Een openbare werkplaats voor iedereen die iets wil maken

Sinds kort bestaat de Haagse Werkplaats: een openbare werkplaats voor bedrijven, kunstenaars en particulieren die iets willen maken. De oprichters hebben de droom om uiteindelijk een hub te creëren waar samen mooie dingen gemaakt worden.

Max van Gelderen en Dirk ten Hoopen van de Haagse Werkplaats
Max van Gelderen en Dirk ten Hoopen van de Haagse Werkplaats

Opgericht uit eigen behoefte

De Begin externe link: Haagse Werkplaats(Externe link), einde externe link. is opgericht door Max van Gelderen en Dirk ten Hoopen, beiden woonachting in Den Haag. Max: ‘We hebben allebei een achtergrond als industrieel ontwerper, maar we wilden daarnaast bijklussen en samenwerken. Hiervoor zochten we een werkplaats in Den Haag, maar die was er niet. Op een gegeven moment dachten we: kunnen we dit niet commercieel aanpakken en voor heel Den Haag faciliteren? Zo zijn we op het idee gekomen van de Haagse Werkplaats. In eerste instantie uit eigen behoefte’.

Op de werkplaats is iedereen welkom: zowel professionele makers als particulieren die iets willen maken. Er staat nu een professionele houtwerkplaats en in de toekomst willen de Max en Dirk uitbreiden met een metaalwerkplaats en een 3D-printer. Een werkbank bij de Haagse Werkplaats kan gehuurd worden per dagdeel. Je hebt zelf de keuze om je eigen gereedschap mee te nemen of om professioneel elektrisch gereedschap te huren. Je kunt ook gebruikmaken van het machinepark op locatie.

Op de fiets op zoek naar leegstaande loodsen

De grootste uitdaging tot nu toe was het vinden van een geschikte locatie voor de werkplaats. Gelukkig kon de gemeente Den Haag hier bij helpen. ‘We hebben best lang gezocht. We zijn zelfs door allerlei wijken gaan fietsen op zoek naar leegstaande loodsen, maar we konden niets vinden. Uiteindelijk zijn we langs het Ondernemersportaal van de gemeente Den Haag gegaan met de vraag of zij ons wellicht konden helpen. Via de gemeente zijn we in contact gekomen met OAK Management. Vanaf dat moment ging het heel snel: we kregen een telefoontje over een pand dat net leegstond dat we de volgende dag al konden bekijken. Eenmaal hier wisten we na tien seconden al dat dit de plek moest worden’, vertelt Max.

De Haagse Werkplaats

Omdat het pand hiervoor gebruikt werd als autowerkplaats hoefde het bestemmingsplan niet aangepast te worden en konden de oprichters het pand al snel betrekken. Max: ‘We hebben veel zelf geregeld en proberen daarnaast gebruik te maken van het netwerk van de gemeente. Ook kijken we naar eventuele subsidies, om de werkplaats ook aan groepen die weinig te besteden hebben aan te bieden’.

Positieve eerste reacties

De eerste reacties op de Haagse Werkplaats zijn positief: ‘Iedereen is er heel blij mee. Het is fijn om dit te faciliteren voor mensen die dit thuis niet hebben. We zien ook vaak dat mensen hier komen om iets te maken, maar niet precies weten wat. Daarom bieden sinds kort ook cursussen en workshops aan, zoals een basiscursus meubels maken’, vertelt Max.

De heren focussen zich de komende tijd vooral op waar de behoefde van de klanten precies ligt en hoe ze hierin kunnen faciliteren. Wat is de uiteindelijke droom voor de Haagse Werkplaats? Max: ‘De Haagse Werkplaats moet altijd gefocust blijven rondom een werkplaats. Daarnaast lijkt het ons heel gaaf als we een hub kunnen maken met kunstenaars, meubelmakers en allerlei creatievelingen. En dan samen vette dingen bedenken en maken’.

Contact met het Ondernemersportaal

Bent u op zoek naar een bedrijfsruimte? Begin link: Bekijk hier onze tips, einde link. . Heeft u vragen over bedrijventerreinen, bestemmingsplannen of vergunningen? Neem gerust Begin link: contact, einde link. op met het Ondernemersportaal.

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070