Het belang van bomen voor de stad

Den Haag staat bekend om haar prachtige duinen, parken en landgoederen. Bomen zorgen ervoor dat de straten en lanen en de natuurgebieden in Den Haag mooi groen kleuren.

Naast hun schoonheid bieden bomen in de stad ook veel voordelen. Ze zijn goed voor de gezondheid van mens, dier en milieu. Bomen maken het leven van bewoners veel prettiger. Bomen zorgen voor verkoeling, nemen water op en maken een straat gezelliger. Huizen zijn zelfs meer waard als er groen omheen staat. Bomen vormen ons groene kapitaal, daar gaan we zuinig mee om.

Skyline van Den Haag
Skyline van Den Haag

Bomen in een dynamische stad

De stad is continu in ontwikkeling. De bouw van woningen en kantoren vraagt om ruimte in de stad. Daarnaast moet Den Haag ook bereikbaar blijven. De gemeente investeert in openbaar vervoer en straten, fiets- en wandelpaden worden beter en veiliger gemaakt. Tegelijkertijd doet de gemeente er veel aan om de stad zo groen mogelijk houden.

Helaas moeten er soms toch bomen gekapt worden. De gemeente besluit dit niet zomaar. Er wordt steeds goed gekeken of een boom toch kan blijven staan. Als dat niet mogelijk is, wordt bekeken of de boom verplant kan worden. De laatste optie is het kappen van de boom. Voor iedere boom die langs 1 van de Haagse straten staat en wordt gekapt, wordt een nieuwe boom teruggeplant. Lees meer over het Begin link: Beheer van bomen, einde link. .

In de video ‘Zorg voor bomen bij grote projecten’ legt een medewerker van de gemeente uit wat er met de bomen gebeurt bij werk aan de stad.

Bomen in het Zuiderpark
Bomen in het Zuiderpark

Boomsoorten

Den Haag heeft veel verschillende boomsoorten zoals de kastanje, esdoorn, eik of berk. De meest voorkomende soort in Den Haag is de iep. Deze boom groeit goed op de zanderige grond in Den Haag en kan daarnaast goed tegen de zoute zeewind. Er staan ook hele bijzondere soorten in de stad. De wijk Wateringse Veld is zelfs een groot ‘bomenmuseum’. Een wandeling door de wijk leidt langs een enorme variatie aan boomsoorten. Bijna elke straat heeft zijn eigen boom. In Wateringse Veld staan nu bijna 400 soorten, ondersoorten en rasbomen. Van de smalbladige es tot de kaukasische peer en van de wolappel thalys tot de yoshino-kers. De omvang van de collectie is uniek in Nederland. Alleen al in het Vlietpark staan 45 verschillende eikensoorten. Wilt u de catalogus van het Bomenmuseum bekijken? Dan kunt u deze opvragen door een e-mail te sturen naar Begin link: groenbeleid@denhaag.nl, einde link. .

Zie ook:

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070