Boomziekten en -plagen

Ook bomen kunnen ziek worden of last hebben van een insectenplaag. Hoe herkent u deze bomen? Wat kunt u eraan doen en wat doet de gemeente? Hieronder ziet u een overzicht van de meest voorkomende ziekten en plagen bij Haagse bomen.

Iepenziekte

Dit is een schimmel die wordt overgebracht door de iepenspintkever. Alle iepen in de stad worden 2 keer in het jaar gecontroleerd op de iepenziekte. Is een iep ziek? Dan wordt deze snel weggehaald, omdat de ziekte heel besmettelijk is. Ruim 8.000 iepen krijgen ieder jaar een ‘prikje’. Hiermee voorkomt de gemeente dat ze de iepenziekte krijgen. U herkent een ziekte iep aan bladeren die heel snel bruin worden. Ziet u een zieke iep? Doe dan een melding. Lees meer over de Begin link: iepenziekte, einde link. .

Een boom krijgt een prik tegen de iepenziekte.
Een boom krijgt een prik tegen de iepenziekte.

Eikenprocessierups

De eikenprocessierups komt voor in de periode mei tot en met juli. Ze zitten vooral op eikenbomen. Komt u in contact met de brandharen? Dan kunt u last krijgen van vervelende klachten, zoals rode bultjes en jeuk. Ziet u de eikenprocessierups in een boom? Doe dan een melding. De gemeente kan de nesten dan snel verwijderen. U leest meer over de aanpak van de eikenprocessierups op de Begin externe link: website het Haagse Groen(Externe link), einde externe link.. Op de Begin externe link: website van GGD Haaglanden(Externe link), einde externe link. leest u meer over de behandeling van de klachten die de eikenprocessierups kan veroorzaken.

De eikenprocessierups loopt in een rij over de boom.
De eikenprocessierups loopt in een rij over de boom.

Bladvlekkenziekte

U kunt de ziekte herkennen aan bruine en zwarte vlekken op het blad van de boom. De bladvlekkenziekte komt vooral voor bij wilgen, kastanjes, populieren, esdoorns en platanen. De boom heeft bijna geen last van de ziekte. Daarom is het niet nodig om er iets aan te doen. U hoeft de bladvlekkenziekte niet te melden bij de gemeente.

Bladeren van een plataan met bruine vlekken.
Bladeren van een plataan met bruine vlekken.

Kastanjebloedingsziekte

Bijna 70% van de kastanjes in Den Haag heeft last van deze ziekte. Kastanjes met de bloedingsziekte krijgen kleine roestbruine vlekken op de stam. Er komen korsten, de bast verdroogt en de boom gaat langzaam dood. Helaas is er nog geen medicijn gevonden. De gemeente doet daarom mee aan Begin link: onderzoek naar de ziekte, einde link. en controleert jaarlijks alle kastanjebomen. Als een boom onveilig wordt, vervangt de gemeente de zieke boom. U kunt helaas niets doen om de boom te beschermen. U hoeft de kastanjebloedingsziekte niet te melden bij de gemeente.

Boomstam aangetast door kastanjebloedingsziekte
Boomstam aangetast door kastanjebloedingsziekte

Roetschorsziekte

Vooral esdoorns lijken gevoelig voor besmetting met deze schimmel. Als eerste wordt de bast aangetast en de bladeren worden wit/geel. Komt u veel en lang in contact met de schimmel? Dan kunt u gezondheidsklachten krijgen, zoals benauwdheid en hoesten. De gemeente haalt zieke bomen snel weg. Heeft u een boom gezien met deze ziekte? Doe dan een melding.

Voorbeeld van een boom met roetschorsziekte
Voorbeeld van een boom met roetschorsziekte

Houtrot

Wordt onder andere veroorzaakt door schimmels. Paddenstoelen of zwammen op een boom zien er vaak mooi uit. Maar het is vaak een teken dat de boom last heeft van houtrot. Door houtrot wordt de boom zwakker. Takken kunnen breken of de boom kan zelfs helemaal omvallen. De gemeente controleert daarom elk jaar alle (bijna) volwassen stadsbomen. Lees meer over het Begin link: Beheer van bomen, einde link. .

Zwammen op een boomstam kunnen een teken zijn van houtrot.
Zwammen op een boomstam kunnen een teken zijn van houtrot.

Spinselmot

Ziet u in het voorjaar weleens een soort spinrag op bomen of struiken? Dat komt door de spinselmot of stippelmot. Deze rupsen zijn niet schadelijk voor mensen en voor veel vogels zijn ze een belangrijke voedingsbron. De spinselmot is ook niet schadelijk voor de boom of struik. De gemeente doet daarom niets tegen deze rupsen. De spinselmot hoeft u niet te melden bij de gemeente.

Een boom is bedekt door een ‘deken’ van de spinselmot.
Een boom is bedekt door een ‘deken’ van de spinselmot.

Bastaardsatijnrups

In de duinen kan in mei en juni de bastaardsatijnrups voorkomen. Komt u met uw huid in contact met de rups? Dan kunnen de brandharen van de rups vervelende klachten veroorzaken, zoals jeuk, bultjes of blaasjes. De gemeente controleert de duinen elke winter op bastaardsatijnrupsen. Worden er rupsennesten gevonden? Dan haalt de gemeente ze weg voordat de rupsen voor overlast kunnen zorgen. Lees meer over de bastaardsatijnrups op de Begin externe link: website van GGD Haaglanden(Externe link), einde externe link..

Melding doen

Ziet u een boom die ziek is of last heeft van een plaag? Meld dit dan via het Begin externe link: formulier Melding openbare ruimte(Externe link), einde externe link. of neem Begin link: contact op met 14070, einde link. . Met een melding helpt u de gemeente en de bomen. Door snel in actie te komen, kan een ziekte of plaag zich niet verder verspreiden.

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070