Verhuur voor tijdelijk verblijf

Bent u verhuurder en wilt u (een deel van) een pand verhuren? Bijvoorbeeld aan zakelijke bezoekers, expats of studenten die kort in Den Haag willen verblijven? Dan moet u zich aan een aantal regels houden.

Wat is het?

Verhuur voor tijdelijk verblijf betekent dat u (een deel van) een pand bedrijfsmatig verhuurt aan mensen die kort in Den Haag willen verblijven. Het verblijf van de huurder is niet langer dan 4 maanden. Dit wordt ook wel short stay genoemd. Als verhuurder woont u niet zelf in de woning. In Den Haag is tijdelijk verblijf alleen toegestaan in panden met de bestemming en gebruiksfunctie logies.

Regels

Het aanbieden van tijdelijk verblijf in woningen is niet toegestaan. Dat geldt zowel voor het aanbieden van tijdelijk verblijf aan toeristen als voor huurders die zich op het adres inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP). Beide vormen van tijdelijk verblijf worden in Den Haag niet toegestaan omdat de woning niet (of maar voor een deel) wordt gebruikt om in te wonen. Dat heet woningonttrekking. Voor woningonttrekking is een onttrekkingsvergunning nodig. Deze vergunning wordt meestal niet gegeven. Dat is omdat er niet genoeg woonruimte is in Den Haag. Daarnaast is ook vaak een omgevingsvergunning nodig in verband met de bouwkundige eisen als een woning voor logies wordt gebruikt. En mogelijk voor het strijdige gebruik van logies in panden met een andere bestemming.

Voordat u een pand aanbiedt voor tijdelijk verblijf, adviseert de gemeente u de volgende zaken na te gaan:

  • Controleer de bestemming van het pand. Kijk voor meer informatie op het landelijk portaal voor ruimtelijke plannen.
  • Controleer of het door u gewenste gebruik van het pand bij de bestemming past. Houd er rekening mee dat bij zogenaamde gemengde bestemmingen u niet altijd het pand volgens al die bestemmingen mag gebruiken. Denk daarbij aan brandveiligheidseisen en de woningonttrekkingsvergunning.
  • Als een pand als laatst bekende gebruik een woonfunctie heeft, kan het alleen als woning worden gebruikt. U kunt het laatst bekende gebruik inzien op de bagviewer van het kadaster.
  • Heeft het pand geen logies- of woonbestemming, dan kunt u een ontheffing op het bestemmingsplan aanvragen.
  • U moet toeristenbelasting betalen.
  • De gemeente spoort woningonttrekking actief op. Als u zich niet aan de regels houdt, dan kunt u een boete krijgen.

Bestemmingsplan

Wilt u weten of uw plannen voor verhuur passen binnen de bestemming van het pand? Neem dan contact op via vakantieverhuur@denhaag.nl.

Zie ook Regels toeristische verhuur van woonruimte

Gepubliceerd: 15 juni 2021Laatste wijziging: 27 december 2021