalt u afzonderlijk afvalstoffenheffing? Dan betaalt u het basistarief voor de bewonersparkeervergunning.
 • De bewonersparkeervergunning werkt niet op urensaldo. Voor het bedrag van de vergunning kunt u onbeperkt parkeren in de gebieden waar de vergunning geldt. Lees de gebruiksvoorwaarden.

Parkeervergunning is niet overal geldig

In Den Haag is een aantal gebieden waar voornamelijk geparkeerd kan worden met mobiel betalen of betalen bij de parkeerautomaat. Parkeervergunningen worden daar niet uitgegeven, of zijn beperkt geldig. In straten met een winkelstraatregeling mogen vergunninghouders alleen ’s avonds en ’s nachts parkeren. Bewoners van een straat waar overdag een winkelstraatregeling geldt, mogen overdag dan met hun vergunning parkeren in aanliggende straten. Vergunninghouders worden bij de aanvraag van hun vergunning geïnformeerd over de geldigheid van de vergunning.

In andere gebieden, bijvoorbeeld rond de Palace Promenade en in De Resident, geldt dat niet. In deze commerciële gebieden zijn weinig parkeerplaatsen op straat, omdat ze zijn ingericht als winkel- en bedrijvengebied. Hier geldt een beperkte uitgifte van parkeervergunningen. De parkeerplaatsen op straat zijn bestemd voor kortparkeerders (maximaal 2 uur, rondom de Palace Promenade maximaal 1 uur). Bewoners moeten daar gebruik maken van eigen parkeerplaatsen en kunnen geen bewoners- en bezoekersparkeervergunning kopen.

Kosten

Tarieven 2021

Wijk Per 12 maanden
Vruchtenbuurt en Bloemenbuurt
1e, 2e en volgende auto's op 1 adres
€ 13,80
Overige wijken Per 12 maanden
1e auto op 1 adres € 64,80
2e auto op 1 adres € 288
3e en volgende auto('s) op 1 adres € 576

Bij iedere aanvraag betaalt u in 2021 € 14,70 aan leges.

Van wanneer tot wanneer uw vergunning precies loopt, ligt aan de wijk waarvoor u een vergunning heeft. Het tarief kan daarom afwijken van de bedragen in de tabel.

Hoelang duurt het?

Aanvragen via internet:

 • Als u betaalt met iDeal: De parkeervergunning kan direct ingaan.
 • Als u betaalt per factuur of incasso: De parkeervergunning kan over 10 werkdagen ingaan.

Aanvragen via internet voor een toekomstig adres:

 • U kunt alleen betalen per incasso. De parkeervergunning kan over 5 werkdagen ingaan.

Schriftelijk aanvragen:

 • Als u betaalt per incasso: De parkeervergunning kan over 5 werkdagen ingaan.
 • Als u betaalt per factuur: De parkeervergunning kan over 10 werkdagen ingaan.

  Bent u gehandicapt?

  Dan kunt u mogelijk een bewonersparkeervergunning voor gehandicapten aanvragen. Daarmee kunt u op alle betaalde parkeerplaatsen in Den Haag parkeren.

  Aanvragen

  Digitaal

  Woont u al op het vergunningadres? Gebruik dan onderstaande knop voor de vergunningaanvraag.

  Parkeervergunning aanvragen

  Woont u nog niet op het vergunningadres? Gebruik dan onderstaande knop voor de vergunningaanvraag.

  Parkeervergunning aanvragen voor toekomstig adres

  Is er op uw adres sprake van een parkeerplaats op eigen terrein? Doe dan een schriftelijke aanvraag en gebruik het formulier Parkeervergunning voor particulieren.

  Schriftelijk

  U kunt de parkeervergunning ook schriftelijk aanvragen.

  • Gebruik hiervoor het formulier Parkeervergunning voor particulieren.
  Aanvraagformulier parkeervergunning voor particulieren (PDF, 102,5 kB)
  • Vul het formulier volledig in en stuur het met de benodigde bijlagen op naar de afdeling Parkeren (een postzegel is niet nodig):

   Dienst Stadsbeheer
   Handhavingsorganisatie Afdeling vergunningen
   Antwoordnummer 1435
   2501 VE Den Haag

  Meer informatie

  Contact

  Afdeling Parkeren