Parkeervergunning voor bedrijven aanvragen

Ligt uw bedrijf in een gebied waar betaald parkeren geldt? Vraag dan een parkeervergunning voor bedrijven aan. Deze parkeervergunning kunt u voor verschillende auto’s gebruiken.

Gebruikt u uw vergunning voor verschillende auto's? Meld dan iedere keer het juiste kenteken aan en af.

Parkeervergunning in winkelgebieden

De parkeervergunning is in veel winkelstraten niet geldig tijdens de openingstijden van de winkels. Vergunninghouders mogen daar alleen buiten de openingstijden van de winkels parkeren zonder te betalen.

 • In de gebieden rond de Palace Promenade, Energiekwartier en in De Resident zijn weinig parkeerplaatsen op straat. Bedrijven kunnen hier geen bedrijfsparkeervergunning kopen. Parkeren kan daar alleen op een eigen parkeerplaats.

Voorwaarden

 • U bent ondernemer in een gebied waar een parkeervergunning nodig is om te parkeren. Bekijk de parkeergebieden op de kaart. Ook ligt uw bedrijf niet in het Energiekwartier of CS-Oost / Grotiusplaats. Deze gebieden zijn heel goed te bereiken met het openbaar vervoer en liggen op fietsafstand van de binnenstad, station Den Haag Centraal en station Hollands Spoor.
 • U heeft geen eigen parkeerplaats in bijvoorbeeld een garage of op eigen terrein. En u kunt ook geen parkeerplaats huren of kopen.

Zijn meerdere bedrijven op hetzelfde adres ingeschreven? Of heeft u een bedrijf aan huis? Dan gelden aparte voorwaarden.

Nodig bij uw aanvraag

Stuur dit mee met uw aanvraag:

 • Een inschrijfnummer van het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Staat u daar nog niet ingeschreven? Stuur dan digitaal een kopie mee van het huur- of koopcontract van de vestiging waarvoor u een vergunning aanvraagt.
 • Heeft  u een vrij beroep? Bijvoorbeeld kunstenaar, tekstschrijver, tandarts? En staat u niet ingeschreven bij de Kamer van Koophandel? Stuur dan het volgende mee:

  • een koop- of huurcontract
  • een uittreksel uit het betreffende beroepenregister. Of een kopie van de belastingaangifte (rijksbelastingen) over het jaar voorafgaand aan het jaar waarvoor u de parkeervergunning aanvraagt. Hieruit moet blijken dat u gevestigd bent in een parkeervergunninggebied.
 • Vraagt u meerdere bedrijfsparkeervergunningen aan? Of een extra vergunning naast uw huidige vergunning? Stuur of neem dan een ingescande kopie van een ondertekende loonlijst mee van uw boekhouder of een ondertekende verklaring van uw accountant mee. Deze mag niet ouder dan 1 week zijn. Hieruit moet blijken hoeveel vol- en deeltijd medewerkers op het vestigingsadres werken

De beoordeling van uw aanvraag

De gemeente beoordeelt uw aanvraag en kijkt naar:

 • Het aantal voltijd werknemers van uw bedrijf als u meerdere parkeervergunningen aanvraagt.
 • In welk vergunninggebied uw bedrijf staat.
 • Of u parkeerplaatsen heeft of kunt maken op het terrein van uw bedrijf.
 • Het aantal bedrijfsparkeervergunningen dat u al heeft.

Kosten

De prijs van een vergunning is afhankelijk van de wijk waar uw bedrijf staat. Kijk bij Kosten en aantal bedrijfsparkeervergunningen voor meer informatie over de tarieven. Bij iedere vergunningaanvraag betaalt u € 14,70 aan legeskosten (bedrag 2021).

Van wanneer tot wanneer uw vergunning precies loopt, ligt aan de wijk waarvoor u een vergunning heeft.

Hoelang duurt het?

Is uw aanvraag goedgekeurd? Wanneer u het meldnummer en de pincode van de parkeervergunning krijgt, is afhankelijk van de manier waarop u betaalt. U krijgt het meldnummer en pincode per brief.

 • Betaalt u met iDeal? U krijgt uw meldnummer binnen 1 week. Uw pincode krijgt u 1 dag later.
 • Betaalt u met automatische incasso? U krijgt uw meldnummer na ontvangst van de betaling binnen 1 week. Uw pincode krijgt u 1 dag later apart.
 • Betaalt u per factuur? Dan duurt dit 14 werkdagen.

Aanvragen

Digitaal

Parkeervergunning aanvragen

Per brief

U kunt de parkeervergunning ook per brief aanvragen. Gebruik hiervoor het onderstaande formulier Parkeervergunning voor bedrijven.

  Aanvraagformulier parkeervergunning voor bedrijven (PDF, 85,6 kB)

  Vul het formulier volledig in en stuur het met de benodigde bijlagen op naar:

  Gemeente Den Haag
  Handhavingsorganisatie, afdeling Parkeren
  Antwoordnummer 1435
  2501 VK Den Haag

  Gerelateerde informatie