Positieve sportcultuur: hulp en informatie voor uw vereniging

De gemeente helpt sportverenigingen met de (door)ontwikkeling van een positieve sportcultuur. Een cultuur waarin iedereen met plezier, veilig en zonder zorgen kan sporten.

De gemeente helpt met advies, informatie en hulpmiddelen.

Basisvoorwaarden

Wilt u plezier en veiligheid binnen uw sportvereniging aanmoedigen? Dan is het belangrijk dat elke sportvereniging voldoet aan de 3 basisvoorwaarden voor een positieve sportcultuur:

Werkt uw vereniging met jeugd tot en met 17 jaar of met kwetsbare mensen? Dan hebben het bestuur en alle werknemers en vrijwilligers een VOG nodig. Zij krijgen een VOG als ze geen strafbare dingen hebben gedaan, die te maken hebben met het werk binnen de vereniging. Met de VOG laat een sportvereniging zien dat ze een veilige omgeving belangrijk vindt.

Het bestuur van de vereniging is verantwoordelijk voor het informeren over de VOG’s. En het verwerken van de VOG’s.

Een VOG moet binnen 2 maanden aangevraagd worden nadat een bestuurslid, vrijwilliger of werknemer is gestart. De VOG moet elke 3 jaar vernieuwd worden.

Sportverenigingen kunnen gratis een VOG aanvragen via Begin externe link: gratisvog.nl(Externe link), einde externe link.. Zodra uw VOG-aanvraag is goedgekeurd, kunt u ook direct een E-herkenning 2+ aanvragen. Deze online autorisatie is vereist om VOG’s aan te vragen voor anderen. Zet vervolgens voor elk bestuurslid, werknemer of vrijwilliger een VOG-aanvraag klaar met het passende screeningsprofiel.

De gedragscode is een document met de belangrijkste normen en waarden van de vereniging. In het document staan de belangrijkste gedragsregels van de sportvereniging. Zo zijn er duidelijke afspraken over wat wel en niet kan binnen de vereniging. En kan de vereniging de leden aanspreken op ongewenst gedrag.

Trainers en begeleiders van de vereniging ondertekenen de gedragscode. Het bestuur is hiervoor verantwoordelijk.

Een vertrouwenscontactpersoon (VCP) is het aanspreekpunt voor leden en betrokkenen. Bij deze persoon kunnen zij terecht met vertrouwelijke zaken. Elke vereniging heeft minimaal 1 VCP maar het liefst 2 (van verschillend geslacht). Het is belangrijk dat de VCP goed vindbaar is. En dat iedereen weet hoe ze contact kunnen opnemen met de VCP.

Heeft een vereniging geen eigen VCP? Dan kan ze een VCP van buitenaf vragen. Of samenwerken met een andere vereniging.

Een VCP volgt een korte opleiding om deze rol te mogen uitvoeren. De gemeente, WSDH en NOC*NSF organiseren samen gratis opleidingen tot VCP. Bekijk de Begin externe link: website van de WSDH(Externe link), einde externe link. voor meer informatie en hoe u zich kunt aanmelden.

Bestuursverklaring

Als alle basisvoorwaarden in orde zijn, kunt u dit bevestigen in de bestuursverklaring hieronder:

Bestuursverklaring

(PDF, 112,8 KB)

Mail de ingevulde bestuursverklaring naar Begin link: sportsupport@denhaag.nl, einde link. .

Hulp nodig?

Heeft u hulp nodig bij de basisvoorwaarden? WSDH kan hierbij helpen. Zij bieden gratis:

  • hulp bij het maken en gebruiken van de gedragsregels
  • opleidingen voor vertrouwenscontactpersoon
  • hulp bij het proces om gratis VOG’s aan te vragen

Ook helpt de WSDH bij de volgende thema’s:

  • ouderbetrokkenheid
  • respect en openstaan voor iedereen
  • pedagogisch sportklimaat
  • grensoverschrijdend gedrag

Neem voor meer informatie contact op via het Begin externe link: team positieve sportcultuur(Externe link), einde externe link. van WSDH.

Thema’s

Een positieve sportcultuur onder jeugd begint vaak bij de ouders en andere familieleden en betrokkenen. Ouders zijn erg belangrijk in de sport. Ze geven training, brengen kinderen naar wedstrijden, helpen bij evenementen en staan achter de bar. Ouders hebben veel invloed op hun kinderen. Daarom is het belangrijk dat de vereniging ook de ouders en andere betrokkenen betrekt bij het onderwerp positieve sportcultuur en het plezier op de vereniging.

