Voorkom rattenoverlast

De belangrijkste oorzaak van rattenoverlast is afval of eten dat op straat of in de tuin is gegooid. Help mee om overlast te voorkomen.

De gemeente werkt samen met woningcorporaties, betrokken bewoners en Haagse Milieu Services (HMS) om rattenoverlast tegen te gaan. U kunt zelf ook veel doen om rattenoverlast te voorkomen.

Voorkom zwerfvuil

  • Gooi geen afval of etensresten op straat.
  • Zet geen vuilniszakken of los afval naast afvalcontainers.
  • Zet vuilniszakken aan de stoeprand op de dag dat het huisvuil wordt opgehaald. Het liefst zo kort mogelijk voor de ophaaltijd. Bind de zakken goed dicht.

Voer de vogels niet

Voer geen brood of etensresten aan vogels. Te veel voedsel is ongezond voor ze. Extra voer blijft vaak liggen en dit trekt ratten aan.

Let op!
In Morgenstond, Moerwijk en Mariahoeve geldt een voerverbod. Voert u hier vogels of andere dieren? Dan krijgt u een boete van € 95.

Oud brood

Heeft u oud brood over? Gooi het niet op straat maar doe het in een broodcontainer. Er komen nog steeds broodcontainers bij. Bekijk deze containers in uw buurt.

Meld rattenoverlast

U kunt overlast door ratten melden bij de gemeente als u 1 of meer ratten heeft gezien in de buitenruimte. Dat is bijvoorbeeld op straat, in het park of in de (binnen)tuin van uw woningcorporatie. Doe uw melding via de pagina Ongedierte melden. Of bel met de gemeente via 14070.

Na uw melding start de gemeente een onderzoek. Zij kijkt welke maatregelen er in uw buurt nodig zijn om rattenoverlast tegen te gaan. Deze maatregelen kunnen wisselen tussen het aanpassen van de beplanting tot aan het schoonmaken van de plek. Als blijkt dat deze maatregelen onvoldoende zijn, start de gemeente met het bestrijdingsproces.

Let op!
Heeft u overlast van ratten (of ander ongedierte) op uw eigen terrein? Neem dan contact op met een bestrijdingsbedrijf. Gebruik nooit lijmplanken. Daar raken ook andere (huis)dieren door in de problemen.

Voorlichting

De gemeente vindt voorlichting over de gevolgen van brood en etensresten in de buitenruimte belangrijk. Daarvoor zijn er verschillende mogelijkheden:

  • Voor volwassenen zijn er broodlessen gegeven in samenwerking met Stichting Aarde-Werk. Heeft u interesse in deze broodlessen? Kijk dan op milieueducatiedenhaag.nl of stuur een e-mail naar milieueducatie.po@denhaag.nl.
  • Voor basis- en middelbare scholen zijn lespakketten ontwikkeld. Heeft u interesse in deze lespakketten, neem dan contact op via het e-mailadres milieueducatie.po@denhaag.nl.
  • Voor kinderen is de theatervoorstelling ‘Broodkapje’ gemaakt. Met dit toneelstuk leren zij waarom brood niet op straat hoort en wat zij er zelf aan kunnen doen.

Gepubliceerd: 11 oktober 2021Laatste wijziging: 3 maart 2023