Een bedrijf beginnen in een pand

Wilt u bijvoorbeeld een kapperszaak, winkel, nagelstudio of schoonheidssalon starten? En heeft u een pand gezien waar u dat wilt doen? U moet dan eerst nagaan wat de bestemming is van het pand. Het toegestane gebruik van het pand staat beschreven in het bestemmingsplan.

Wilt u een winkel beginnen? Dan bent u wellicht benieuwd naar feiten en cijfers per winkelgebied. In de detailhandelsnota vindt u informatie over:

  • het bereik
  • huurprijzen
  • leegstand
  • parkeergelegenheid

Een bestemming laat zien wat er mag in het pand. Dit heet het toegestane gebruik. Het toegestane gebruik is bijvoorbeeld kantoor, winkel of wonen.

Bestemmingsplan bekijken

Bij het Den Haag Informatiecentrum in het atrium van het stadhuis kunt u gratis alle bestemmingsplannen van Den Haag bekijken. Op een grote kaart zoekt u uw adres op en vraagt het bestemmingsplan op dat daarbij hoort.

U kunt de bestemmingsplannen ook online bekijken via www.denhaag.nl/bestemmingsplannen. Hier vindt u alle plannen die na 1 juli 2008 zijn verschenen. U moet dan wel weten binnen welk plan uw adres valt.

Ontheffing aanvragen

Is het toegestane gebruik anders dan waarvoor u het pand wilt gebruiken? Bijvoorbeeld alleen kantoor, terwijl u er een winkel wilt beginnen? U kunt dan een ontheffing aanvragen van het bestemmingsplan. Vraag hiervoor een omgevingsvergunning aan.

Gepubliceerd: 23 april 2014Laatste wijziging: 19 mei 2023