WSDH geeft workshops over ouderbetrokkenheid voor bestuur en ouders. Kijk op de Begin externe link: website van WSDH(Externe link), einde externe link. voor meer informatie.

In een positieve sportcultuur gaat iedereen respectvol met elkaar om. Iedereen hoort erbij en er wordt niet gediscrimineerd. De gemeente helpt verenigingen hieraan te werken. Kijk op de Begin externe link: website van WSDH(Externe link), einde externe link. voor de ondersteuningsmogelijkheden.

Daarnaast biedt de gemeente hulpmiddelen om respect en openstaan voor iedereen te stimuleren:

  • Blauwe kaart: sportverenigingen met een jeugdafdeling kunnen de blauwe kaart gebruiken. Op deze kaart schrijven kinderen na de wedstrijd complimenten voor de tegenstander. Om de wedstrijd positief af te sluiten. En om te zorgen voor sportiviteit en respect.
  • Regenboogaanvoerdersbanden: verenigingen kunnen aanvoerdersbanden in regenboogkleuren aanvragen. Hiermee laat u zien dat uw vereniging het belangrijk vindt dat iedereen elkaar respecteert en accepteert.
  • Regenboogvelden: sportverenigingen kunnen hun sportvelden aankleden met regenboogelementen zoals hoekvlaggen of cornervlaggen. Zodat uw vereniging laat zien het belangrijk te vinden dat iedereen elkaar respecteert en accepteert.

Om deze middelen aan te vragen, stuurt u een e-mail naar Begin link: sportsupport@denhaag.nl, einde link. . Via dit e-mailadres kunt u ook meer informatie krijgen.

Het is belangrijk dat trainers en coaches werken aan hun pedagogische vaardigheden over groepsdruk, pesten en persoonlijke zorgen. In de wereld van vandaag is dit heel belangrijk. Het spelplezier van kinderen, hangt vooral af van de coach en de sfeer in de groep. Het is het belangrijkst dat kinderen plezier hebben en zich goed kunnen ontwikkelen in de sport. Dit is belangrijker dan winnen.

WSDH heeft verschillende Begin externe link: ondersteuningsmogelijkheden(Externe link), einde externe link. binnen het pedagogisch sportklimaat.

Grensoverschrijdend gedrag is gedrag dat over de grens gaat van wat mensen normaal vinden. Het gaat bijvoorbeeld om agressie, discriminatie, geweld of seksuele intimidatie. Kijk op de Begin externe link: website van WSDH(Externe link), einde externe link. voor de ondersteuningsmogelijkheden.

Melden seksuele intimidatie verplicht

Bestuurders en begeleiders van sportverenigingen moeten vermoedens van seksuele intimidatie melden. Zij doen dit bij hun sportbond of het Centrum Veilige Sport Nederland. Kijk voor meer informatie of om een melding te doen op Begin externe link: centrumveiligesport.nl(Externe link), einde externe link..

Melden grensoverschrijdend gedrag

Wilt u agressief of discriminerend gedrag melden? Dan kunt u hulp krijgen van uw sportconsulent van de gemeente of Begin externe link: team positieve sportcultuur(Externe link), einde externe link..

Stappenplan Centrum Veilige Sport Nederland

Hoe voorkomt u grensoverschrijdend gedrag binnen uw vereniging? Lees wat u hieraan kunt doen in het Begin externe link: stappenplan van Centrum Veilige Sport Nederland(Externe link), einde externe link..

Gratis Verklaring Omtrent Gedrag

Het is belangrijk dat vrijwilligers in uw vereniging een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) hebben. Zeker als zij werken met jeugd. Een VOG is een bewijs van goed gedrag. U kunt de VOG gratis aanvragen. Lees meer over de Begin link: Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) voor vrijwilligers, einde link. .

Vertrouwenscontactpersoon

Wilt u grensoverschrijdend gedrag voorkomen? Dan is een vertrouwenscontactpersoon binnen uw vereniging onmisbaar. Neem contact op met uw Begin link: sportconsulent, einde link. of Begin externe link: team positieve sportcultuur(Externe link), einde externe link. voor advies.

Klacht over de gemeente

Gaat uw melding over een medewerker of dienst van de gemeente? Dan kunt u altijd een Begin link: klacht indienen bij de gemeente, einde link. . Anoniem melden kan dan niet. Als u dat wilt, neemt u contact op met het Begin externe link: Vertrouwenspunt Sport(Externe link), einde externe link..

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070