Parkeren van een aanhangwagen, camper of caravan op de weg

U mag een aanhangwagen, camper, caravan of ander lang voertuig niet langer dan 3 dagen achterelkaar op de weg parkeren. Dit staat in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV, artikel 5.6.) van de gemeente.

Het maakt daarbij niet uit of u de aanhangwagen, camper of caravan dagelijks verplaatst binnen de gemeente. Hetzelfde geldt voor een:

  • woonwagen
  • kampeerwagen
  • magazijnwagen
  • keetwagen
  • soortgelijk voertuig

Handhavers van de gemeente controleren op de naleving van deze Begin externe link: regel(Externe link), einde externe link..

Parkeervergunning groot voertuig niet altijd geldig

Is uw auto langer dan 6 meter of hoger dan 2,40 meter? Of rijdt u in een camper? Dan mag u niet altijd parkeren met uw parkeervergunning.

U mag een voertuig dat langer is dan 6 meter alleen in bepaalde straten parkeren. Dit verbod geldt niet op werkdagen van maandag tot en met vrijdag, van 7.00 tot 18.00 uur. Meer over deze regeling en de plekken waar u kunt parkeren, vindt u in het Begin externe link: Aanwijzingsbesluit parkeerverbod grote voertuigen Den Haag 2023(Externe link), einde externe link..

Heeft u een voertuig dat langer is dan 6 meter of hoger dan 2,4 meter? Dan mag u niet op een manier parkeren die voor overlast zorgt. Bijvoorbeeld het tegenhouden van het uitzicht of geluids- of geuroverlast.

Als u zich niet houdt aan de parkeerverboden, kunt u een geldboete krijgen. De gemeente kan ook met een dwangsom eisen dat u het voertuig van de weg haalt. Of u zelf het voertuig op uw kosten van de weg laten halen. In deze gevallen krijgt u van tevoren een waarschuwing via een brief, behalve in situaties die spoed hebben.

Moet ik parkeergeld betalen voor een aanhanger, camper of caravan?

Voor een aanhangwagen en caravan hoeft u geen parkeergeld te betalen. Een camper is een motorvoertuig en daarvoor moet u wél parkeergeld betalen.

Meld een achtergelaten voertuig

Staat er een achtergelaten aanhangwagen, caravan of ander voertuig bij u in de straat? Dan kunt u dit Begin link: melden bij de gemeente, einde link. . U kunt ook bellen naar het servicenummer van de gemeente, telefoonnummer 14070.

Na 3 dagen: geldboete en/of verzoek om voertuig weg te halen

U mag uw aanhangwagen, camper of caravan niet langer dan 3 dagen achter elkaar op de weg parkeren. De gemeente heeft plekken Begin externe link: aangewezen(Externe link), einde externe link. waar u uw aanhangwagen, camper of caravan tot 1 maand mag stallen. Of u stalt de aanhangwagen, camper of caravan op privéterrein. Bijvoorbeeld op een oprit, in een garage of op een parkeerterrein.

Parkeert u uw aanhangwagen, camper of caravan toch langer dan 3 dagen achter elkaar op de weg? Dan kunt u een geldboete krijgen. De gemeente kan het voertuig ook op uw kosten van de weg halen. In dat geval krijgt u van tevoren een waarschuwing per brief, behalve in spoedeisende gevallen.

Heeft de aanhangwagen, camper of caravan geen kenteken? Dan probeert de gemeente de eigenaar te achterhalen door een officiële publicatie op Begin externe link: overheid.nl(Externe link), einde externe link.. Als hier geen reactie op komt, verwijdert de gemeente de aanhangwagen, camper of caravan.

Aanhangwagen verdwenen

Is uw aanhangwagen verdwenen en heeft u geen brief ontvangen van de gemeente? Kijk dan eerst op Begin externe link: overheid.nl(Externe link), einde externe link.. Het kan ook zijn dat uw aanhangwagen, camper of caravan is gestolen. Neem dan contact op met de Begin externe link: politie(Externe link), einde externe link..

Uw aanhangwagen terugkrijgen

De gemeente slaat een verwijderde aanhangwagen, camper of caravan maximaal 13 weken op. Daarna wordt het voertuig vernietigd. Om uw aanhanger terug te krijgen, kunt u bellen naar 14070. U betaalt voor het terughalen van uw aanhanger én alle kosten die de gemeente heeft gemaakt.

Kan ik mijn aanhangwagen, camper of caravan ergens langer parkeren?

De gemeente heeft bepaalde wegen en/of gedeelten van wegen aangewezen waar u 1 maand uw aanhangwagen mag parkeren. Lees meer hierover in het Begin externe link: aanwijzingsbesluit (overheid.nl)(Externe link), einde externe link..

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070